Nelosen puolitoistatuntinen viihdeuutuus on parhaimmillaan sikahauska. Putouksen kanssa sillä on vain yksi yhteinen asia.


Nelosen uusi viihdesatsaus Vino show on jo etukäteen leimattu Maikkarin supersuositun Putouksen haastajaksi, vaikka onneksi ohjelmat on tajuttu sijoittaa eri iltoihin. Sarjoilla on kuitenkin yllättävän vähän yhteistä. Putous on pieniä osuuksia lukuun ottamatta käsikirjoitettu, kun taas Vino show on täysveristä improvisointia. Jokainen jakso koostuu sarjasta tehtäviä ja kilpailuita, joissa muun muassa arvataan, mitä toinen esittää tai vaihdetaan lennosta tunnetilaa ja tyyppiä kesken kohtauksen.

Sarjan suola ja SE juttu on kaksi uutta innovaatiota, jotka ovat myös ainakin ensimmäisen jakson selvästi hauskimmat osuudet:

Innovaatio 1: kohtaus esitetään maassa maaten niin, että lavastus on maalattu lattiaan ja kamerat kuvaavat tilannetta suoraan yläpuolelta.

Innovaatio 2: sarjalle nimen antanut huipennus tapahtuu 22 astetta vinolla lavalla.

Varsinkin jälkimmäinen on mainiota hölmöilyä, joka naurattaa kovasti, vaikka näyttelijät eivät kovin kummoista kohtausta saisi aikaiseksi. Molempien osioiden tenho perustuu nimenomaan fyysiseen huumoriin.

Ohjelmassa on neljä vakionäyttelijää, Niina Lahtinen, Minttu Mustakallio, Eero Ritala ja Ville Virtanen, sekä jokaisessa jaksossa kaksi vierailijaa. Ensimmäisen jakson Minna Kivelä ja varsinkin virtuoosimainen Teemu Aromaa asettavat riman vierailijoille korkealle. Juontajana toimii Robin Svartström.

Melkein voisi sanoa, että improttu Vino on sitä, mitä Putous vain esittää olevansa. Vaaka ei silti kallistu yksiselitteisesti Vinon puolelle, sillä viihdeohjelman käsikirjoittamiseen on syynsä. Improvisointi on parhaimmillaan hauskaa, mutta silloin, kun juttu ei lähde kunnolla liikkeelle, se on myös pitkästyttävää ja pahimmillaan vaivaannuttavaa.

Vino show'n ensimmäisessä jaksossa pää pysyy pinnan yläpuolella, vaikka notkahduksiakin sattuu. Mutta jaksaako jokainen jakso naurattaa puolentoista tunnin ajan? Ja vaikkei sarja kilpailekaan samalla ohjelmapaikalla Putouksen kanssa, sitä vastassa naapurikanavalla on kuitenkin supersuosittu Tanssi tähtien kanssa. Pystyykö se laittamaan kampoihin? Nämä kysymykset kieltämättä vähän jännittävät.

Vino show, Nelonen klo 19.30

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05

Iiris, Max, Holopainen ja Marleena palaavat ruutuun! Syke nähdään jatkossa Ruutu.fi:ssä.

Syke saa jatkoa, kun se palaa ruutuun syksyllä 2018. Toisin kuin aikaisemmat kaudet, uusi eli viides kausi nähdään Ruutu.fi:ssä. Ohjelman jatkuminen on ollut pitkään epävarmaa, sillä Yle ilmoitti jo vuonna 2016, että se ei aio ostaa uusia kausia neljännen kauden jälkeen.

”Käsikirjoitustyö on jo pitkällä.”

Nelosen mukaan uudella kaudella nähdään kaikki tutut sarjan sairaanhoitajat ja lääkärit, mutta luvassa on myös uusia hahmoja. Vanhoista mukana ovat muun muassa Antti Luusuaniemi (sarjassa Max), Iina Kuustonen (Iiris), Leena Pöysti (Johanna), Tiina Lymi (Marleena), Lena Meriläinen (Lenita), Jarkko Niemi (Holopainen ja Matti Ristinen (Ilmari).

– Sarjalla on valtavasti faneja, jotka kyselevät meiltä viikoittain, että tuleehan Sykettä lisää. On ihanaa, että voimme vihdoin vastata heille myönteisesti: kyllä, sarja jatkuu! Käsikirjoitustyö on jo pitkällä, ja tällä kertaa käsikirjoitusryhmässä on mukana peräti kolme lääkäriä – uskottavuudesta pidetään vähintään yhtä hyvää huolta kuin ennenkin, Sykkeen vastaava tuottaja ja showrunner Petja Peltomaa kertoo tiedotteessa.

Viime kaudella moni asia jäi avoimeksi. Ainakin näihin kysymyksiin katsojat odottavat vastauksia:

  1. Marleena ja Ilmari saivat viimein lapsen dramaattisten käänteiden jälkeen, mutta miten heidän perhe-elämänsä sujuu?
  2. Saako hallintojohtaja Olavi (Carl-Kristian Rundman) jatkaa kieroilujaan ja manipulointiaan ikuisesti?
  3. Puhdistuuko Lenitan maine?
  4. Miksi Iiriksellä kehkeytyi taas sutinaa parinsa Artturin (Juha-Tapio Arola) kanssa – ja tuleeko siitä mitään?
  5. Entä onko Artturi edes sopiva Iirikselle vai pelkkä laastari?
  6. Syntyykö Holopaisen ja uuden hoitajan Heidin (Lotta Kaihua) välille romanttinen suhde?
  7. Johannan mies Toni (Markus Järvenpää) pidätettiin viimeisessä jaksossa. Miten Tonin käy? Entä Johannan ja Tonin suhteen?

Syke on Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin tv-sarja. Sillä on myös poikkeuksellisen paljon aktiivisia faneja. Lue, miksi sarja on niin koukuttava:

Katso videolta Antti Luusuaniemen ja Leena Pöystin tuore haastattelu.

Syke-sarjan kaudet 1–4 ovat yhä katsottavissa Areenassa.

Ruutu.fi ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.