Anu (oik.) ja Kadonneen jäljillä -juontaja Anni Hautala (kesk.) matkustivat Lontooseen ja Sheffieldiin etsimään Anun isää. Kuvat: Nelonen
Anu (oik.) ja Kadonneen jäljillä -juontaja Anni Hautala (kesk.) matkustivat Lontooseen ja Sheffieldiin etsimään Anun isää. Kuvat: Nelonen

Kadonneen jäljillä -jaksossa Anun matka ei päättynyt niin kuin hän toivoi. Hän sai silti vastauksia moniin kysymyksiinsä – sekä uusia sukulaisia.

Illan Kadonneen jäljillä -jaksossa oululainen Anu Nortcliffe, 43, lähti etsimään englantilaista isäänsä, jota ei ollut koskaan tavannut. Anu eli lapsuutensa ja nuoruutensa kahdestaan äitinsä kanssa, sillä isän ja äidin suhde päättyi eroon. Eron jälkeen isästä ei kuulunut enää mitään – hän ei lähettänyt tyttärelleen edes syntymäpäiväkortteja. Anu ei myöskään koskaan saanut nähdä yhtään kuvaa isästään – tai  kuulla tästä juuri muuta kuin nimen Ralph.

”En ole antanut periksi.”

– Yhteydenpito loppui syystä tai toisesta ihan kokonaan, ja nyt haluisin tietää, että miksi. Äiti teki tehokasta työtä ja hävitti kaikki valokuvat. Hän kai suuttui niin pahasti, Anu kertoi taustoista ennen matkaa.

Ennen Kadonneen jäljillä -ohjelmaa Anu yritti etsiä isäänsä kaikilla mahdollisilla tavoilla. 

– Olen yrittänyt löytää häntä 20 vuotta Punaisen ristin ja netin kautta. Myös englantilaisen ex-kihlattuni isä yritti etsiä isääni Englannista. En ole antanut periksi. Isän löytyminen merkitsisi mulle ihan hirveästi. Vaikka mulla on maailman paras isäpuoli, tuntuu, että iso osa puuttuu musta, Anu kertoi.

”Pahinta olisi, jos isä olisi kuollut.”

Englannissa Anu ja ohjelman juontaja Anni Hautala aloittivat Anun isän etsimisen Lontoon kirjastosta siinä toivossa, että siellä olevasta rekisteristä löytyisi johtolankoja. Anun pettymykseksi rekisteristä ei kuitenkaan ollut apua. Anu ei antanut huonojen uutisten masentaa, vaan Lontoosta Anun ja Annin matka jatkui Sheffieldiin, jossa Anun isä oli syntynyt.

Isän versio asioihin jäi mysteeriksi

Sheffieldiläisestä virastosta löytyikin Anun isän osoite. Tosin se oli kymmenen vuotta vanha. Kun tarkempia johtolankoja ei löytynyt, Anu ja Anni päättivät mennä katsomaan, jos Ralph asuisi vielä kyseisessä osoitteessa.

– Pahinta olisi se, jos sukulaiset eivät tietäisi mun olemassaolosta yhtään mitään. Tai se, että isä olisi kuollut. Se voisi olla se kaikkein pahin, Anu mietti.

Anun tunteet olivat muutenkin sekavat. Mielessä pyöri monia kysymyksiä.

– Entä jos mä en kelpaakaan sellaisena ku mä oon? Tai verrataanko mua liikaa äitiin?

Perillä Anni meni ensin katsomaan, kuka oven tulee avaamaan. Anu odotti pihalla. Onneksi sisällä ollut mies oli valmis tapaamaan Anun. Valitettavasti mies ei kuitenkaan ollut isä, vaan tämän veli.

Sisällä Anu sai kuulla sen, mitä eniten pelkäsi: isä oli kuollut keuhkosyöpään. Oli myöhäistä kysyä tältä niitä kahta asiaa, mitä Anu oli koko ikänsä miettinyt. Mikä isän mielestä oli syy, miksi tämä ja Anun äiti erosivat? Entä yrittikö isä ottaa Anuun joskus yhteyttä?

– Veti aika hiljaiseksi, kun saikin kuulla, että isä on kuollut.

”Kaikki tiesivät, että olen olemassa, mutta minusta ei puhuttu.”

Matka ei silti ollut turha

Anun setä ja muut sukulaiset ottivat Anun kuitenkin lämpimästi vastaan. Ja vaikka Anu ei saanut kuulla isältään vastauksia, setä osasi vastata moniin Anua vuosikausia vaivanneisiin kysymyksiin.

– Isä ei ilmeisesti koskaan yrittänyt ottaa minuun yhteyttä. Kaikki tiesivät, että olen olemassa, mutta minusta ei puhuttu. Se oli isälle arka asia. 

Anu oli myös onnellinen siitä, että tapasi vihdoin setänsä ja paljon muita sukulaisiaan. Hän sai yhtäkkiä sedän lisäksi kolme tätiä ja yhdeksän serkkua.

– Ydinperhe kasvoi kertaheitolla, mikä vaatii totuttelemista. Mutta he ottivat mut niin avosylin vastaan, Anu iloitsi.

”Olen niin onnellinen.”

Anu oli valtavan iloinen myös siitä, että sai tietää isästään lisää ja nähdä valokuvia, joita ei ikinä ollut nähnyt. Myöhemmin hänelle selvisi myös, miksi isä ei ottanut yhteyttä.

– Hän olisi halunnut ottaa yhteyttä, mutta sen jälkeen, kun hän kirjoitti adoptiopaperit, hän luopui kaikista oikeuksistaan. Ja jos pappa ja yksi tädeistäni olisivat tienneet, että olin vaihtanut sukunimeni takaisin isän sukunimeksi, he olisivat lähteneet etsimään minua. Mutta he eivät tienneet.

Anu kertoi jaksossa myös, että aikoo palata Englantiin tapaamaan sukulaisiaan mahdollisimman pian.

– Olen niin onnellinen, että lähdin tälle reissulle!

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.