Pirjo Heikkilä oli kuullut huhuja Pirkka-Pekka Peteliuksesta. Kuva: Olga Poppius
Pirjo Heikkilä oli kuullut huhuja Pirkka-Pekka Peteliuksesta. Kuva: Olga Poppius

Uusi Koomikot-sarja on kuin halvalla tehty Vain elämää. Ensimmäisessä jaksossa vietetään Pirkka-Pekka Peteliuksen päivää.

Tiistai-iltana tv:ssä alkaa uusi ohjelma Koomikot, jossa tutustutaan koomikoiden sielunmaisemaan ja kerrataan heidän uraansa. Ohjelmassa ovat mukana Pirjo Heikkilä, Miitta Sorvali, Sami Hedberg, Heikki Silvennoinen, Pirkka-Pekka Petelius ja Jarkko Tamminen.

Ohjelma on toteutettu täsmälleen samalla tavalla kuin Vain elämää sillä erotuksella, että Koomikot on Vain elämää -sarjaa kotikutoisempi. Koomikot rupattelevat ruokapöydän ääressä aamiaisella, lounaalla ja illallisella ja turisevat ammattinsa hienoista ja huonoista puolista. Tietysti illan päähenkilö liikuttuu jossain vaiheessa päivää omasta elämänviisaudestaan ja tirauttaa pari kyyneltä.

Ensimmäisessä jaksossa muistellaan Pirkka-Pekan uraa Velipuolikuu-ajoista Pulttibois-aikoihin. Osa koomikoista tuntee P-P:n entuudestaan, mutta Pirjo Heikkilälle mies on tuntematon.

– Olin kuullut siitä juttuja, että se on todella adhd ja maanis-depressiivinen ihminen. Itse olin ajatellut, että se on viisas, hiljainen mies, joka polttelee piippua ja tuijottelee järvelle, Pirjo miettii jaksossa.

Omana päivänään kukin koomikko saa myös keksiä jotain yhteistä tekemistä. P-P:n päivänä mennään tietysti bongaamaan lintuja.

Päivä huipentuu valheenpaljastustestiin, jossa muut koomikot esittävät päivän päähenkilölle väitteitä. Valheenpaljastuskone kertoo, puhuuko tämä totta vai ei.

Pirjo haluaa tietää P-P:n vastauksen tällaiseen kysymykseen:

– Haluaisitko työntää kyrpäsi perseeseen?


Pirkka-Pekka Petelius, Miitta Sorvali, Jarkko Tamminen, Sami Hedberg, Pirjo Heikkilä ja Heikki Silvennoinen saavat oman Vain elämää -hetkensä Koomikot-sarjassa.

Koomikot TV5:lla tiistaisin kello 21.00

Lue myös:

Näin sinustakin tulee hauska nainen

Muistatko nämä 80-luvun suosikkisanonnat?

Pirkka-Pekka Petelius kiistää paheksuneensa nuoria koomikoita

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00