Mari ja Petri eivät selviä ilman kinastelua tälläkään viikolla. Kuva: Mtv3
Mari ja Petri eivät selviä ilman kinastelua tälläkään viikolla. Kuva: Mtv3

Elämä on täynnä potentiaalisia riidanaiheita. Listasimme tiistai-illan Ensitreffit alttarilla -jakson kiistanaiheet, jotta voit valita puolesi jo ennen jakson alkua.

Yhteen muuttaminen ei ole helppoa, vaikka olisi kuinka rakastunut, ja erityisen hankalaa se on, jos on tuntenut vasta viikon eikä vielä tiedä, tuleeko suhteesta mitään. Ensitreffit alttarilla -ohjelman parit muuttavat tiistai-illan jaksossa yhteen, ja sanomistahan siitä tulee.

Joka pari huomaa arkisia asioita, jotka yksi haluaisi hoitaa yhdellä ja toinen toisella tavalla.

Ensitreffit alttarilla -ohjelmalla on jo aiemmilla kausilla ollut suuri voima tuoda näkyviin pikkuruisia ärsytyksiä, joiden kanssa ihmiset kamppailevat arjessaan. Ensimmäisellä kaudella kiisteltiin muun muassa oliiviöljyn laadun merkityksestä ja suhteesta tuotemerkkiin. Viime kaudella taas seurattiin jännityksellä Samuelia sekä Tiinaa, joka oli melkoisen tarkka monestakin asiasta.

Palauta mieleen: Liian märkä tiskipöytä ja 7 muuta asiaa, jotka ensitreffit alttarilla -Samuelissa ärsyttivät Tiinaa

Entä mistä asioista tällä kaudella tapellaan? Esimerkiksi sipulien muovipussittamisesta ja polkupyörien säilyttämisestä. Äänestä, mitä mieltä olet huomisen jakson kiistakysymyksistä:

Pussiin vain ei?

Yhdellä pareista on erimielisyys siitä, tuleeko yksittäinen hedelmä tai vihannes sujauttaa kaupassa muovipussiin punnitusta varten. Ota kantaa, miten on.

Taivasalla vai eteisessä?

Toinen pari saa pitkät keskustelut aikaan siitä, tuleeko polkupyörää säilyttää varkauksien välttämiseksi sisällä kerrostaloasunnossa vai voiko sen lukita taloyhtiön pihalle lukollisen portin taakse. Talossa ei ole pyöräkellaria, joka ratkaisisi ongelman helposti.

Iltapalaa vai iltaruokaa?

Eräs pareista joutuu tiistain jaksossa päivällisen ja iltapalan väliseen limboon. Vaimo mieltää vanukkaan pelkäksi iltapalaksi, joka ei korvaa väliin jäänyttä päivällistä. Mies taas haluaisi syödä vanukkaan päivällisen korvikkeena.

Upotus vai hanakastelu?

Orkidea on tunnetusti haastava hoidettava. Erään vaimon ja miehen välille tuleekin pientä kiistaa siitä, voiko orkideaa toisinaan kastella hanasta, vai tulisiko se aina kastella upottamalla.

Johto seinässä vai ei?

Kodin sisustus, siisteys ja tavaroiden säilytys ovat olleet tyypillisiä kiistanaiheita Ensitreffit-pareille kautta kausien. Tällä kertaa yhdellä pareista on eri näkemykset siitä, missä laturin johdon paikka on latausajan ulkopuolella. Ota kantaa!

Katuruokaa vai roskaruokaa?

Eräs tuoreista aviopareista tuskailee erilaisten ruokatottumusten kanssa. He saavat riidanpoikasen aikaiseksi siitä, ostavatko molemmat kesätapahtumassa jotakin syötävää kojusta.

Vierailija

Pitääkö yksittäinen sipuli pussittaa ja 5 muuta asiaa, joista seuraavassa Ensitreffit alttarilla -jaksossa kiistellään

Kyllä näissä ohjelmissa aika nopeasti näkee syyn sille, miksi ihmiset ovat olleet niin pitkään sinkkuja... Ainakin naisten kohdalla. Kaikki on todella tarkkaa, eikä mitään joustoa ole suuntaan tai toiseen. Mies on hyvä, jos myötäilee naista. Ja sitten nainen todennäköisesti valittaa, ettei miehellä ole selkärankaa. En kyllä aina ymmärrä, miten miehet jaksaa näitä tiukkapipoja. Kodeissakin näkyy yleensä vain naisen maku, joka on yleensä suoraan sisustuslehdestä kopioitu... Kyllä parisuhteessa...
Lue kommentti

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään koiraneidin kiusallista vaivaa.      

IS TV-LEHTI: Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos ei ole itse terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmaa. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

”Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa.”

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun. Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Yliopistollinen eläinsairaala, TV2 klo 20.00