Gogi uskoo saavansa vieraat avautumaan autossaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Gogi uskoo saavansa vieraat avautumaan autossaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Constantinos ”Gogi” Mavromichalis ajaa autoa ja jututtaa samalla vieraita. Ensimmäisenä kyytiin nousevat Anna Abreu ja Sanni.

IS TV-LEHTI: Ylen monikanavainen Kioski-ohjelma jatkuu täysin uudistuneena. Arki-iltojen keskusteluohjelmat ovat historiaa, ja jatkossa ohjelmaa esitetään vain torstaisin.

Tv-ohjelmalla on tästä lähtien vain yksi vetäjä, ensi kertaa juontajaksi heittäytyvä Constantinos ”Gogi” Mavromichalis.

– Tämä on ensimmäinen juontopestini, joten yöunet toistavat itseään: olen joka yö auton kyydissä ja juttelen ihmisille, Gogi kertoo.

Autokyyti selittyy sillä, että Gogi todellakin istuu jokaisen lähetyksen ajan autonratissa. Yksi tai useampi julkisuuden henkilö istahtaa viikoittain Gogin kyytiin, ja tämä haastattelee heitä ajomatkan ajan.

”Uskon, että tällä tavoin pääsemme näkemään kunnolla, millaisia starat oikeasti ovat.”

– Mietimme tekijätiimin kanssa, miten pääsisimme pois steriilistä tv-studiosta ja saisimme luotua rennomman ympäristön. Uskon, että tällä tavoin pääsemme näkemään kunnolla, millaisia starat oikeasti ovat.

Ensimmäisen jakson vieraina ovat Anna Abreu ja Sanni. Gogi uskoo saavansa vieraat avautumaan laittamalla itsensä täysillä likoon.

– Kanssani on helppo puhua mistä tahansa aiheesta, koska annan paljon itsestäni ja olen inhimillinen.

Katso video, jolla Sanni pohtii Gogin kyydissä, mitä tekisi, jos olisi päivän mies:

Somevideoiden taustalla tuttu tiimi

Gogi esittelee vierailleen viikon aikana kuvattuja some-videoita, joita tuottavat Kioskista entuudestaan tutut Rakel Liekki, Marja Sannikka, Peter Westerholm ja tubetähti Aleksi ”Mentaalisavuke” Rantamaa.

– Kioskin vahvuus on ajankohtaisissa videoissa.

Gogi päätyi Kioskin juontajaksi sattumalta. Alun perin ohjelman AD:ksi keväällä pestattu Gogi tarjosi tuottajille Kioskin osaksi omaa ohjelmaideaa.

– Tuottajat tykkäsivät ideasta ja keksivät, että voisin juontaa koko ohjelman, Gogi kertoo.

– Tämä on ollut haaveeni, sillä olen aina tykännyt esiintymisestä.

”Kävin hyppytunnilla huvikseni koekuvauksissa ja yhtäkkiä olin mukana sarjassa.”

Gogi on esiintynyt tv:ssä aiemminkin. Hänet löydettiin Salatut elämät -sarjan Romeo Aron rooliin vuosiksi 2006–2008 Kallion ilmaisutaidonlukiosta.

– Kävin hyppytunnilla huvikseni koekuvauksissa ja yhtäkkiä olin mukana sarjassa, Gogi nauraa.

– Se oli mahtava pesti nuorelle pojalle! Sain esittää hyväsydämistä pahista ja ”varastella” autoja.

Kioski, TV2 klo 22.00.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00