Sel8nne-dokumentti on jo ensi-illassa televisiossa, vaikka se nähtiin elokuvateattereissa vasta muutama kuukausi sitten.

Sel8nne-dokumentti on liikkeissään lähes yhtä nopea kuin päähenkilönsä, jääkiekkoilija Teemu Selänne: se tuli elokuvateattereihin syyskuun lopussa, valtasi joulun ajan dvd-markkinat ja ennen kuin kaikki ovat ehtineet edes avata lahjapakettiaan, se on ensi-illassa televisiossa.

Ohjaaja JP Siilin dokkari on kai kovasti Teemun näköinen, eli vauhdilla etenevä, mutkaton, ei kovin syvällinen, mutta silti kummasti tunteita herättävä. Se kertaa hänen uransa ja yksityiselämänsä tärkeimmät tapahtumat lapsuudesta aina siihen saakka, kun Teemu Stanley Cupin voitettuaan lopetti uransa ja teki sitten yhden urheilumaailman yllättävimmistä comebackeista.

Ura muodostaa elokuvan laajan kaaren, mutta välillä kerronta unohtaa kronologian ja puikkelehtii supertähden yksityiselämään ja perhesuhteisiin. Sivupolut istuvat kokonaisuuteen ihmeen hyvin, vaikka aina ne eivät ole kovin loogisia. Muutenkin elokuvasta täytyy antaa täydet pisteet leikkaaja Harri Ylöselle, joka vie kerrontaa eteenpäin ja yhdistelee materiaalia eri aikaan kuvatuista kohtauksista niin jouhevasti, että lähes kaksituntinen dokkari tuntuu puolet lyhyemmältä.

Miten syvälle elokuva sitten pääsee päähenkilönsä ihon alle? Hassua kyllä, siihen on yhtä vaikea vastata elokuvan jälkeen kuin ennen sitä. Onko kuva siloteltu vai näemmekö Teemusta kaiken olennaisen? Jos kaveri on yksi maailman parhaista jääkiekkoilijoista ikinä, voiko hänen edes olettaa olevan mitään muuta? Se on kuitenkin selvää, että Teemu herättää suuria tunteita kaikissa läheisissään: dokumentissa nähdään kyyneleitä niin äidiltä, isältä, entiseltä valmentajalta, vanhoilta kavereilta kuin Hjallis Harkimoltakin.

Teemu huipensi uransa Sotšissa hienoilla maaleilla ja olympiapronssilla. Kiekkolegendan tunteikkaat olympiahaastattelut pelien jälkeen takaavat sen, että yleisönsä jo ennestään hienosti löytänyt dokumentti rikkoo varmasti katsoja­ennätykset myös televisiossa.

Sel8nne
MTV3 klo 19.30

Lue myös:

30 asiaa, joita et tiennyt Teemu Selänteestä!

Teemu Selänne avioliitostaan: "Kohtelemme toisiamme hyvin ja käsittelemme ongelmat heti"

Sirpa Selänne: "Vauva toi aikalisän ikäkriisiin"

 

Yle Areenan kesäohjelmisto hellii romanttisten elokuvien ystäviä.

IS TV-LEHTI: Yle Areenan kesän romanttisten elokuvien ehdoton tähti on Rachel Leigh Cook, 38, joka nähdään pääosassa peräti kolmessa Areenan kesäelokuvassa.

Mallina uransa aloittanut Cook ponnahti tähdeksi jo teini-ikäisenä ja esiintyi 1990-luvulla lukuisissa suosituissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lastenlikkojen klubi (1995) ja Sinussa on se jokin (1999) tekivät näyttelijästä aikansa teini-idolin.

Hollywood-tähteys on sittemmin vaihtunut kiireiseen lapsiperheen arkeen, mutta viime vuosina Cook on palannut hiljalleen takaisin näyttelemisen pariin.

Nykyään Cook tunnetaan etenkin kepeiden chick flick -tv-elokuvien sankarittarena. Chick flick -termillä viitataan elokuviin, joissa pääosassa nähdään yleensä nuori sinkkunainen, joka monen kommelluksen kautta löytää elämäänsä rakkauden.

Mikäpä olisikaan parempaa hurmaavassa kesäelokuvassa kuin sympaattinen sankaritar ja elokuvan lopussa kuultavat maagiset sanat: Minä rakastan sinua.

Erityisen suosituiksi Cookin tähdittämistä romanttisista elokuvista ovat nousseet Autumn in the Vineyard ja sen jatko-osa Summer in the Vineyard, jotka Cook myös tuotti. Vancouverin henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa kuvatut elokuvat perustuvat kirjailija Marina Adairin samannimisiin teoksiin.

Vuonna 2016 ja 2017 julkaistuissa tv-elokuvissa Cook esittää Frankieta, joka joutuu olosuhteiden pakosta jakamaan viinitilan omistuksen kilpailevan viinisuvun komean Naten (Brendan Penny) kanssa. Kuten arvata saattaa, lempi leiskuu viinitilalla, kun entiset vihamiehet joutuvat lyömään hynttyyt yhteen voittaakseen viinikilpailun.

Talvella 2018 julkaistussa Frozen In Love -elokuvassa Cook puolestaan esittää Marya, joka taistelee huonosti menestyvän kirjakauppansa kanssa. Marylle tarjoutuu erikoinen mahdollisuus saada apua kirjakaupalleen, jos hän suostuu auttamaan pahan pojan maineessa olevaa jääkiekkoilija Adamia (Nial Matter).

”Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista.”

Cook on kertonut haastatteluissa elokuvan olevan yksi hänen uransa rakkaimmista projekteista, sillä elokuvan juoni on hänen käsialaansa.

– Sain idean elokuvaan vuosia sitten. Olin katsonut Frasier-sarjaa, ja pidin ideasta näytellä hahmoa, joka on vähän liian fiksu. Urheiluelokuvat olivat pakkomielteeni, joten mietin, miten saisin nämä kaksi asiaa yhdistettyä. Sitten minulla välähti. Idea on ollut takaraivossani kaikki nämä vuodet, Cook on kertonut Huffington Postin haastattelussa.

Perhe-elämän ja kiireisen kuvausaikataulun yhdistäminen on näyttelijän mukaan ollut melkoinen haaste. Alunperin Hallmark Channelille kuvatut tv-elokuvat on nimittäin tehty hyvin nopealla aikataululla.

– Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista. Elämä kahden pienen lapsen kanssa ja kuvauspaikan ja kodin välillä matkustaminen on tehnyt asioista entistä vaikeampaa.

A Wish Come True, Valentine Ever After, Love is Complicated, Autumn in the Vineyard, Summer in the Vineyard ja Frozen in Love julkaistaan Yle Areenassa to 21.6. klo 6.00.  Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 31.8. asti.

Illan kiehtovassa dokumentissa sukelletaan sienien maailmaan. Niitä on kaikkialla: luonnossa, ihmisen elimistössä ja jopa ydinreaktoreissa.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen luontodokumentti Sienien maailma (The Kingdom: How Fungi Made Our World, 2018) avaa silmät sienten vaikutukselle ihmisten elämään ja olemassaoloon.

Ohjelma kertoo sienien tarinan miljardin vuoden takaa tähän päivään. Jääkauden jälkeen mikrobit alkoivat asuttaa maata, ja pikkuhiljaa bakteerit ja sienet loivat yhteistyössä elävän planeettaamme.

Dokumentti alleviivaa sitä, ettei luontoa eikä edes meitä olisi olemassa ilman sienten määrätietoista etenemistä ja kehittymistaitoa. Yksi löytö oli merkittävä nykyelomme kannalta niin hyvässä kuin pahassa: homesienestä eristetty penisilliini sai ihmismäärän kolminkertaistumaan. Toisaalta populaation kasvu aiheutti myös ilmaston lämpenemisen.

Kanadassa sieni-infektio ktyptokokkoosi levisi ihmisiin ilmaston lämpenemisen takia ja aiheutti ison epidemian. Ohjelmasta käy ilmi, että sieni oli vuosikausien saatossa kehittänyt kuoren, jota esimerkiksi ameebat eivät voi maaperässä syödä. Valitettavasti sama suojamekanismi estää myös kehon syöjäsolujen reaktion.

Äärimmäisen kiinnostava dokumentti tuo lopuksi esiin sen, miten niin olemassaolomme kuin mahdollinen tuhomme on maailmaamme hallitsevan yli viiden miljoonan sienilajin käsissä – eli ei siis välttämättä ihmisen käsissä ollenkaan.

Prisma: Sienien maailma, TV1 klo 19.00