Max Irons ja Rebecca Ferguson.
Max Irons ja Rebecca Ferguson.

Englannin hoviin sijoittuva sarja tarjoaa juonittelua, valtataisteluja ja vähän seksiäkin.

Englannin hovissa pyörittiin 1400-luvun puolivälin jälkeen melkoista piirileikkiä. Plantagenet-suku (ei, nyt ei puhuta puutarhamyymälästä) oli jakaantunut kahteen kilpailevaan sukuhaaraan, Lancastereihin ja Yorkeihin. Molempien haarojen sukuvaakunassa oli ruusu, joten noin 30 vuotta kestänyt taistelu kruunusta tuli tunnetuksi nimellä ruusujen sota. Sinä aikana liittolaisista tuli vihollisia ja päinvastoin, päitä putoili ja avioliittoja solmittiin sellaista vauhtia, että... no ainakin sellaista vauhtia, että siitä on saatu aikaiseksi erinomaisen viihdyttävä draamasarja.

10-osainen teos perustuu kirjailija Phillippa Gregoryn romaanitrilogiaan. Valkoinen kuningatar on Elizabeth Woodville, Lancasterin sukuhaaraan kuuluva tavisnainen, johon Yorkeihin kuuluva nuori kuningas Edvard IV rakastuu suin päin. Gregoryn kahden muun romaanin päähenkilöt ovat sarjan toiset naiset, Yorkeihin kuuluva Margaret Beaufort sekä hovin ykkösjuonittelijan, "kuninkaantekijän" tytär Anne Neville.

Kyseessä on siis ruusujen sota kolmen naisen silmin. He ovat itse osa silmitöntä vallanhalua ja juonittelua, mutta samalla myös miestensä ja isiensä pelinappuloita. Loppujen lopuksi heidän tärkein tehtävänsä historian pyörteissä oli saada aikaiseksi eläviä poikalapsia.

Valkoinen kuningatar ei ole niin tarkoituksenhakuisen roisi kuin esimerkiksi Tudorit ja Borgiat, mutta kyllä seksi kelpaa myös Lancastereille ja Yorkeille.

Roolisuorituksista parhaiten jää mieleen Amanda Halen esittämä, kiihkeän uskon vallassa riutuva Margaret. Komeaa Edvardia näyttelee Max "Jeremyn poika" Irons ja kaunista Elizabethia Rebecca Ferguson.

Valkoinen kuningatar, TV1 klo 21.05

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?