Moni missasi tämän minisarjan viime vuonna, joten nyt tv:n ääreen!

Nyt voi puhua toiveuusinnasta. Kun kolmiosainen ruotsalainen minisarja Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin esitettiin meillä ensimmäisen kerran tammikuussa 2013, se oli niin tuore, ettei Jonas Gardellin romaanitrilogiasta Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ollut ilmestynyt suomeksi vielä yhtään osaa. Vain tarkimmin Ruotsin mediaa ja kulttuuria seuraavat ehtivät mukaan hypeen ja osasivat hankkiutua tv:n ääreen.

Sittemmin kirjasarjan kaikki kaksi osaa – Rakkaus ja Sairaus – on luettu ja niiden ääressä on itketty myös meillä. Kolmas osa Kuolema ilmestyy suomeksi nyt syyskuussa. Ja vihdoin trilogiaa uskollisesti seuraava, koskettava ja hieno minisarja nähdään uusintana.

Tarina sijoittuu 1980-luvun alun Tukholmaan ja kertoo kahden nuoren homopojan, Rasmuksen ja Benjaminin tarinan. Rasmus muuttaa pikkukaupungista Tukholmaan ja heittäytyy innokkaasti kaupungin värikkääseen homoskeneen. Benjamin puolestaan asuu jehovantodistajavanhempiensa kanssa ja löytää seksuaalisuutensa vasta kierrellessään Vartiotorniensa kanssa ovelta ovelle ja törmätessään hauskaan ja suorasanaiseen Pauliin, pienen ystäväporukan keskushahmoon. Juuri hänen luonaan Rasmus ja Benjamin tapaavat toisensa ja heittäytyvät suhteeseen.

Mutta nuoren rakkauden yllä leijuu uhka, homojen rutoksi kutsuttu uusi sairaus, jota kaveriporukan miehet yksi toisensa jälkeen saavat tietää kantavansa.

Perustarinan lisäksi sarjan kerronta viipyy paljon Rasmuksen ja Benjaminin lapsuudessa sekä kauhistuttavissa tulevaisuudenvälähdyksissä, joissa toinen heistä elää viimeisiä, tuskaisia hetkiään tukholmalaissairaalassa. Siellä, missä hoitajille korostetaan, että aids-potilaiden kyyneleitä ei koskaan saa pyyhkiä ilman suojahanskoja. Sarja kertoo tärkeän ja sydäntäsärkevän palasen lähihistoriaa.

Ennen ensimmäistä jaksoa Fem lähettää norjalaisen kirjallisuussarjan Kirjaohjelman tuoreen jakson, jossa on vieraana kirjailija Jonas Gardell.

Kirjaohjelma, Fem klo 20.00

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin, Fem klo 21.00

Lue lisää:

Joonas Gardell: mies, joka sai koko Ruotsin kyyneliin

Joonas Gardellin aids-romaanista ei selviä kuivin silmin

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?