Vasemmalla kuva, johon neljäs kausi päättyi. Oikealla oleva kuva viidenneltä kaudelta. Kuvat: Netflix
Vasemmalla kuva, johon neljäs kausi päättyi. Oikealla oleva kuva viidenneltä kaudelta. Kuvat: Netflix

Suositun vankilasarjan viides kausi ilmestyy Netflixiin 9. kesäkuuta. Tiedämme uudesta kaudesta jo muutaman asian.

Poussey kuoli. Vankilassa oli täysi sekosorto. Daya sai haltuunsa aseen ja jäi miettimään, ampuuko vartijan vai ei. Orange is The Blackin neljäs kausi päättyi dramaattisesti. Uusi, viides kausi ilmestyy pian, sillä se on katsottavissa Netflixissä 9. kesäkuuta. Ruby Rose -fanien mielestä kauden kiinnostavin kysymys lienee, nähdäänkö Stellaa uudella kaudella – hänhän sekoitti koko internetin pari vuotta sitten. Ja kyllä nähdään – ainakin, jos Australian Daily Telegraph -lehteä on uskominen.  Tosin Netflixin pressikuvissa näyttelijää ei näy, mistä voisi päätellä, ettei rooli ole ainakaan kovin merkittävä.

OITNB-faneja ilahduttaa varmasti myös tieto siitä, että hiljattain varmistui, että sarjasta nähdään ainakin vielä kuudes ja seitsemäs tuotantokausi.

Oletko jo kaivannut häntä? Ruby Rosen hahmo Stella oli suuressa roolissa kolmannella kaudella, mutta neljännellä kaudella hän vain vilahti sarjassa.
Oletko jo kaivannut häntä? Ruby Rosen hahmo Stella oli suuressa roolissa kolmannella kaudella, mutta neljännellä kaudella hän vain vilahti sarjassa.

Nämä asiat tiedämme 5. kaudesta

Vaikka Ruby Rosen kohtalosta ei ole varmuutta, muutama asia uudesta kaudesta jo tiedetään.

1. Lähes kaikki keskeiset hahmot ovat mukana

Piper (Taylor Schilling), Red (Kate Mulgrew), Crazy Eyes (Uzo Aduba), Taystee (Danielle Brooks), Sophia (Laverne Cox) nähdään viidennellä kaudella. Myös Alexia näyttelevä Laura Prepon on mukana kaudella, eikä hänen raskautensa siis vaikuta asiaan. Lollya näyttelevä Lori Pettyn mukanaolo on vielä epävarmaa. Tosin hän itse arveli viime vuonna, että on todennäköistä, että hänet nähdään vielä sarjassa. 

Lue myös: Tältä Orange Is The New Black -tähdet näyttävät oikeasti

 

Soon. #OITNB via @kellykarbacz

Henkilön Orange is the New Black (@oitnb) jakama julkaisu

2. Tapahtumat sijoittuvat vain kolmen päivän ajalle

Lisäksi Netflix on ilmoittanut, että koko kausi, eli 13 jaksoa, kuvataan reaaliajassa.

3. Tunteikas kausi

Sitähän toki kaikki kaudet ovat olleet, mutta näyttelijä Danielle Brooks on kertonut, että viides kausi on ”erityisen tunteikas ja yksityiskohtainen”.

–  Ottakaa popcornit – ja nenäliinat esiin, Brooks sanoi tammikuussa.

4. Piper ja Alex eivät kykene pysymään erossa ongelmista

Entä miten käy heidän rakkaustarinansa? Siitä ei ole tihkunut juurikaan huhuja.

Lähteet: Buzzfeed, Amny.com, Daily Telegraph

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00