Improvisoiko Trump ensimmäisesssä puheessaan presidenttinä? Se selviää perjantaina. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa 3 Doors Down (vas. ylhäällä), Toby Keith ja mormonikuoro. Kuvat: Reuters ja Shutterstock
Improvisoiko Trump ensimmäisesssä puheessaan presidenttinä? Se selviää perjantaina. Tapahtumassa esiintyvät muun muassa 3 Doors Down (vas. ylhäällä), Toby Keith ja mormonikuoro. Kuvat: Reuters ja Shutterstock

Yle näyttää Donald Trumpin virkaanastujaiset perjantaina suorana tv:ssä ja netissä.

Perjantaina se tapahtuu: Donald Trumpista tulee Yhdysvaltojen presidentti. Virkavalan vannominen ja Trumpin puhe ovat tietysti myös odotettu tv-tapahtuma, ja sitä seurataan suorana myös Suomessa.

Perinteisesti presidentin virkaanastujaiset on ollut valtava tapahtuma, jonne on ollut helppo houkutella supersuosittuja artisteja. Esimerkiksi Barack Obaman virkaanastujaisissa esiintyivät Beyoncé, U2, Bruce Springsteen ja Shakira. Myös Trumpin tiimi on yrittänyt kosiskella kuuluisuuksia, mutta monet artistit ovat kieltäytyneet kunniasta. Business Insiderin mukaan muun muassa Elton John, Andrea Bocelli, Celiné Dion, Moby, Kiss ja Mötley Crüen Vince Neil ovat sanoneet ei kiitos.

Varsinaisia megatähtiä ei Trumpin show'ssa kuulla. Yhdysvaltain kansallislaulun esittää Jackie Evancho, 16. Hän tuli tunnetuksi Jenkeissä vuonna 2010, kun sijoittui toiseksi America’s Got Talent -ohjelmassa. Evancho on huomattavasti pienempi nimi kuin Beyoncé, joka sai vastaavan kunnian Obaman virkaanastujaisissa neljä vuotta sitten.

Donald Trump on hämmästellyt Twitterissä, miksi monet artistit eivät halua esiintyjä suuressa tapahtumassa. – Jackie Evanchon albumin myynti on räjähtänyt sen jälkeen, kun hänen julkistettiin esiintyvän virkaanastujaisissa. Jotkut ihmiset eivät tajua, mikä mahdollisuus tämä on, Trump twiittasi kaksi viikkoa sitten.

Myös 3 Doors Down -yhtye on lupautunut soittamaan.

3 Doors Down onkin sitten ainoa rockbändi. Kantria tapahtumassa on luvassa paljon. Kuuluisimpia kantritähtiä Yhdysvalloissa lienevät Toby Keith ja Lee Greenwood. Lisäksi mukaan ovat lupautuneet sellaiset kokoonpanot kuten Big & Rich, Frontmen of the Country ja Cowboy Troy.

 
 

 

 

Muita esiintyjiä ovat 360-henkinen mormonikuoro The Mormon Tabernacle Choir ja tanssiryhmä The Radio City Rockettes. Tanssiryhmä aikoo esiintyä tapahtumassa siitä huolimatta, että osa tanssijoista on avoimesti kritisoinut Trumpia somessa.

Kevyen musiikin edustajina nähdään The Piano Guys -kvartetti.

 

Mistä seurata virkaanastujaisia?

Suomessa suora lähetys näytetään perjantaina 20.1. TV1:ltä ja Yle Areenasta. Lähetys alkaa kello 18.15 ja päättyy kello 20.30. Lähetyksessä keskustellaan siitä, millainen tulevaisuus Yhdysvaltoja odottaa, kun Trump astuu virkaan. Paikan päältä tunnelmia raportoi kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Voit seurata lähetystä netissä täältä.

Myös kansainväliset uutissivustot, esimerkiksi CNN, ABC News ja Mirror, näyttävät virkaanastujaiset suorina netissä.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: