Ben Haenow (vas. alhaalla), Alexandra Burke (vas. ylhäällä), Saara Aalto, James Arthur (oik. ylhäällä) ja Matt Cardle (oik. alhaalla. Kuvat: Shutterstock ja Jonna Öhrnberg)
Ben Haenow (vas. alhaalla), Alexandra Burke (vas. ylhäällä), Saara Aalto, James Arthur (oik. ylhäällä) ja Matt Cardle (oik. alhaalla. Kuvat: Shutterstock ja Jonna Öhrnberg)

Saaralla on The X Factorissa vastassaan huikean taitavia esiintyjiä. Ehkä edellisiltä voittajilta voisi ottaa oppia voiton varmistamiseksi.

Saara Aalto pääsi viikonloppuna jälleen kerran jatkoon Britannian The X Factor -kilpailussa. Monen mielestä Saara on jo voittanut, sillä yksikään suomalainen ei ole aikaisemmin yltänyt vastaavaan. Mutta ei ole mitään syytä, miksei Saara voisi viedä koko kisaa. Nämä viisi oppia kilpailun aikaisemmilta voittajilta voisivat siivittää hänet voittoon asti.

1. Ole aito, älä feikkaa

Vuonna 2010 Matt Cardle vaikutti livelähetyksissä paljaalta ja haavoittuvalta. Hän tuntui olevan juuri sellainen kuin on oikeastikin, myös muissa tilanteissa kuin lavalla. Varsinainen symppis siis!

Saara on kertonut antaneensa lavalla aina kaikkensa, mutta Louis Walsh vihjasi silti, että yleisö pitää tätä kylmänä. Mistä tämä johtuu? Saaran haastatteluista? Hänen some-päivityksistään? Paha sanoa, mutta ei ole helppoa ei. Kun on päässyt niinkin isoihin ympyröihin kuin Saara, ja on jatkuvasti arvosteltavana, homma voi mennä helposti yliyrittämiseksi ja somessa äänien vonkaamiseksi.

2. Näytä, että ansaitset voiton

Vaikka Matt Cardle vaikutti nöyrältä, hän myös ajatteli ansaitsevansa voiton. Hän ei kuitenkaan saanut kuulostamaan sitä ylimieliseltä. 

3. Kerro hyvä tarina

...sillä niitä kansa (ja levy-yhtiöt) rakastavat. Varsinkin ryysyistä rikkauksiin -tarinoita. Ennen vuotta 2014 Ben Haenow oli pakettiautokuski, mutta X Factor -voiton ansiosta hän nousi hetkeksi suosioon. Ben on esimerkki siitä, että kilpailussa voi olla hyötyä siitä, että ponnistaa ihan tavallisista oloista – tai jos on jokin liikuttava tarina taustalla.

Daily Mail -lehti leimasi Saaran kilpailun alussa  ”kotimaassaan menestyneeksi artistiksi”, mutta toivottavasti britit ymmärsivät jutun sensaatiohakuisuuden. Varsinaista ryysyistä rikkauksiin -tarinaa Saaralle ei ole, mutta taistelutahdosta, sinnikkyydestä ja rohkeudesta hänelle ropisee pisteitä. Tuskin siitäkään on haittaa, että hän on julkisuudessa puhunut avoimesti parisuhteestaan.

4. Tekopirteys ei kannata

X Factorin voitto on monesti mennyt ulospäinsuuntautuneelle tyypille. Mutta vuonna 2012 kansan ja tuomarit hurmasi Jesse Kaikuranta -tyyppinen, vakava James Arthur. Häneltä voi oppia ainakin sen, että vaikka nyt ei ollakaan Suomessa, ei suuta kannata väkisin vääntää tekohymyyn.

5. Laula niin että kuulijan sydän pakahtuu

”Olit kuuma! Viskoit laulua ympäriinsä ja teit siitä oman banaanisi.“ Tällaisia kehuja Saara on saanut jo tuomari Nicole Scherzingeriltä. Tämä sama fiilis pitäisi tartuttaa vielä liveyleisöön ja tv-katsojiin. Sen voi tehdä joko järisyttävän energisellä esityksellä – tai mieluiten laulamalla ja esiintymällä niin, että kuulijan sydän pakahtuu. Tämä vaatii paitsi täydellisyyttä hipovan tulkinnan, myös mieletöntä karismaa. Näin ovat tehneet Matt Cardlen lisäksi Alexandra Burke vuonna 2008, jota ehdittiin kilpailun aikana verrata jopa Beyoncéhen

Seuraavan kerran Saara nähdään livelähetyksissä ensi lauantaina. Tulokset selviävät sunnuntaina.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00