Lou Alvarez näyttelee ihastuttavasti 10-vuotiasta Albertinea. Kuva: Ava
Lou Alvarez näyttelee ihastuttavasti 10-vuotiasta Albertinea. Kuva: Ava

Julie Delpyn viides ohjaustyö on nostalginen ja suloisen eteläeurooppalainen.

IS TV-LEHTI: Jos mieli haikailee notkuviin puutarhapöytiin vehreälle 1970-luvulle poskipusimaan suurta, ranskalaista sukua, on elokuva Le Skylab oivallinen apu. Draamakomedia on omaa nostalgianälkäänsä ruokkivan Julie Delpyn, 47, viides pitkä ohjaustyö.

Suomeksi elokuvan nimi on Ranskalainen viikonloppu. Värikäs kaarti sukulaisia kokoontuu Pohjois-Ranskan Bretagneen viettämään isoäidin syntymäpäivää kesäviikonloppuna 1979. Niukkaa juonta tärkeämmäksi nousee 10-vuotiaan Albertinen kasvutarina.

Albertine, jota näyttelee aidosti ja hienosti Lou Alvarez, on Julie Delpyn alter ego. Fiksu tyttö pohtii niin rakastumista kuin kuolemaakin – elämän peruspalikoita. Elokuvan aika-akselilla jännitetään, mitä käy Skylab-avaruusasemalle, joka uhkaa pudota avaruudesta.

Siksi kuolema mietityttää kasvavia nuoria, mutta toisaalta myös ronski nakubiitsi kutsuu, ilolaulu raikaa ja elämä ihastuttaa, vihastuttaa ja nälättää.

Kehyskertomus vahvistaa tunnetta, että ohjaaja ja elokuvassa itsekin näyttelevä Delpy muistelee kullanhohtoista nuoruuttaan. Aikuinen Albertine (Karin Viard) käy junamatkan aikana läpi lapsuutensa tärkeää aikuistumisen riittiä.

Ainekset ovat suloiset ja eteläeurooppalaisen tunnelmalliset, mutta kokonaisuus paikoin laahaa. Useiden hahmojen myötä elokuva on pitkä ja yllättävän pinnallinen. Draamaa lisätään puoliseniilin setähahmon toilailuiden myötä (Delpyn isä Albert Delpy).

Delpyn aiemmista ohjaustöistä muistetaan esimerkiksi 2 päivää Pariisissa (2007), 2 päivää New Yorkissa (2012) ja Lolo (2015). Näyttelijänä hän saapui suuremman yleisön tietouteen Krzysztof Kieslowskin Kolme väriä -trilogian (1993–94) Dominiquena ja Rakkautta ennen -trilogian (1995–2013) Célinenä.

Le Skylab, Ava pe klo 21.00

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00