Sel8nne-dokumentti on jo ensi-illassa televisiossa, vaikka se nähtiin elokuvateattereissa vasta muutama kuukausi sitten.

Sel8nne-dokumentti on liikkeissään lähes yhtä nopea kuin päähenkilönsä, jääkiekkoilija Teemu Selänne: se tuli elokuvateattereihin syyskuun lopussa, valtasi joulun ajan dvd-markkinat ja ennen kuin kaikki ovat ehtineet edes avata lahjapakettiaan, se on ensi-illassa televisiossa.

Ohjaaja JP Siilin dokkari on kai kovasti Teemun näköinen, eli vauhdilla etenevä, mutkaton, ei kovin syvällinen, mutta silti kummasti tunteita herättävä. Se kertaa hänen uransa ja yksityiselämänsä tärkeimmät tapahtumat lapsuudesta aina siihen saakka, kun Teemu Stanley Cupin voitettuaan lopetti uransa ja teki sitten yhden urheilumaailman yllättävimmistä comebackeista.

Ura muodostaa elokuvan laajan kaaren, mutta välillä kerronta unohtaa kronologian ja puikkelehtii supertähden yksityiselämään ja perhesuhteisiin. Sivupolut istuvat kokonaisuuteen ihmeen hyvin, vaikka aina ne eivät ole kovin loogisia. Muutenkin elokuvasta täytyy antaa täydet pisteet leikkaaja Harri Ylöselle, joka vie kerrontaa eteenpäin ja yhdistelee materiaalia eri aikaan kuvatuista kohtauksista niin jouhevasti, että lähes kaksituntinen dokkari tuntuu puolet lyhyemmältä.

Miten syvälle elokuva sitten pääsee päähenkilönsä ihon alle? Hassua kyllä, siihen on yhtä vaikea vastata elokuvan jälkeen kuin ennen sitä. Onko kuva siloteltu vai näemmekö Teemusta kaiken olennaisen? Jos kaveri on yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista ikinä, voiko hänen edes olettaa olevan mitään muuta? Se on kuitenkin selvää, että Teemu herättää suuria tunteita kaikissa läheisissään: dokumentissa nähdään kyyneleitä niin äidiltä, isältä, entiseltä valmentajalta, vanhoilta kavereilta kuin Hjallis Harkimoltakin.

Teemu huipensi uransa Sotšissa hienoilla maaleilla ja olympiapronssilla. Kiekkolegendan tunteikkaat olympiahaastattelut pelien jälkeen takaavat sen, että yleisönsä jo ennestään hienosti löytänyt dokumentti rikkoo varmasti katsoja­ennätykset myös televisiossa.

Sel8nne
MTV3 klo 19.30

Lue myös:

30 asiaa, joita et tiennyt Teemu Selänteestä!

Teemu Selänne avioliitostaan: "Kohtelemme toisiamme hyvin ja käsittelemme ongelmat heti"

Sirpa Selänne: "Vauva toi aikalisän ikäkriisiin"

 

Kotimaisia Selviytyjiä on tiedossa toinen kuumottava kausi keväällä 2019.

Tänä keväänä on jännitetty tunnettujen suomalaisten pärjäämistä viidakko-olosuhteissa, ja samaa on tiedossa ensi keväänä. Uuden Selviytyjät Suomi -kauden sankarit ovat nimittäin jo matkalla kohti Filippiinejä ja Caramoan saaristoa. 

Matkaan lähti yhteensä 16 kilpailijaa: 

 • Aerobicin maailmanmestari Tuuli Matinsalo
 • Juontaja Lola Odusoga
 • Entinen jääkiekkoilija Niklas Hagman
 • Fitness-urheilija Eevi Teittinen
 • Tubettaja ja radiojuontaja Veronica Verho
 • Muusikko Olli Herman
 • Malli Vilma Bergenheim
 • Laulaja Virpi Kätkä
 • Tosi-tv:n ammattilainen Sauli Koskinen
 • Entinen jääkiekkoilija Hannes Hyvönen
 • Entinen painija ja poliitikko Marko Asell
 • Miss Suomi 2013 Lotta Näkyvä
 • Kulttuurin tuottaja Wallu Valpio
 • Jääkiekkomaalivahti Noora Räty
 • Tubettaja Miska Haakana
 • Muusikko Kim Herold

Jääkiekko on siis hyvin edustettuna, samoin musiikin maailma.

Äkkiseltään on vaikea sanoa, onko mukana Juhana Helmenkalastajan kaltaista superjuonittelijaa. Monikin kilpailijoista toki vakuuttelee olevansa kova peluri. 

Vastakkaistakin näkemystä kyllä löytyy:

– Mä oon kiltti. Mulla menee kaikki muut ihmiset edelle ja sit mä tuun perässä, ex-kiekkoilija Hannes Hyvönen kuvailee ohjelman tiedotteessa.

Lähtijöitä jännittävät erityisesti saaren alkeelliset olosuhteet ja se, miten väsymyksen ja ärsyyntymisen kanssa pärjää.

Toisaalta muusikko Kim Herold kaavailee oppivansa saarella meditoimaan, löytävänsä itsensä sekä rauhan ja pääsevänsä eroon kahviriippuvuudesta.

Selviytyjät Suomi -ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Eläinäidit-dokumentti kuvaa emon ja vastasyntyneen poikasen uniikkia suhdetta lämpimästi.

IS TV-LEHTI: Tiesitkö, että oranki ei irrota otettaan poikasestaan kertaakaan ensimmäiseen neljään kuukauteen?

Eläimet toimivat hyvin samalla tavalla kuin ihmiset, kun ne saavat jälkeläisiä. Emoilla on uskomaton kyky suojella ja hoivata omia poikasiaan, mistä Prisman lämminhenkinen, kolmiosainen Eläinäidit-dokumentti antaa lukuisia esimerkkejä.

Esimerkiksi ensimmäistä kertaa äidiksi tuleva tamma ei ymmärrä koko tilannetta eikä koe äidillisiä tunteita ennen varsansa syntymää, mutta oman varsan haju laukaisee aivan hetkessä hoivavietin ja hormonitoiminnan. Tammat alkavat heti nuolla ja koskea varsojaan ja suojella niitä vaistomaisesti. Emojen aistit ovat avainasemassa poikasten tunnistamisessa ja hoivaamisessa.

Emot opettavat poikasensa syömään ja nousemaan pystyyn. Ensimmäiset tunnit ja päivät ovat elintärkeitä, koska monet ulkopuoliset vaarat uhkaavat.

Esimerkiksi karitsan emo nuolee vastasyntynyttä poikastaan 80 kertaa minuutissa, jotta verenkierto lähtee käyntiin ja karitsa pääsee jaloilleen. Eri lajien poikasilla on käsittämätön kyky nousta pystyyn jo muutamassa minuutissa tai tunnissa. Kirahvinpoikaset pystyvät laukkaamaan jo synnyinpäivänään.

Dokumentti kertoo hyvin koskettavat tarinat myös eräästä Clara-hylkeestä sekä pikkugorilla Joannesta ja tämän äidistä Imanista. Se, miten hoivavietillä varustettu emo hyväksyy nukutuksen aikana syntyneen Joannen poikasekseen parin viikon tauon jälkeen, lämmittää sydäntä.

Prisma: Eläinäidit, TV1 ke klo 19.00.