Moni missasi tämän minisarjan viime vuonna, joten nyt tv:n ääreen!

Nyt voi puhua toiveuusinnasta. Kun kolmiosainen ruotsalainen minisarja Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin esitettiin meillä ensimmäisen kerran tammikuussa 2013, se oli niin tuore, ettei Jonas Gardellin romaanitrilogiasta Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ollut ilmestynyt suomeksi vielä yhtään osaa. Vain tarkimmin Ruotsin mediaa ja kulttuuria seuraavat ehtivät mukaan hypeen ja osasivat hankkiutua tv:n ääreen.

Sittemmin kirjasarjan kaikki kaksi osaa – Rakkaus ja Sairaus – on luettu ja niiden ääressä on itketty myös meillä. Kolmas osa Kuolema ilmestyy suomeksi nyt syyskuussa. Ja vihdoin trilogiaa uskollisesti seuraava, koskettava ja hieno minisarja nähdään uusintana.

Tarina sijoittuu 1980-luvun alun Tukholmaan ja kertoo kahden nuoren homopojan, Rasmuksen ja Benjaminin tarinan. Rasmus muuttaa pikkukaupungista Tukholmaan ja heittäytyy innokkaasti kaupungin värikkääseen homoskeneen. Benjamin puolestaan asuu jehovantodistajavanhempiensa kanssa ja löytää seksuaalisuutensa vasta kierrellessään Vartiotorniensa kanssa ovelta ovelle ja törmätessään hauskaan ja suorasanaiseen Pauliin, pienen ystäväporukan keskushahmoon. Juuri hänen luonaan Rasmus ja Benjamin tapaavat toisensa ja heittäytyvät suhteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta nuoren rakkauden yllä leijuu uhka, homojen rutoksi kutsuttu uusi sairaus, jota kaveriporukan miehet yksi toisensa jälkeen saavat tietää kantavansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perustarinan lisäksi sarjan kerronta viipyy paljon Rasmuksen ja Benjaminin lapsuudessa sekä kauhistuttavissa tulevaisuudenvälähdyksissä, joissa toinen heistä elää viimeisiä, tuskaisia hetkiään tukholmalaissairaalassa. Siellä, missä hoitajille korostetaan, että aids-potilaiden kyyneleitä ei koskaan saa pyyhkiä ilman suojahanskoja. Sarja kertoo tärkeän ja sydäntäsärkevän palasen lähihistoriaa.

Ennen ensimmäistä jaksoa Fem lähettää norjalaisen kirjallisuussarjan Kirjaohjelman tuoreen jakson, jossa on vieraana kirjailija Jonas Gardell.

Kirjaohjelma, Fem klo 20.00

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin, Fem klo 21.00

Lue lisää:

Joonas Gardell: mies, joka sai koko Ruotsin kyyneliin

Joonas Gardellin aids-romaanista ei selviä kuivin silmin

Sisältö jatkuu mainoksen alla