Tapaninpäivänä otetaan Meg Ryanista mallia ja ollaan pyjamassa koko päivä. Meg Ryan tähdittää myös Tapsan leffamaratonin päättävää elokuvaa Uneton Seattlessa. Kuva: TV5
Tapaninpäivänä otetaan Meg Ryanista mallia ja ollaan pyjamassa koko päivä. Meg Ryan tähdittää myös Tapsan leffamaratonin päättävää elokuvaa Uneton Seattlessa. Kuva: TV5

Mitkä Tapsan tanssit? Tapaninpäivän voi viettää myös katsellen leffoja aamusta iltaan.

Tapaninpäivänä töllöttimestä on luvassa koko perheen leffoja aamusta iltaan. Älä siis suotta vaihda päivävaatteisiin, vaan parkkeeraa telkun eteen jo heti aamupuuron jälkeen, ota mukava asento ja varaa herkkuja käden ulottuville.

Klo 10

Leffamaraton alkaa nostalgisesti Teemalta, jossa esitetään putkeen neljä komisario Palmua: Palmun erehdys, Kaasua komisario Palmu, Tähdet kertovat, komisario Palmu ja lopuksi vielä Vodkaa, komisario Palmu.

Klo 12

Jos Palmuja ei jaksa vetää neljää putkeen, välissä voi kääntää MTV3:lle, jossa alkaa koko perheen komedia Karvinen – elokuva. Lasagnea rakastavan, sarkastisia kommentteja viljelevän karvapallon äänenä kuullaan aina loistava Bill Murray.

Klo 13.35

Heti Karvisen perään MTV3:lla on vuorossa kotimaista tuotantoa: Risto Räppääjä ja Liukas Lennart. Timo Koivusalon ohjaaman musiikkihupailu pääosissa nähdään mainiot Vesa Vierikko ja Minttu Mustakallio.

Klo 15.20

Lisää kotimaista lastenelokuvaa tarjoilee Kaisa Rastimon Myrsky Yle TV2:lla. Pienen Muru-tytön ja kaukasianpaimenkoira Myrskyn ystävyydestä kertova hellyttävä elokuva sai ilmestyessään vuonna 2008 ylistävät arvostelut. Mukana on edustava joukko eturivin suomalaisnäyttelijöitä Laura Malmivaarasta Ville Virtaseen.

Klo 17.05

Nelosella nähtävä Vaaleanpunainen pantteri 2 on nauruhermoja kutkuttava klassikko, joka ei juuri esittelyjä kaipaa, vaikka tämä vuodelta 2009 oleva kakkospätkä saikin aikoinaan kehnommat arvostelut kuin ykkönen. Jacques Clouseaun roolissa sekoilee koomikko Steve Martin.

Klo 19

Pantterista siirrytään sujuvasti Nelosella toiseen puhuvaan animaatioelukkaan: Saapasjalkakissaan. Nokkela ja itseriittoinen katti tarjoilee vauhdikkaan koko perheen animaatioseikkailun.

Klo 21

Kun perheen pienimmät on siivottu pois telkun edestä, alkaa aikuisten taistelu kaukosäätimestä. Katsotaanko Herolta Jim Carreyn tähdittämä psykologinen trilleri Numero 23? Vai TV5:lta hulvaton seksikomedia 40 v. ja neitsyt? Vai sittenkin Neloselta Hobitti – Smaugin autiomaa? Liikaa vaihtoehtoja!

Klo 22

Ehdotus: jos ette pääse sopuun elokuvasta, katsokaa sittenkin Teemalta aikansa kohuelokuva Jengi. Åke Lindmanin ohjaamasta nuorisokuvauksesta vuodelta 1963 leikattiin seksi- ja väkivaltakohtauksia pois kuuden minuutin edestä, mutta elokuva sai silti ikärajakseen K-16. Elokuvatarkastamo olisi halunnut jopa K-18!

Klo 00.40

Yökukkujia hemmotellaan vielä Nora Ephronin suloisella romanttisella komedialla Uneton Seattlessa, jossa söpöilevät Tom Hanks ja Meg Ryan.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00