Saara Aalto päästi Yökylässä Maria Veitola -ohjelman kotiinsa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Saara Aalto päästi Yökylässä Maria Veitola -ohjelman kotiinsa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jaksossa laulaja Saara Aalto kertoo kivuliaasta sairauskierteestään. Vakavien hetkien lisäksi jaksossa on luvassa hulvatonta menoa.

Ensi viikolla nähtävä Yökylässä Maria Veitola -jakso on sarjan hulvattomimpia. Siinä toimittaja Maria Veitola kyläilee laulaja Saara Aallon ja tämän kumppanin Meri Sopasen luona Järvenpäässä. Kun Maria heittäytyy tiarassaan ja tylliluomuksissaan laulamaan Kate Bushin Wuthering Heightsiä, ei touhua voi katsoa viilipyttynä.

Veitola imee muutenkin itseensä vaikutteita Saaran ja Merin kodin romanttisesta ilmapiiristä. Kun Veitola huomaa toistelevansa kiitollisuutta kuvaavia mietelauseita, hän kutsuu itseäänkin Järvenpään Paolo Coelhoksi.

Meri vastaa arjesta

Jakso kuvattiin keväällä ennen Saaran osallistumista X Factor UK -kilpailuun. Kisamenestyksen jälkeen Saara ja Meri ovat muuttaneet pysyvästi Lontooseen.

Ohjelmassa paljastuu pariskunnan työnjako: Saara tienaa, ja Meri hoitaa käytännön asiat. Saara puhkeaa hersyvään nauruun yrittäessään miettiä omia vastuualueitaan arjen pyörityksessä.

Meri ja Saara muuttivat alkuvuodesta Lontooseen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Meri ja Saara muuttivat alkuvuodesta Lontooseen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Saara paljastuu myös arveluttavaksi autoilijaksi.

– Samaan aikaan, kun törmäsin toiseen autoon, mun autosta loppui bensa, Saara kuvailee taannoista kolarointiaan.

– Hain sitten bensaa kannulla ja soitin Merille, että mihin tää laitetaan.

Kivuliaat vuodet

Saara on aiemmin kertonut perusteellisesta ruokavalioremontistaan. Ohjelmassa hän paljastaa perimmäisen syyn elämäntapamuutokselleen. Saara oli kärsinyt kivuliaasta naistensairaudesta 16-vuotiaasta 23-vuotiaaksi.

– Naiset tietävät, millainen hiivatulehdus on. Tämä oli hiivatulehdus potenssiin miljoona, Saara kuvailee oloaan.

– Kirvelee, kutittaa ja limakalvot oli verillä. Halusin vain amputoida alavartaloni.

Saara kävi lääkäreillä, jotka eivät tunnistaneet vaivaa ja hoitivat oireita vuoroin antibiooteilla, vuoroin masennuslääkkeillä. Niiden oli tarkoitus turruttaa kipu, mutta hoito ei tepsinyt. Kesti vuosia, ennen kuin Saara löysi gynekologin, joka vihdoin teki oikean diagnoosin: kyseessä on nuorilla naisilla tavallinen vestibuliitti-sairaus. Tautiin ei ole parannusta, mutta sitä helpottamaan annetaan muun muassa sähkösokkeja.

Saara syyttää kehonsa tulehdustilasta vääränlaista ruokavaliota. Hän oli elänyt vuosia karkeilla ja hampurilaisilla.

– Kun jätin sokerit, vehnän ja maitotuotteet, oireet hävisivät kahdessa viikossa. Kroppa ei enää saanut ravintoa, millä olisi ruokkinut tulehdusta.

”Suosittelen kaikille, että tulkaa kaapista.”

Ohjelmassa Saara puhuu myös päätöksestään kertoa naissuhteestaan julkisesti.

– Suosittelen kaikille, että tulkaa kaapista tai tulkaa omana ittenänne, missä ikinä kuplassa olettekaan.

Yökylässä Maria Veitola, MTV3 ke 22.2. klo 21.00, AVA ma 27.2. klo 20.00.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00