Suomen unelmien poikamies Juha on paljastanut löytäneensä ohjelman naisten joukosta rakkauden. Kuva: Liv / Anna Greus
Suomen unelmien poikamies Juha on paljastanut löytäneensä ohjelman naisten joukosta rakkauden. Kuva: Liv / Anna Greus

Miksi televisiossa ihastutaan tulisesti ennen kuin toista tunnetaan oikeasti? Psykologi kertoo.

Televisiossa rakastuminen näyttää usein (epäilyttävän) helpolta – jo ensikohtaaminen vetää polvet veteliksi.

Suomen unelmien poikamiehessä naiset kisaavat prinssistä kynsin hampain, vaikkeivät tunne tätä kuin muutaman kohtaamisen verran.

Yhteistä aikaa on vähän ja kamerat pörräävät ympärillä, mutta tunteet syvenevät nopeasti. Kaikki pelkäävät lähes hysteerisesti särkyvän sydämensä puolesta. Mihin joukkopsykoosiin tosi-tv-rakastujat oikein vajoavat, kriittisin katsoja voisi kysyä.

Tavallaan juuri siihen, psykologi ja psykoterapeutti Nina Pyykkönen sanoo. Tosi-tv-formaatin asetelma on otollinen ihastumiselle.

– Läsnä ovat kaikki ideaalit elementit. Nimikin jo kertoo, että tämä on unelmien poikamies – tämä on parasta, mitä voit saada, ja tästä kannattaa kilpailla kynsin hampain, Nina Pyykkönen sanoo.

– Se virittää osallistujille ja katsojille epärealistisen kuvan täydellisestä kumppanista jo ennen kuin kuvaukset alkavat.

”Normaalisti järkevät ihmiset saattavat käyttäytyä ihan sekopäisesti.”

Ihminen siis ihastuu herkemmin, jos hänelle kerrotaan, että tässäpä vasta saalis. Romanttiset ratsastusretket rantahiekassa tuskin pahentavat asiaa.

Vaikka tutustumistilanne on rakennettu ja erilainen kuin arkinen kohtaaminen kirjastossa, psyykkisesti ihastumisessa tapahtuvat ihan samat mekanismit.

– Tv:ssä ne vain ovat epänormaalin kärjistyneitä. Formaateissa haetaan tunnereaktioiden ääripäitä. Normaalisti järkevät ihmiset saattavat käyttäytyä ihan sekopäisesti, Pyykkönen sanoo.

Toinen todellisuus

Moni formaatti perustuu illuusioon toisesta todellisuudesta. Tosi-tv-ohjelmat kuvataan usein suljetussa ympäristössä, jossa kaikki aika vietetään ulkopuolisesta todellisuudesta irrotetussa kuvausryhmässä. Se lietsoo tiedostamattomia tunteita ja kilpailua.

– Ryhmässä kaikki tiivistyy, rakentava ja tuhoisa. Jos ryhmä on suljettu ulkomaailmasta, tiedostamaton lähtee voimakkaammin elämään ja alkaa tuottaa ryhmän omaa todellisuutta. Esimerkiksi Big Brother perustuu tähän, Nina Pyykkönen sanoo.

Kun kaikki kisaavat samasta miehestä, kukaan ei halua ainakaan hävitä.

Tunteisiin vaikuttaa tietenkin myös kilpailuasetelma ja se, miten hyvin kilpailua ja ulkopuolisuuden tunteita on oppinut sietämään. Kun kaikki kisaavat samasta miehestä, kukaan ei halua ainakaan hävitä.

– Kilpailijat pitää tuhota, ja jokainen haluaa olla toisen ainoa kiintymyksen kohde, Pyykkönen sanoo.

– Katsojat eläytyvät siihen ja rakastavat mustasukkaisuuden ja raivon tunteiden katsomista.

Pyykkönen uskoo, että tv-häviämiseen samastutaan helposti, koska se muistuttaa omista tiedostamattomista ulkopuolisuuden kokemuksista. Varhaisin syntyy jo lapsuudessa, kun lapsi oivaltaa, että vanhemmilla on oma hänestä erillinen juttunsa, parisuhde.

”On iso riski, ettei toinen olekaan se ainutlaatuinen superihminen, vaan ihan tavallinen.”

Suomen unelmien poikamiehen Juha Rouvisen on kerrottu ihastuneen ohjelman kuvauksissa voimakkaasti neljään naiseen. Kriittisimmät ovat jo arvostelleet – eihän neljään ihastuminen ole mitenkään mahdollista!

Voiko tv-kulisseissa syntyä aitoja tunteita?

– Ei se mahdotonta ole. Pudotus arkeen on vain valtavan paljon suurempi. On iso riski, ettei toinen olekaan se ainutlaatuinen superihminen, vaan ihan tavallinen, Nina Pyykkönen sanoo.

Hän uskoo, ettei poikamiehen roolikaan ole helppo.

– On hivelevä kokemus, kun näin moni tavoittelee juuri minua. Jos sanoisi heti, että on ihastunut vain yhteen, joutuisi valitsemaan ja luopumaan muista – toisin sanoen sitoutumaan. Se voi olla epämiellyttävä ajatus. Jännityskin menisi pilalle. 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00