Äiti Marja ja tytär Eija asuvat Ranualla saman rivitalon eri asunnoissa. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Äiti Marja ja tytär Eija asuvat Ranualla saman rivitalon eri asunnoissa. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Sohvaperunat-ohjelman casting on niin loistava, että sohvaperunoista tulee kuin ystäviä.

Idea on järjetön. Me katsomme televisiosta, kun muut katsovat kotisohvillaan televisiota ja kommentoivat ohjelmia kuka kumppaninsa, kuka äitinsä, kuka ystävänsä kanssa. Mutta silti Sohvaperunat on parasta tv-viihdettä aikoihin! Se johtuu näistä syistä.

1. Ihanan aidot ranualaiset

Ranualaisen äidin ja tyttären tv-tuokiossa on jotain hyvin aitoa. Enimmäkseen äiti ja tytär ovat hiljaa, mutta silloin kun he avaavat suunsa, katsoja höristää korviaan. Useimmiten puheenaiheet liittyvät miehiin. Äiti Marja tiedustelee luontevasti tyttäreltään Eijalta, onko siellä Tinderissä tullut ketään hyviä miehiä vastaan. Vielä ei ole.

Saattaa Eija-tytär muistaa äitiään joskus myös tämän lempiherkulla, käristemakkaralla, jonka Eija on tuonut työpaikaltaan grillikioskilta.  Söpöä!

2. Ukkiskerholaiset käyvät katsojalle sijaisisovanhemmista

Ukkiskerholaiset saavat katsojan ajatukset pois kaikesta stressistä. Kun Henkka, Paavo, Eero ja Tane muistavat joka kerta kommentoida Lauttasaaren senioritalon lounaslistaa, katsojakin muistaa, mikä elämässä on tärkeintä: ruoka tietysti!

Papat ovat niin sympaattisia ja elämää nähneitä, että he käyvät sijaisisovanhemmista. Takuuvarmasti hymyn saa huulille puheliain ukkiskerholainen, Eero. Tää on se Lave Suomi, se mitä Mikko Alaleppilampi vetää, Eero tiesi Sohvaperunoiden uusimmassa jaksossa.

3. Sohvaperunat sanovat ääneen sen, mitä moni ajattelee

Ei Osmo Ikonen voi vetää Kaija Koon kappaletta!  (useat sohvaperunat Suomi Love -jaksosta)

Minä alkoholisoituisin täysin, jos olisin rikas kotirouva.  (Sanna Yökylässä Maria Veitola -ohjelman Sirpa Selänne -jaksosta)

Trump on hullu!  (turkulaisperheen kuopus Ville Kymmenen uutisista)

Onks se totta, että kissoilla on yhdeksän henkee? (Nelli Maailman taitavimmat kissat -dokumentista)

Näin sohvaperunat kommentoivat tänä perjantaina viikon tv-tarjontaa.

Mutta pohtivat sohvaperunat kotisohvillaan muitakin asioita, joihin moni voi samastua.

Kukapa ei toivoisi parisuhteessaan joskus samaa kuin Soile Jormalta – että toinen edes joskus kuuntelisi. Tai selittelisi saamattomuuttaan niin kuin Sanna: Ajattelin maanantaina, että voisin mennä vesijumppaan, mutta en sitten mennytkään, koska oli maanantai.

4. Koko tv-tarjonta yhdessä ohjelmassa

Sohvaperunat on sitä hauskempi, mitä enemmän itse katsoo tv:stä. Mutta voi sitä katsoa, vaikka ei juuri tv:tä muuten avaisikaan. 47-minuuttisissa jaksoissa pääsee nimittäin nopeasti kärryille, mitä suomalainen tv-tarjonta tällä hetkellä on. Ja ilman Sohvaperunoita se olisi paljon surkeampaa.

Sohvaperunat-ohjelman kolmas kausi TV2:lla perjantaisin kello 21.00 sekä Yle Areenassa.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00