Max Irons ja Rebecca Ferguson.
Max Irons ja Rebecca Ferguson.

Englannin hoviin sijoittuva sarja tarjoaa juonittelua, valtataisteluja ja vähän seksiäkin.

Englannin hovissa pyörittiin 1400-luvun puolivälin jälkeen melkoista piirileikkiä. Plantagenet-suku (ei, nyt ei puhuta puutarhamyymälästä) oli jakaantunut kahteen kilpailevaan sukuhaaraan, Lancastereihin ja Yorkeihin. Molempien haarojen sukuvaakunassa oli ruusu, joten noin 30 vuotta kestänyt taistelu kruunusta tuli tunnetuksi nimellä ruusujen sota. Sinä aikana liittolaisista tuli vihollisia ja päinvastoin, päitä putoili ja avioliittoja solmittiin sellaista vauhtia, että... no ainakin sellaista vauhtia, että siitä on saatu aikaiseksi erinomaisen viihdyttävä draamasarja.

10-osainen teos perustuu kirjailija Phillippa Gregoryn romaanitrilogiaan. Valkoinen kuningatar on Elizabeth Woodville, Lancasterin sukuhaaraan kuuluva tavisnainen, johon Yorkeihin kuuluva nuori kuningas Edvard IV rakastuu suin päin. Gregoryn kahden muun romaanin päähenkilöt ovat sarjan toiset naiset, Yorkeihin kuuluva Margaret Beaufort sekä hovin ykkösjuonittelijan, "kuninkaantekijän" tytär Anne Neville.

Kyseessä on siis ruusujen sota kolmen naisen silmin. He ovat itse osa silmitöntä vallanhalua ja juonittelua, mutta samalla myös miestensä ja isiensä pelinappuloita. Loppujen lopuksi heidän tärkein tehtävänsä historian pyörteissä oli saada aikaiseksi eläviä poikalapsia.

Valkoinen kuningatar ei ole niin tarkoituksenhakuisen roisi kuin esimerkiksi Tudorit ja Borgiat, mutta kyllä seksi kelpaa myös Lancastereille ja Yorkeille.

Roolisuorituksista parhaiten jää mieleen Amanda Halen esittämä, kiihkeän uskon vallassa riutuva Margaret. Komeaa Edvardia näyttelee Max "Jeremyn poika" Irons ja kaunista Elizabethia Rebecca Ferguson.

Valkoinen kuningatar, TV1 klo 21.05