Ihastuttavassa suomalaisdokkarissa hoidetaan puutarhoja ja parisuhteita rakkaudella.

Joistakin elokuvista tulee vahvasti sellainen olo, että kaduttaa, kun on aikoinaan missannut ne elokuvateatterissa. Virpi Suutarin ohjaama dokumentti Eedenistä pohjoiseen on sellainen leffa. Ei siksi, että se tarinaltaan vaatisi ison kankaan, vaan siksi, että sen katsoisi mielellään hämärän hyssykässä, keskittyneesti ja nauttien. Omassa rauhassa.

Onneksi tietokoneen ruutu, sohvan nurkka ja pään yli vedetty shaali tarjosivat lähes vastaavan kokemuksen.

Eedenistä pohjoiseen kertoo seitsemästä puutarhanhoitoa harrastavasta pariskunnasta. Siinä puhutaan paljon kasveista ja niiden hoitamisesta, siitä miten rikkaruohot saa tuhottua, miten kasvit saa pysymään elossa ja miten ne saa kasvamaan mahdollisimman suuriksi, mutta vielä enemmän siinä puhutaan parisuhteista ja niiden hoivaamisesta. Jokaisen pariskunnan tarina on sekin alkanut pienestä taimesta ja monilla kukoistanut jo vuosikymmenet.

Vaikka elokuvassa puhutaan muustakin kuin puutarhoista, kuvissa ei eksytä vanhoihin kaitafilmeihin tai hääkuviin. Niiden pääosassa kuhisee, kukkii, lorisee, tuoksuu ja elää Suomen luonto. Puutarhat ovat uskomattoman kauniita: niin ne, joissa kivet on aseteltu siististi polunvarsiin, kuin ne, joissa luonto saa ottaa oman tilansa sieltä mistä haluaa. Kuvaaja Heikki Färm tuntuu juurtuneen kameroineen orgaaniseksi osaksi kasvustoa.

Suutarin dokumentti on kaunis ja hiljaa viisas. Se tulee selväksi viimeistään lopussa, jossa luonnon kiertokulku muistuttaa itsestään konkreettisimmalla mahdollisella tavalla.

Dokumenttiprojekti: Eedenistä pohjoiseen, TV1 klo 21.30

Lue myös Virpin haastattelu:

Virpi Suutari ja Martti Suosalo: "Vuosien myötä suhteeseen tulee armoa ja hellyyttä"

Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmassa selviää, miten suomalaisuus näkyy surffirannalla ja maailman kuivimmalla suola-aavikolla.

IS TV-LEHTI:  Tänään alkavassa näyttelijä Antti Holman luotsaamassa Antti Holma ja maastamuuttajat -ohjelmassa seurataan, millaista on suomalaisten elämä ulkomailla. 

Antti Holma on juuri sopiva juontaja sarjalle, sillä hän muutti viime vuonna pysyvästi Lontooseen. Holma viihtyy uudessa asuinpaikassaan sen verran hyvin, että käy Suomessa vain tekemässä töitä.

Holman viime kesä kului Cheek-elokuvaa tehden. Keväällä kuvattu uutuusohjelma vei sen sijaan näyttelijää ympäri maailman.

– Reissaaminen oli raskasta ja ahdistavaakin, mutta ihmiset olivat ihan huikeita, Antti Holma muistelee ohjelman tekemistä.

Holman mukaan aluksi oli tarkoitus tehdä neljä tunnin mittaista jaksoa. Kanavanvaihdoksen myötä sarjan jaksojen määrä kuitenkin kasvoi.

Sarjaan haluttiin eri-ikäisiä ja eri tavoin ulkomaille päätyneitä suomalaisia. 

– Esimerkiksi Australiassa tapasimme Tomi Björckin, joka on tuoreempi maastamuuttaja.

Pohjois-Amerikan suomalaisimmassa kaupungissa Hancockissa Michiganissa paikalliset taas pitivät itseään amerikansuomalaisina. Suomalaisuus näkyi kaupungissa voimakkaasti, ja esimerkiksi tiennimet ovat suomeksi.

– Heillä on kulttuurissa paljon samaa kuin meillä, mutta myös omia perinteitä. Heillä on esimerkiksi Pyhän Urhon päivä, Holma kertoo.

”Heidän oli vaikea puhua Suomesta ilman, että alkoi vähän itkettää.”

Antti Holma sanoo, että monen maastamuuttajan puheessa toistuivat samat, suomalaiset asiat, joita uudessa kotipaikassa on ikävä: terveydenhuolto, sauna, luonto ja perhe sekä ystävät. Ilmi tuli myös asioita, joita Suomesta ei kaivattu, kuten käytöstapojen puute ja marraskuun pimeys.

Chilessä Antti Holma kohtaa muun muassa Nightwish-yhtyeestä tutun Marco Hietalan.
Chilessä Antti Holma kohtaa muun muassa Nightwish-yhtyeestä tutun Marco Hietalan.

Holman mukaan ulkomailla asuu kuitenkin hyvällä tavalla isänmaallista väkeä. Puheessa kuulsi lämpö ja rakkaus synnyinmaata kohtaan.

– Heidän oli vaikea puhua Suomesta ilman, että alkoi vähän itkettää.

Antti Holma ja maastamuuttajat. MTV3 ma klo 21.00    

Toni Wirtanen ja Jannika B näyttävät rakkautensa avoimesti perjantain Vain elämää -erikoisjaksossa. Varo juonipaljastuksia!

Vain elämää -ohjelman seitsemännen kauden artistipäivät on nyt vietetty, mutta ohjelmasta on vielä jäljellä kaksi jaksoa. Tämän viikon perjantaina luvassa on jotakin aivan uutta, kun ruudussa nähdään niin sanottu encore-jakso.

Jaksossa artistit esittävät itselleen tärkeitä kappaleita valitsemansa kollegan tuotannosta. Tällaisia esityksiä laulajilta ei ole ennen kuultu.

Satulinnan saunamökki täyttyy rakkaudellisesta tunnelmasta, kun Toni Wirtanen kutsuu vaimonsa Jannika B:n esiintymään kanssaan. Tonin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun he duetoivat julkisesti.

– Totesin äsken, että tämä on kappale, jota en ehkä pysty vetämään. Mietin pitkään, voiko näin tehdä, mutta sitten ajattelin, että kun mä kaadun, niin mua ei nosta kukaan ylös niin kuin vaimoni Jannika, jonka haluan kutsua tähän rinnalleni, Toni sanoo.

Nelosen julkaisemalla ennakkoklipillä ei vielä kuulla itse esitystä, mutta Toni ja Jannika nähdään suukottelemassa ja pitämässä hellästi toisiaan kädestä.

– Kun näki ilmielävänä tuon rakkauden ja heidän yhteytensä, tuli sellainen olo, että tältäkö rakkaus näyttää, Sanni kehuu paria.

Jannikan ja Tonin parisuhde on ollut esillä viime aikoina myös siksi, että Jannika kertoi sairastamastaan masennuksesta. Toni on ollut hänelle tärkeä tuki hoitoon hakeutumisessa ja toipumisessa.

– En ole ikinä omassa perheessäni joutunut vähätellyksi, vaan Toni on aina kuunnellut ja hoitanut tyttäremme, jotta olen saanut levätä. Toni on paras ystäväni, vertaistukeni ja ymmärtäjäni, Jannika sanoi Me Naisten haastattelussa syyskuussa.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.