Mari ja Petri eivät selviä ilman kinastelua tälläkään viikolla. Kuva: Mtv3
Mari ja Petri eivät selviä ilman kinastelua tälläkään viikolla. Kuva: Mtv3

Elämä on täynnä potentiaalisia riidanaiheita. Listasimme tiistai-illan Ensitreffit alttarilla -jakson kiistanaiheet, jotta voit valita puolesi jo ennen jakson alkua.

Yhteen muuttaminen ei ole helppoa, vaikka olisi kuinka rakastunut, ja erityisen hankalaa se on, jos on tuntenut vasta viikon eikä vielä tiedä, tuleeko suhteesta mitään. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit muuttavat tiistai-illan jaksossa yhteen, ja sanomistahan siitä tulee.

Joka pari huomaa arkisia asioita, jotka yksi haluaisi hoitaa yhdellä ja toinen toisella tavalla.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmalla on jo aiemmilla kausilla ollut suuri voima tuoda näkyviin pikkuruisia ärsytyksiä, joiden kanssa ihmiset kamppailevat arjessaan. Ensimmäisellä kaudella kiisteltiin muun muassa oliiviöljyn laadun merkityksestä ja suhteesta tuotemerkkiin. Viime kaudella taas seurattiin jännityksellä Samuelia sekä Tiinaa, joka oli melkoisen tarkka monestakin asiasta.

Palauta mieleen: Liian märkä tiskipöytä ja 7 muuta asiaa, jotka ensitreffit alttarilla -Samuelissa ärsyttivät Tiinaa

Entä mistä asioista tällä kaudella tapellaan? Esimerkiksi sipulien muovipussittamisesta ja polkupyörien säilyttämisestä. Äänestä, mitä mieltä olet huomisen jakson kiistakysymyksistä:

Pussiin vain ei?

Yhdellä pareista on erimielisyys siitä, tuleeko yksittäinen hedelmä tai vihannes sujauttaa kaupassa muovipussiin punnitusta varten. Ota kantaa, miten on.

Taivasalla vai eteisessä?

Toinen pari saa pitkät keskustelut aikaan siitä, tuleeko polkupyörää säilyttää varkauksien välttämiseksi sisällä kerrostaloasunnossa vai voiko sen lukita taloyhtiön pihalle lukollisen portin taakse. Talossa ei ole pyöräkellaria, joka ratkaisisi ongelman helposti.

Iltapalaa vai iltaruokaa?

Eräs pareista joutuu tiistain jaksossa päivällisen ja iltapalan väliseen limboon. Vaimo mieltää vanukkaan pelkäksi iltapalaksi, joka ei korvaa väliin jäänyttä päivällistä. Mies taas haluaisi syödä vanukkaan päivällisen korvikkeena.

Upotus vai hanakastelu?

Orkidea on tunnetusti haastava hoidettava. Erään vaimon ja miehen välille tuleekin pientä kiistaa siitä, voiko orkideaa toisinaan kastella hanasta, vai tulisiko se aina kastella upottamalla.

Johto seinässä vai ei?

Kodin sisustus, siisteys ja tavaroiden säilytys ovat olleet tyypillisiä kiistanaiheita Ensitreffit-pareille kautta kausien. Tällä kertaa yhdellä pareista on eri näkemykset siitä, missä laturin johdon paikka on latausajan ulkopuolella. Ota kantaa!

Katuruokaa vai roskaruokaa?

Eräs tuoreista aviopareista tuskailee erilaisten ruokatottumusten kanssa. He saavat riidanpoikasen aikaiseksi siitä, ostavatko molemmat kesätapahtumassa jotakin syötävää kojusta.

Vierailija

Pitääkö yksittäinen sipuli pussittaa ja 5 muuta asiaa, joista seuraavassa Ensitreffit alttarilla -jaksossa kiistellään

Kyllä näissä ohjelmissa aika nopeasti näkee syyn sille, miksi ihmiset ovat olleet niin pitkään sinkkuja... Ainakin naisten kohdalla. Kaikki on todella tarkkaa, eikä mitään joustoa ole suuntaan tai toiseen. Mies on hyvä, jos myötäilee naista. Ja sitten nainen todennäköisesti valittaa, ettei miehellä ole selkärankaa. En kyllä aina ymmärrä, miten miehet jaksaa näitä tiukkapipoja. Kodeissakin näkyy yleensä vain naisen maku, joka on yleensä suoraan sisustuslehdestä kopioitu... Kyllä parisuhteessa...
Lue kommentti

Uutuussarja Design 3000 ja Kasper Strömman sukeltaa muotoilun maailmaan hauskalla otteella.

IS TV-LEHTI: Sisustuksesta, muotoilusta ja graafisesta suunnittelusta kiinnostuneita katselijoita hemmotellaan uudella kahdeksanosaisella sarjalla Design 3000 ja Kasper Strömman. Ensimmäisessä jaksossa suosittua Kasper Diem -blogia kirjoittava graafinen suunnittelija Kasper Strömman tutkii värejä ja muotoja.

Vitsikäs Strömman tapaa jokaisessa jaksossa alan ammattilaisia. Ensimmäinen heistä on tanskalainen väri- ja tekstiilisuunnittelija Margrethe Odgaard, joka avaa värien vaikutusta ihmisiin. Hänen ansiostaan alan itsekin pohtia aihetta syvällisemmin.

Heidän tutkiessaan luonnosta löytyviä erilaisia värivivahteita omatkin aistit virkistyvät. Luontoa pitäisi muistaa tarkkailla enemmän: jopa vanhasta maassa makaavasta kaarnasta voi löytää upeita sävyjä teollisten, tylsien perusvärien tilalle.

Kiinnostava fakta on, että autovärikarttaan kuuluu nykyään enää vain 13 väriä ja niistäkin suurin osa harmaan eri sävyjä. Miksi värejä ei uskalleta enää käyttää?

Autovärikarttaan kuuluu nykyään enää vain 13 väriä.

Strömman tutustuu myös setelisuunnitteluun sekä muotoilun stereotypioihin. Normikriittisestä muotoilusta tohtoriksi väitellyt Karin Ehrnberger havainnollistaa, mitä mielleyhtymiä syntyy, kun porakoneen terä vaihdetaan sauvasekoittimeen ja perinteinen koneen estetiikka muuttuu.

Ohjelma pureutuu niin väreihin kuin muotoiluun pintaa syvemmältä mutta kuitenkin kepeästi. Odotan, että tulevissa jaksoissa sanavalmis Strömman heittäytyy taustalta valokeilaan kokeilemaan uusia asioita ja ehkä myös kyseenalaistamaan väittämiä.

Design 3000 ja Kasper Strömman, Teema & Fem ma klo 18.30

Silta ja Saga eivät enää palaa. Mutta onneksi on, mitä muistella.

Nyyh! Nyt se on loppu. Saga Norén – ja Silta – eivät enää palaa. Vaikka tiesimme sen varmaksi jo ennen viimeisen, neljännen kauden alkua, Silta-sarjan loppuminen jättää tyhjiön. Sarja oli nordic noirin suunnannäyttäjä, eikä muut sarjat ole vetäneet sille vertoja. Ainakaan toistaiseksi. Mutta onneksi on, mitä muistella.

Näitä asioita jäämme kaipaamaan:

 1. Kun Saga Norén ilmestyi sunnuntai-iltoihimme seitsemän vuotta sitten, maanantaisin ei kahvipöydissä muusta keskusteltu kuin Sagasta. Jotkut samastuivat sosiaalisesti kömpelöön hahmoon. Ja muut taas pitivät muuten vain virkistävänä, että päähenkilönä oli niin suoraviivainen tyyppi. Ilman Sagaa – ja näyttelijä Sofia Heliniä – Silta ei olisi ollut Silta! 
   

  Henkilön Yle Areena (@yleareena) jakama julkaisu

  Ihana Saga! 
 2. Toki Saga opetti meille myös monia tärkeitä asioita elämästä ja ihmisyydestä. Esimerkiksi sen, että ihmissuhteita on joskus turha märehtiä. Ja olihan hänen suhtautumisensa myös seksiin ihailtavan mutkatonta.
 3. Ja Sagan tyyli – ihanan yksinkertaista ja sukupuolineutraalia! Nahkahousut, maiharit, tumma palttoo ja perus paita. Eikä mitään väreillä ilottelua, vaan maanläheisiä sävyjä: ruskeaa, vihreää, harmaata, mustaa, valkoista. Katso ohjeet Sagan tyyliin tästä jutusta.
 4. Ja Sagan Porsche! Tarkemmin Porsche 911 S, vuosimallia 1977. Nätti kuin mikä!
  Sagan Porschella ei tietenkään ajanut kukaan muu kuin hän itse. Kuva: Yle Kuvapalvelu
  Sagan Porschella ei tietenkään ajanut kukaan muu kuin hän itse. Kuva: Yle Kuvapalvelu
 5. Tanskalaiset design-huonekalut! Mistä tv-sarjasta niitä nyt voi bongailla?
 6. Toisen kauden jälkeen Silta-faneilla tuli hetkeksi paniikki. Voiko sarja toimia ilman Martin Rohdea (Kim Bodnia)? Lue Kim Bodnian haastattelu Gloria.fi:stä. Mutta Henrik Sabroe eli näyttelijä Thure Lindhardt astui kuvioon, kukaan ei kaivannut enää Martinia. Niin kiinnostavaksi oli Henrikin rooli kirjoitettu. Ja Lindhardtkin oli roolissa täydellinen!
 7. Henrikin myötä sarjaan saatiin myös rakkautta – ovathan Saga ja Henrik täydellisiä sielunkumppaneita.
 8. Kielikylpy loppui. Juuri kun alkoi tuntua, että ruotsin kieli – ja vähän myös tanska – alkoivat kuulostaa tutuilta, kielikylpy loppui. Sillassa oli kätevästi molemmat yhdessä.
 9. Värimaailma ja hienot kuvat. Aina oli pilvistä, harmaata ja pimeää. Suomalaiselle niin tuttua ja turvallista.
 10. Juutinrauman silta. Tuo kahdeksan kilometriä pitkä luomus Tanskan Kööpenhaminan ja Ruotsin Malmön välillä. Sarja päättyi oikeutetusti juuri sillalle. Ja sitäkin tulee ikävä. 
 11. Tunnusmusiikki Hollow Talk. Niin kaunis ja haikea. Paina playta ja fiilistele vielä kerran!

   

Kysely

Olisitko halunnut, että Sillasta olisi tehty vielä yksi kausi?