Me Naiset
|
inka simola
Selviytyjät-kilpailijat eivät päässeet kertaakaan peseytymään muualla kuin meressä. Kuvassa Juhana Helmenkalastaja, Kimmo Vehviläinen ja Ilari Sahamies. Kuva: Nelonen
Selviytyjät-kilpailijat eivät päässeet kertaakaan peseytymään muualla kuin meressä. Kuvassa Juhana Helmenkalastaja, Kimmo Vehviläinen ja Ilari Sahamies. Kuva: Nelonen

Moni asia on jäänyt vaivaamaan Selviytyjät-ohjelman katsojia. Soitimme ohjelman tuottajalle Mirko Baasille ja kysyimme vastaukset 24 kysymykseen.

1. Kuinka monta kaloria kilpailijat saivat päivittäin ravinnosta?

– Tarkkaa kalorimäärää en osaa sanoa. Kilpailijoilla oli saarella saatavilla ainoastaan riisiä, jauhoja ja vettä. Riisiä ja jauhoja oli pienen rasian verran. Sen piti riittää kolmeksi–neljäksi päiväksi. Joukkue sai itse päättää keskenään, syövätkö kaikki kilpailijat saman verran vai saako joku enemmän.

”Turvallisuussyistä juomavettä oli aina saatavilla.”

2. Yrittikö kuvausryhmä psyykata kilpailijoita esimerkiksi syömällä heidän edessään?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Työryhmä kulutti energiaa valtavan määrän työskennellessään kuumuudessa kymmenien kilojen ääni- ja kamerakaluston kanssa. Tätä varten tiimillä oli saarella suoja, jossa pystyi tankkaamaan. Kilpailijoiden ollessa läsnä ohjeistus oli selkeä: mitään ei saanut syödä. Ainoastaan vedenjuonti oli sallittua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuottaja Mirko Baas oli mukana Selviytyjät-ohjelman kuvauksissa koko ajan. Kuva: Nelonen
Tuottaja Mirko Baas oli mukana Selviytyjät-ohjelman kuvauksissa koko ajan. Kuva: Nelonen

3. Kuinka monta litraa kukin kilpailija sai juoda vettä päivässä?

– Polttavassa kuumuudessa ja fyysisesti rankkojen kilpailujen takia ihminen ei jaksa montakaan tuntia ilman vettä. Kilpailijoilla oli turvallisuussyistä saarella juomavettä aina saatavilla.

4. Kuinka monta kertaa viikossa kilpailijat pääsivät peseytymään muualle kuin mereen?

– Ei kertaakaan.

”Muutaman kerran oli mahdollisuus ajaa ihokarvoja.”

5. Oliko kilpailijoilla mahdollisuus ajaa ihokarvoja?

– Muutaman kerran tämä oli mahdollista, koska se ei ollut oleellista selviytymisen kannalta.

Juhana Helmenkalastaja, Mariko, Ilari Sahamies, Sara Chafak, Kalle Palander, Katja Ståhl, Kai Vaine ja Noora Karma. Kuva: Nelonen
Juhana Helmenkalastaja, Mariko, Ilari Sahamies, Sara Chafak, Kalle Palander, Katja Ståhl, Kai Vaine ja Noora Karma. Kuva: Nelonen

6. Saivatko kilpailijat käyttää yhtään meikkiä tai kosmetiikkaa?

– Saarelle ei ollut mahdollista ottaa kosmetiikkaa. Kilpailijat taisivat olla jopa helpottuneita siitä, että he olivat paikassa, jossa ei tarvinnut välittää ulkonäöstä.

7. Entä saivatko he käyttää rajattomasti aurinkorasvaa?

– Saivat. Iho palaa Filippiinien leveysasteilla niin nopeasti, että turvallisuussyistä luonnonkosmetiikasta valmistettua aurinkorasvaa oli aina saatavilla.

”Eläimet, kova bambualusta, vesisade ja nälkä vaikeuttivat nukkumista.”

8. Kuinka pitkiä yöunia kilpailijat nukkuivat?

– Tämä oli hyvin paljon kilpailijasta kiinni. Osa nukahti välittömästi auringon laskettua. Pimeyden tuomat viidakon eläimet ja äänet pitivät osaa hereillä koko yön. Kova bambualusta, vesisade ja nälkä vaikeuttivat monien nukkumista.

Kimmo Vehviläinen, Janni Hussi, Ville Lång, Helena Ahti-Hallberg, Jekku Berglund, Sampo Kaulainen, Cristal Snow ja Musta Barbaari eli James Nikander. Kuva: Nelonen
Kimmo Vehviläinen, Janni Hussi, Ville Lång, Helena Ahti-Hallberg, Jekku Berglund, Sampo Kaulainen, Cristal Snow ja Musta Barbaari eli James Nikander. Kuva: Nelonen

9. Missä kuvausryhmä ja muut tuotannon ihmiset nukkuivat?

– Tuotannolla oli erillisellä saarella pieniä kahden hengen mökkejä, jotka rakennettiin kuvauksia varten.

”Heimoneuvostoa varten sai ottaa yhden vaatteen tai asusteen.”

10. Mitä tavaroita tai vaatteita kilpailijat saivat ottaa mukaan?

– Saarelle ei saanut ottaa mitään tavaroita. Ainoastaan rajoitetun määrän vaatteita, kuten yhdet pitkät housut, shortsit tai hameen, yhden t-paidan tai topin sekä muutamia muita (uima-asu, alusvaate, sukat jne.).

– Heimoneuvostoa varten sai ottaa yhden seuraavista vaatteista tai asusteista: koru, kravatti, kauluspaita tai mekko. Tämän takia kilpailijoilla on siis heimoneuvostossa eri vaatteet kuin saarella.

11. Saivatko kilpailijat käyttää hyttysmyrkkyä?

– Tietyissä tilanteissa oli hyttysmyrkkyä. Sillä vältettiin hyönteisten mahdollisesti allergisoivat pistot ja taudit.

”Ainoastaan terveydelle välttämättömät reseptilääkkeet olivat sallittuja.”

12. Mitä lääkkeitä kilpailijoille oli tarjolla?

– Jokainen kilpailija kävi ohjelmaa varten kattavan terveystarkastuksen, johon kuului psykologisia arvioita, kaksi erillistä lääkärintarkastusta, laboratoriokokeet, rasitustestit ja rokotteet (kolera, MPR, lavantauti, A+B hepatiitti jne.).

– Filippiineillä jokainen kilpailija tapasi vielä keskustuotannon lääkärin, jonka kanssa tehtiin lopullinen tarkastus lääkkeiden osalta. Säännöt olivat selkeä: ainoastaan terveydelle välttämättömät reseptilääkkeet sallittiin.

13. Missä kilpailijat kävivät vessassa? Saivatko he käyttää vessapaperia?

– Kilpailijat joutuivat itse ratkaisemaan wc-tilanteen. Käytännössä molemmat joukkueet rakensivat saarelle yksinkertaisen systeemin: kuoppa ja riuku. Paperia oli saatavilla, jotta taudit eivät leviäisi.

”Mausteisen ruuan saaminen oli monelle hieno hetki.”

14. Entä saivatko he tamponeja tai terveyssiteitä tarvittaessa?

– Kyllä.

15. Oliko saippuaa, sampoota ja hammasharjaa sekä -tahnaa saatavilla?

– Saarella ei ollut saippuaa, sampoota, hammasharjaa tai tahnaa. Ne ovat luksustuotteita, joita sai ainoastaan kilpailuista palkinnoksi.

16. Missä pudonneet kilpailijat viettivät aikaa loppukuvausten ajan?

– Pudonneet kilpailijat saatettiin Caramoanin kylässä sijaitsevaan majapaikkaan. Jokainen halusi ensimmäisenä suihkuun ja pehmeään sänkyyn. Myös mausteisen ruuan saaminen oli monelle hieno hetki.

– Putoamista seuraavana päivänä kilpailijoiden kanssa käytiin läpi heidän tuntemuksiaan. Se, milloin kullakin oli mahdollisuus palata Suomeen, riippui siitä, milloin putosi.

”Vaarallisin eläin saarella oli kobra.”

17. Oliko kuvausrannoilla skorpioneja ja käärmeitä?

– Kyllä siellä oli skorpioneja, käärmeitä ja meduusoja. Vaarallisin eläin, joka saarella nähtiin, oli Filippiinien kobra. Se on yksi maailman myrkyllisimmistä käärmeistä.

18. Kuinka kaukana heimojen saaret ovat toisistaan?

– Matkaa saarien välillä on noin viisi kilometriä.

”Psykologi oli paikalla koko ajan.”

19. Miten tuotantoyhtiö varautui kilpailijoiden romahduksiin?

– Kyseessä on haastava tv-sarja. Valmistauduimme siihen, että joku haluaa jättää kisan kesken. Samassa paikassa kuvattiin vuonna 2016 kuuden eri maan Selviytyjiä. Yksikään ei selvinnyt ilman, että joku ei olisi keskeyttänyt. Ihmisen terveys menee aina tv-ohjelman edelle, joten kilpailijalla on aina mahdollisuus keskeyttää kisa.

20. Oliko paikalla koko ajan psykologi? Jos oli, miten paljon kilpailijat juttelivat hänen kanssa?

– Paikalla oli kuvausten ajan psykologi Laura Stenroos. Saarella kilpailijoiden lisäksi oli vain kameraryhmä. Päivittäisten kisojen tai heimoneuvostojen yhteydessä Laura jutteli molempien joukkueiden kanssa. Hän teki uskomattoman hyvää työtä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

– Psykologi on ainoa linkki kilpailijoihin kameraryhmän ohella, sillä ohjelmaan luonteen takia tuotannon muu ryhmä joutuu pitämään etäisyyttä kilpailijoihin.

21. Miksei supattelukohtiin ole lisätty tekstityksiä?

– Huomioimme katsojien toiveen ja lisäsimme tekstityksiä loppupään jaksoihin.

22. Saivatko kilpailijat alkoholia?

– Ohjelmassa nähdään palkintokilpailu, jonka voittajat saavat herkuttelun ohella myös vähän alkoholia.

”Jos kilpailijoilla ei olisi ollut sadetakkeja, katsojat tuskin olivat nähneet huikeaa kohtausta viime jaksossa.”

23. Miksi kilpailijat saivat käyttää sadevaatteita – eivätkö ne ole luksustuotteita?

– Sadetakit tulevat keskustuotannolta ja osa Selviytyjiä tekevistä maista ei halua antaa niitä kilpailijoille. Me päätimme toisin, koska halusimme parempaa sisältöä. Viidakossa sataa usein. Aina kun ropisee, kilpailijat jämähtävät katosten alle. Tätä voi jatkua koko päivän, jolloin kenellekään ei löydy luontevaa paikkaa poistua juonimaan ilman, että se näyttäisi muista epäilyttävältä.

– Jos kilpailijoilla ei olisi ollut sadetakkeja, katsojat tuskin olivat nähneet esimerkiksi huikeaa kohtausta, jossa Juhana kiristi Kimmolta tiedon, kenellä on koskemattomuusamuletti.

24. Miten pitkälle kilpailijat saivat hortoilla leiristään?

– Alue muuttui muutaman sadan metrin päässä rannoista niin vaikeakulkuiseksi, ettei leiristä päässyt kauemmas. Alue oli saaresta riippuen vajaan kilometrin mittainen.

Selviytyjät Nelosella sunnuntaisin kello 20.00.

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Vierailija

Käsittämätön moka tuotantoyhtiöltä (joskus big brotherissa oli vastaava ajatuspieru): Hammasharja EI ole luksustuote vaan välttämättömyys, koska ilman päivittäistä hampaiden pesua suuterveys kärsii jo vuorokauden kuluttua (alkaa ientulehdus joka pahentuessansa muuttuu kiinnityskudoksen sairaudeksi). Suun tulehdukset on merkittävänä tekijänä sydän ja munuaisvioissa, ja alentaa yleiskuntoa merkittävästi

Ei ihme että Suomessa suuterveys on huonolla tolalla, kun asenne on että hammasharja on luksusta.

Vierailija

Seikkailija kirjoitti:
Hammasharja on kyllä luksustuote siinä missä saippua ja shampookin. En kiistä, etteikö pesemättömyys aiheuta hammassairauksia mutta ei ne hampaat nyt kuukaudessa suusta putoa. 

Kimmolta oli pudonnut ainakin yksi hammas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla