Petteri ja Jaajo Linnonmaa hämmentyivät yleisön vastauksista. Yksi yleisöstä vastasi ihan vain siksi, että pääsi lähettämään anopille terveiset. Kuvat: Nelonen
Petteri ja Jaajo Linnonmaa hämmentyivät yleisön vastauksista. Yksi yleisöstä vastasi ihan vain siksi, että pääsi lähettämään anopille terveiset. Kuvat: Nelonen

Pubivisailija Petterille sattui niin paha kysymys heti alussa, ettei yksikään 120 hengen yleisöstä tiennyt satavarmasti oikeaa vastausta. Oliko kysymys jo liian vaikea?

Pubivisailija Petteri Sääskilahti, 26, pettyi pahasti tämän viikon Haluatko miljonääriksi -kilpailussa. Petteri oli innoissaan päästessään kilpailemaan miljoonasta, koska hänellä oli kokemusta visoista. Petteri kuuluu Lasse Lehtisen lapset -nimiseen pubivisaporukkaan, joka on nimetty entisen Haluatko miljonääriksi -juontajan mukaan.

Ennen kilpailua Petteri toivoi paljon historia- ja mahdollisimman vähän urheilukysymyksiä.

Kolmessa ensimmäisessä kysymyksessä Petterillä ei ollut ongelmia, mutta neljäs eli 1000 euron kysymys oli hänelle vaikea.

Se kuului: Kuka on Charles Bukowskin Postitoimisto-romaanin päähenkilö?

A. Holden Caulfield
B. Winston Smith
C. Citizen Kane
D. Henry Chinaski

– Mikään vaihtoehdoista ei sano mitään, Petteri harmitteli.

Niinpä hän käytti oljenkorren ja kysyi yleisöltä.

120 hengen yleisöstä vain neljä nousi seisomaan merkiksi siitä, että uskovat tietävänsä vastauksen. Heistä Petteri valitsi kolme vastaamaan.

”Sen takia ajattelin lähteä vastaamaan, että anopille kiitokset kotiin, että päästiin tänne.”

Petterin epäonneksi kukaan yleisöstä ei kuitenkaan tiennyt vastausta, vaan joutui arvaamaan. Yksi jätti jopa vastaamatta kysymykseen.

– Mun täytyy sanoa, että en tiedä oikeaa vaihtoehtoa, mutta tiedän, että Citizen Kane se ei ainakaan ole, koska se on jossain ihan muualla. Mä oon pahoillani, mutta tämä on ainoa, miten mä pystyn sua nyt auttamaan, helsinkiläinen Lauri sanoi.

”Oho! Kuulostat ihan poliisin tiedonantajalta.”

Vihtiläinen Hannekaan ei vakuuttanut vastauksellaan.

– Ei oo varmaa tietoa täälläkään, mutta mä ite vastaisin A.

Juontaja Jaajo Linnonmaa vaati Hannelta perusteluita.

– En mä nyt ihan satavarma oo, mutta oon joskus ehkä kuullut jotain, Hanne selitti.

– Oho! Kuulostat ihan poliisin tiedonantajalta, Jaajo sanoi.

Erikoisin motiivi oli espoolaisella Samilla. Hän halusi vastata kysymykseen vain siksi, että pääsi lähettämään terveiset anopille.

– Ikävä kyllä ei mullakaan oo täyttä varmuutta vastauksesta. Mutta mulla on sellanen aavistus, että se olis toi D. Itse asiassa sen takia ajattelin lähteä vastaamaan, että anopille kiitokset kotiin, että jää lapsia ja koiria hoitamaan, että päästiin pojan ja vaimon kanssa tänne.

Yleisön epävarmuus huvitti Petteriä. Hän päätti vielä kilauttaa kaverilleen Villelle. Kysymys oli vaikea myös hänelle.

– Se on varmaan A, mutta en osaa ihan satavarmaksi sanoa. Mutta ainakaan Citizen Kane se ei ole, Ville mietti.

Petteri luotti ystäväänsä. Valitettavasti A oli väärin, ja Petteri joutui lähtemään ilman minkäänlaista voittoa. Oikea vastaus oli D Henry Chinaski.

– Onneksi on aina Lasse Lahtisen lapset, jotka ottavat sut aina avosylin vastaan, Jaajo yritti lohduttaa.

Lauantain Haluatko miljonääriksi -jakso uusintana Nelosella su klo 19.00.

Kysely

Oliko kysymys liian vaikea 1000 euron kysymykseksi?

Kyllä.
Kyllä.
93.3%
Ei.
Ei.
9.7%
Ääniä yhteensä: 1178
Ihme yleisöä...?

Pilasiko Haluatko miljonääriksi -yleisö pubivisailijan kilpailun? ”Olen joskus ehkä kuullut jotain”

Se yleisön Sami oli kyllä naurettava, vaikka arveli vastauksen D olevan oikea, lähetteli terveisiä ja korosti jotenkin nyt itseään. Lapsellinen mies! Ja kun neljä ihmistä vain nousee, on hyvä mahdollisuus päästä " esiintymään" ja tuomaan nyt itseä ja perhettä esiin. Harmi, että Petteri putosi, olisi varmasti tiennyt paljon, jos olisi tullut todellisia, tärkeitä kysymyksiä. Tämä oli jo toinen kerta, kun viisaan ja tietävän oloinen kaveri saa liian vaikeita kysymyksiä ja varmasti siltä alalta,...
Lue kommentti

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00