Saara Aalto päästi Yökylässä Maria Veitola -ohjelman kotiinsa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Saara Aalto päästi Yökylässä Maria Veitola -ohjelman kotiinsa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jaksossa laulaja Saara Aalto kertoo kivuliaasta sairauskierteestään. Vakavien hetkien lisäksi jaksossa on luvassa hulvatonta menoa.

Ensi viikolla nähtävä Yökylässä Maria Veitola -jakso on sarjan hulvattomimpia. Siinä toimittaja Maria Veitola kyläilee laulaja Saara Aallon ja tämän kumppanin Meri Sopasen luona Järvenpäässä. Kun Maria heittäytyy tiarassaan ja tylliluomuksissaan laulamaan Kate Bushin Wuthering Heightsiä, ei touhua voi katsoa viilipyttynä.

Veitola imee muutenkin itseensä vaikutteita Saaran ja Merin kodin romanttisesta ilmapiiristä. Kun Veitola huomaa toistelevansa kiitollisuutta kuvaavia mietelauseita, hän kutsuu itseäänkin Järvenpään Paolo Coelhoksi.

Meri vastaa arjesta

Jakso kuvattiin keväällä ennen Saaran osallistumista X Factor UK -kilpailuun. Kisamenestyksen jälkeen Saara ja Meri ovat muuttaneet pysyvästi Lontooseen.

Ohjelmassa paljastuu pariskunnan työnjako: Saara tienaa, ja Meri hoitaa käytännön asiat. Saara puhkeaa hersyvään nauruun yrittäessään miettiä omia vastuualueitaan arjen pyörityksessä.

Meri ja Saara muuttivat alkuvuodesta Lontooseen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Meri ja Saara muuttivat alkuvuodesta Lontooseen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Saara paljastuu myös arveluttavaksi autoilijaksi.

– Samaan aikaan, kun törmäsin toiseen autoon, mun autosta loppui bensa, Saara kuvailee taannoista kolarointiaan.

– Hain sitten bensaa kannulla ja soitin Merille, että mihin tää laitetaan.

Kivuliaat vuodet

Saara on aiemmin kertonut perusteellisesta ruokavalioremontistaan. Ohjelmassa hän paljastaa perimmäisen syyn elämäntapamuutokselleen. Saara oli kärsinyt kivuliaasta naistensairaudesta 16-vuotiaasta 23-vuotiaaksi.

– Naiset tietävät, millainen hiivatulehdus on. Tämä oli hiivatulehdus potenssiin miljoona, Saara kuvailee oloaan.

– Kirvelee, kutittaa ja limakalvot oli verillä. Halusin vain amputoida alavartaloni.

Saara kävi lääkäreillä, jotka eivät tunnistaneet vaivaa ja hoitivat oireita vuoroin antibiooteilla, vuoroin masennuslääkkeillä. Niiden oli tarkoitus turruttaa kipu, mutta hoito ei tepsinyt. Kesti vuosia, ennen kuin Saara löysi gynekologin, joka vihdoin teki oikean diagnoosin: kyseessä on nuorilla naisilla tavallinen vestibuliitti-sairaus. Tautiin ei ole parannusta, mutta sitä helpottamaan annetaan muun muassa sähkösokkeja.

Saara syyttää kehonsa tulehdustilasta vääränlaista ruokavaliota. Hän oli elänyt vuosia karkeilla ja hampurilaisilla.

– Kun jätin sokerit, vehnän ja maitotuotteet, oireet hävisivät kahdessa viikossa. Kroppa ei enää saanut ravintoa, millä olisi ruokkinut tulehdusta.

”Suosittelen kaikille, että tulkaa kaapista.”

Ohjelmassa Saara puhuu myös päätöksestään kertoa naissuhteestaan julkisesti.

– Suosittelen kaikille, että tulkaa kaapista tai tulkaa omana ittenänne, missä ikinä kuplassa olettekaan.

Yökylässä Maria Veitola, MTV3 ke 22.2. klo 21.00, AVA ma 27.2. klo 20.00.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään koiraneidin kiusallista vaivaa.      

IS TV-LEHTI: Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos ei ole itse terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmaa. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

”Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa.”

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun. Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Yliopistollinen eläinsairaala, TV2 klo 20.00

Illan elokuvassa Leijonasydän uusnatsiporukan johtohahmo rakastuu kiihkeästi. Uudella avovaimolla on tummaihoinen poika. Voittaako rakkaus ennakkoluulot? 

Dome Karukosken Leijonasydän on todellinen sydämen elokuva. Se haastaa pohtimaan syvästi sellaisia tunteita kuin viha, kunnia, rakkaus ja veljeys. Näin vahvaa elokuvaa suomalaisesta rasismista ei ole ennen tehty ja nähty.

Teppo (Peter Franzén) ja Sari (Laura Birn) kohtaavat ja rakastuvat suin päin. Sari kuitenkin käyttäytyy oudosti nähtyään Tepon isänmaalliset tatuoinnit. Kummallakin on salaisuus: Teppo kuuluu vihamielisten uusnatsien jengiin, Sarilla taas on lapsi tummaihoisen ex-miehen kanssa. Rakkaus on rajoja vahvempi, mutta ulkomaailmasta tulee ongelma.

Franzénin täydellisesti tulkitsema, moniulotteinen Teppo rikkoo helppoa hyvä–paha-asetelmaa. Äärivihainen pikkuveli Harri (Jasper Pääkkönen) on kopean julma vastus. Sarin poikaa esittävä Yusufa Sidibeh on aito ja hauska.

Tarina sisältää hieman liikaa rönsyjä ja muutaman kuopan, mutta säilyttää lämmön rajuun loppuun saakka.

Leijonasydän, TV2 klo 21.00