Pasin ja Hannan elämä muuttui elokuussa 2015. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Pasin ja Hannan elämä muuttui elokuussa 2015. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Suomi Love -tarina osoittaa, että kaikki voi muuttua hetkessä – mutta koskaan ei silti kannata luovuttaa.

Lauantaina se taas jatkuu: nimittäin suosittu Suomi Love -ohjelma. Tällä kaudella uutta ovat juontajat, sillä Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari korvaavat Ilkka Villin ja Marja Hintikan. Ohjelman konsepti on kuitenkin vanha tuttu: aikaisempien kausien tapaan siinä kuullaan jälleen ihania ja koskettavia tarinoita sekä musiikkiesityksiä.

Ensimmäisen jakson yksi koskettavimmasta tarinoista on porvoolaisten Pasin ja Hannan tarina. Kilpapyöräilyä harrastaneen parin elämä mullistui elokuussa 2015, jolloin Pasi vei Hannan Tour de Helsinki -pyöräilytapahtuman kilpailupaikalle. Pasi oli itse päättänyt jättää tapahtuman väliin, sillä oli juuri osallistunut toiseen kilpailuun.

Hanna kuitenkin nousi pyörän selkään. Noin 40 kilometrin kohdalla tapahtui paha onnettomuus: Hanna törmäsi edellä kaatuneeseen pyöräilijään. Hän ei ehtinyt jarruttaa, vaan lensi 40 kilometrin tuntivauhdissa tangon yli ja löi päänsä asfalttiin. Hanna vaipui välittömästi koomaan ja hänet vietiin sairalaan.

”Romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti.”

– Kun näin Hannan, romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti. Teho-osastolla lääkäri kertoi lohduttomat uutiset, miten vakavasti asiat ovat, mutta toivoa ei silti kannata heittää, Pasi muistelee.

Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.
Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.

”Pysyn rinnalla”

Hanna sai onnettomuudessa vaikean aivovamman. Pasia huoletti eniten se, muistaako Hanna häntä enää herätessään ollenkaan. Hän soitti sairaalassa Hannalle paljon heidän yhteisiä lempikappaleitaan, sillä ajatteli musiikin voivan vauhdittaa toipumista. Viiden viikon päästä onnettomuudesta Hanna heräsi koomasta.

– Hän sanoi ensimmäiseksi: Missä Pasi? Se oli helpotus, koska ennen sitä en tiennyt, osaako Hanna puhua, ymmärtääkö hän puhetta tai muistaako hän minua enää, Pasi sanoo.

”Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis.”

Onnettomuudesta on nyt runsas vuosi. Siihen on mahtunut paljon huolta, surua, vihaa, syyllisyyttä, helpotusta, iloa ja riemua. Pasi on käynyt Hannan luona onnettomuuden jälkeen lähes joka päivä. Ohjelman kuvausten aikoihin Hanna pääsi vihdoin muuttamaan takaisin kotiin.

– Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis. Ihminen taitaa huomata, että sillä on kulmakimpale kädessä sitten, kun se viedään pois, Pasi miettii jaksossa.

Pasi järjestää Hannalle yllätyksen. Hän vie Hannan Loviisaan, kahvilaan, jonne kaksikolla oli usein tapana pyöräillä yhdessä. Paikalle saapuu Samuli Putro, joka esittää Olet puoliso nyt -kappaleen – biisin, jota Pasi soitti Hannalle paljon myös sairaalassa.

– Haluan viestittää Hannalle, että vaikka Hannalla – tai meillä – olisi mitä rajoitteita tahansa, pysyn tässä rinnalla. Olen valintani tehnyt, Pasi kertoo.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

Juttuun korjattu 9.12. esityskanava. Ohjelma tulee tällä kaudella TV1:ltä, ei TV2:lta.

 

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00