Sari Aalto kertoi hiljattain, että hänen alansa on miesvaltainen ja maailmalla on vain kourallinen naisvatsastapuhujia. Hän keksi vatsastapuhumisen, kun hän odotti esikoistaan ja kotona oli tylsää. Kuva: Nelonen
Sari Aalto kertoi hiljattain, että hänen alansa on miesvaltainen ja maailmalla on vain kourallinen naisvatsastapuhujia. Hän keksi vatsastapuhumisen, kun hän odotti esikoistaan ja kotona oli tylsää. Kuva: Nelonen

Talent Suomi -ohjelma päättyy sunnuntaina. Kuka kuudesta finalistista voittaa kilpailun?

Kykykilpailu Talent Suomi tarjoaa voittajalleen muhkean potin, 30 000 euroa. Siitä kilpailee tänä iltana kuusi kilpailijaa, joiden joukossa on myös laulaja Saara Aallon serkku Sari Aalto, 29.

Sari ja Saara Aallon suku ei näköjään pelkää kilpailuja, viihdettä eikä esiintymistä kameroiden edessä. Sari kulkee serkkunsa jalanjäljillä: Saarakin kilpaili Talentissa vuonna 2007, jolloin Sari oli kannustamassa häntä yleisössä.

Lue myös: Mikä hulvaton Frozen-parodia, Sari Aalto!

Nyt kumpikaan ei pääse fyysisesti kannustamaan toisiaan, sillä molemmilla serkuksilla on tiukat paikat tänä iltana.

Sarin jännitysilta alkaa kello 20 ja Saaran mahdollinen finaalipaikka ratkeaa kello 22 alkavassa suorassa lähetyksessä.

Talent Suomessa kilpaileva Sari on Suomen ainoa ammattimainen naisvatsastapuhuja. Äänestysvideolla hän esiintyy Anssi-simpanssinsa kanssa. Esityksessä on myös lauluelementtejä, jotka saavat tuomareilta kiitosta.

Vatsastapuhuja Sari Aalto julkaisee Youtube-kanavallaan esityksiään. Tässä hänen esittelyvideonsa vuodelta 2015.

Tähtituomareina ohjelmassa toimivat Jari Sillanpää, Sami Hedberg ja Sara Forsberg. Heidän kanssaan nähdään Arman Alizad vierailevana tuomarina finaalissa, joka lähetetään Kansallisoopperan ja -baletin Alminsalista.

Muut kilpailijat Talent Suomi -finaalissa ovat nahkatrumpetisti Antton Puonti, kantelevirtuoosi Lauri Schreck, Lahden Gospelkuoro, voguing-ryhmä Delusion V sekä performanssitaiteilija Heikki Helastinen ja hänen valmentajansa Musta-Pekkaruuska.

Talent Suomen finaali, Nelonen kello 20.

Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00