Moni missasi tämän minisarjan viime vuonna, joten nyt tv:n ääreen!

Nyt voi puhua toiveuusinnasta. Kun kolmiosainen ruotsalainen minisarja Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin esitettiin meillä ensimmäisen kerran tammikuussa 2013, se oli niin tuore, ettei Jonas Gardellin romaanitrilogiasta Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin ollut ilmestynyt suomeksi vielä yhtään osaa. Vain tarkimmin Ruotsin mediaa ja kulttuuria seuraavat ehtivät mukaan hypeen ja osasivat hankkiutua tv:n ääreen.

Sittemmin kirjasarjan kaikki kaksi osaa – Rakkaus ja Sairaus – on luettu ja niiden ääressä on itketty myös meillä. Kolmas osa Kuolema ilmestyy suomeksi nyt syyskuussa. Ja vihdoin trilogiaa uskollisesti seuraava, koskettava ja hieno minisarja nähdään uusintana.

Tarina sijoittuu 1980-luvun alun Tukholmaan ja kertoo kahden nuoren homopojan, Rasmuksen ja Benjaminin tarinan. Rasmus muuttaa pikkukaupungista Tukholmaan ja heittäytyy innokkaasti kaupungin värikkääseen homoskeneen. Benjamin puolestaan asuu jehovantodistajavanhempiensa kanssa ja löytää seksuaalisuutensa vasta kierrellessään Vartiotorniensa kanssa ovelta ovelle ja törmätessään hauskaan ja suorasanaiseen Pauliin, pienen ystäväporukan keskushahmoon. Juuri hänen luonaan Rasmus ja Benjamin tapaavat toisensa ja heittäytyvät suhteeseen.

Mutta nuoren rakkauden yllä leijuu uhka, homojen rutoksi kutsuttu uusi sairaus, jota kaveriporukan miehet yksi toisensa jälkeen saavat tietää kantavansa.

Perustarinan lisäksi sarjan kerronta viipyy paljon Rasmuksen ja Benjaminin lapsuudessa sekä kauhistuttavissa tulevaisuudenvälähdyksissä, joissa toinen heistä elää viimeisiä, tuskaisia hetkiään tukholmalaissairaalassa. Siellä, missä hoitajille korostetaan, että aids-potilaiden kyyneleitä ei koskaan saa pyyhkiä ilman suojahanskoja. Sarja kertoo tärkeän ja sydäntäsärkevän palasen lähihistoriaa.

Ennen ensimmäistä jaksoa Fem lähettää norjalaisen kirjallisuussarjan Kirjaohjelman tuoreen jakson, jossa on vieraana kirjailija Jonas Gardell.

Kirjaohjelma, Fem klo 20.00

Älä pyyhi kyyneleitä paljain käsin, Fem klo 21.00

Lue lisää:

Joonas Gardell: mies, joka sai koko Ruotsin kyyneliin

Joonas Gardellin aids-romaanista ei selviä kuivin silmin

Hahmot ovat kompleksisia, näyttelijät hyviä, mutta elokuvan juoni on harmillisen simppeli.

IS TV-LEHTI: Quentin Tarantinon kahdeksas, jättipitkä elokuva The Hateful Eight on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.

Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.

Hahmot ovat silti kompleksisia. Juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.

Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Tarantino miltei jätti leffansa tekemättä, kun sen käsikirjoitus vuoti nettiin. Työ kuitenkin jatkui juonen muuttamisen jälkeen.

The Hateful Eight (2015), Nelonen pe klo 21.30

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05