Naiset eivät osanneet varautua illan yllätykseen. Kuva: LIV
Naiset eivät osanneet varautua illan yllätykseen. Kuva: LIV

Sami alkaa pelätä tulevaa. – Jos pahin tapahtuu, niin silloin herran jumala minä en saa olla yksin!

Tämän illan Temptation Island Suomi -ohjelmassa nähdään useampiakin yllätyksiä.

Edellisillan tyrskyt aiheuttavat jälkimaininkeja sekä naisten että miesten puolella.

Sinkkunaiset säikähtivät bileissä Akin uhkaavaa käytöstä, kun hermonsa menettänyt mies iski nyrkkiään lattiaan. Rita tunnustaa tietävänsä tuon puolen Akista.

– Se sanoo suoraan ja aika pahasti, oli se sitten nainen tai mies. Aki on impulsiivinen, mutta ei hän väkivaltainen ole.

Ritalta ei kuitenkaan heru myötätuntoa Akia pelästyneille sinkkunaisille.

– Naiset nyt ylipäätään eivät oikein kestä, että heille mitään sanotaan. Se voi vähän ottaa, voi voi, prinsessan pienen tunteisiin.

Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita hyväksymään Akin käytöstä. Eräs sinkkunaisista tekeekin dramaattisen päätöksen.

– Täällä on ikävä tunnelma, ja mielestäni suurin osa noista miehistä ei osaa arvostaa meitä niin kuin pitäisi, hän sanoo suoraan.

Myös Jerelle asiat alkavat olla liikaa:

– Mä oon vaan v***u niin rikki tästä kaikesta!

Sami puolestaan alkaa huolestua siitä, mitä viimeinen iltanuotio saattaa tuoda tullessaan.

– Toivon teiltä kundeilta viimeisellä iltanuotiolla sitä, että jos pahin tapahtuu, niin silloin herran jumala minä en saa olla yksin. Siinä tilanteessa minua ei saa jättää yksin, hän vetoaa.

Temptation Island keskiviikkoisin ja torstaisin Livillä klo 21.00.

Lue myös:

Temptation Island -Sami selittelee ylilyöntiään – sinkku paljastaa, mitä oikeasti tapahtui

Hermonsa menettävä Temptation Island -Aki antaa nyrkkinsä puhua bileissä

Tuhoaako tämä täydellisen Temptation Island -parin suhteen?

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: