”Rökititte Nirvanan alkuperäistä”, Anna Puun apuvalmentaja Pete Parkkonen ylisti Venlan ja Saijan Smells Like Teen Spirit -tulkintaa.

Redraman valmennettavat Viola Pöyhönen ja Saija Saarnisto saivat torstain The Voice of Finland -lähetyksessä kaikkien ihot kananlihalle. He lauloivat kaksintaistelu-jaksossa Nirvanan Smells Like Teen Spirit -hitin. Sovitus ja tulkinta poikkesivat täysin alkuperäisestä.

– Mun sydän tykyttää vieläkin kurkussa. Tänne tuli semmonen äärettömän ahdistava, dramaattinen, pelottava tunnelma. Biisin keskivaiheilla mulla tuli kyyneleet silmiin, ja vieläkin sydän tykyttää, Redraman apuna Kaksintaistelu-jaksoissa oleva Diandra sanoi.

Myös Michael Monroe kehui tulkintaa "poikkeuksellisen upeaksi esitykseksi". Ehkä kaikista eniten Violan ja Saijan esityksestä piti kuitenkin Anna Puun apuvalmentaja Pete Parkkonen.

– Te rökititte sitä alkuperäistä versiota. Tämä sopi teille täydellisesti – teillä on kummallakin hullut äänet, Pete ylisti.

”Ajattelin, että jos tulee kilpailu, mä rupean ottamaan paitaa pois, että saadaan hänet meidän tiimiin.”

Kaksintaistelu-jaksoissa vain toinen pääsee duetoista jatkoon. Redrama valitsi Saijan, mutta myös Violalle kävi hyvin. Anna Puu ja Pete Parkkonen painoivat kaappausnappia välittömästi, kun Redrama teki valintansa. Violan kilpailu jatkuu siis vielä Anna Puun joukkueessa.

– Olimme päättäneet, että kumpi vaan putoaa, niin me halutaan hänet. Ajattelin, että jos kaappauksessa tulee kilpailu, mä rupean ottamaan paitaa pois, että saadaan hänet meidän tiimiin, Pete sanoi.

The Voice of Finland torstaisin ja perjantaisin Nelosella kello 20.00.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Illan dokumentissa pohditaan, miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos.

IS TV-LEHTI: Suomalainen dokumenttiohjaaja John Webster vietti perheineen vuoden käyttämättä öljyä ja syntyi dokumenttielokuva Katastrofin aineksia (2008). Nyt hän palaa jälleen ympäristöaiheeseen.

Webster suuntaa dokumentin Tulevilla rannoilla (2017) tulevaisuuden lapsenlapsenlapselleen. Pienet keltaiset kumisaappaat tepsuttavat 50 vuoden päässä, vuonna 2063 syntyneen kuvitellun Dorit-tytön elämässä. Silti dokumentin ote on vahvasti tässä päivässä. Miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos?

Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Websterin vaimon puheenvuoro on kuvaava. Ilmastonmuutoksen tärkeys on arvoasteikolla noin sijalla 4/10. Edelle astuvat muun muassa lainanmaksu ja työterveys. Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Dokumentti on henkilökohtainen ja tunteellinen. Se esittää faktoja, mutta vetoaa ihmiskunnan perihyvyyteen – jos sitä on. Missiona on näyttää, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

Websterin dokumentti toivoo yleistä heräämistä. Se, ettei osa maailmasta joudu veden alle tai että lastemme jälkeläiset saavat puhdasta vettä, on omalla vastuullamme.

Satojen tuntien materiaalista huolimatta dokumentti etenee kauniisti ja rauhallisesti ja yhdistää nykyelämämme yhteiselle ihmiskunnan aikajanalle.

Se myös kertoo mielenkiintoisen, evoluutioon perustavan syyn sille, miksi meidän on hankala ryhtyä oikeasti toimiin.

Dokumenttiprojekti: Tulevilla rannoilla, TV1 ma klo 21.30

Jörn Donner teki kaunistelemattoman elokuvan ystävästään Armi Ratiasta.

IS TV-LEHTI: Suomalaisista suurmiehistä on tehty liuta elämäkertaelokuvia, mutta suurnaiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tätä aukkoa paikkaa Jörn Donnerin ohjaama ja Karoliina Lindgrenin käsikirjoittama Armi elää! -elokuva, joka kertoo Marimekon voimanaisesta Armi Ratiasta. 2015 ilmestynyt elokuva saa nyt tv-ensi-iltansa.

Karjalaisevakosta kasvoi yritysjohtaja aikana, jolloin naiset yritysmaailman huipulla olivat harvinaisuus.

Donnerin elokuva ei ole tyypillinen elämäkertadraama, mutta se sopii kohteeseensa: Armi Ratia (1912–1979) ei ollut mikään tavallinen tallaaja. Ratiaa on kuvailtu temperamenttiseksi ja kunnianhimoiseksi. Ratia oli vahva visionääri, mutta hän kulki myös pää pilvissä. Hänellä kerrotaan olleen myös pimeä puolensa, ja alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.

Karjalaisevakosta kasvoi yritysjohtaja aikana, jolloin naiset yritysmaailman huipulla olivat harvinaisuus. Marimekon ensimmäinen 24 mekon kokoelma ilmestyi toukokuussa 1951. Kokoelmasta tuli menestys. Ja lisää menestystä seurasi, suomalaisittain jopa poikkeuksellisella tasolla.

Marimekko nousi kansainväliseen kuuluisuuteen vuonna 1960, kun Yhdysvaltain tuleva presidenttipuoliso Jacqueline Kennedy ihastui miehensä John F. Kennedyn vaalikampanjan aikana Marimekon asuihin ja poseerasi Sports Illustrated -lehden kannessa Marimekon leningissä.

”Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty.”

Kaksi kotimaisen kulttuurin mahtihahmoa, Ratia ja Donner, olivat ystäviä pitkään. Donner suunnitteli elokuvaa ystävästään jossain vaiheessa. Prosessi alkoi jo vuonna 1966–67, jolloin Donner tutustui Armi Ratiaan.

– Mieleeni ei kyllä pitkään aikaan juolahtanut tehdä elokuvaa Armista, mutta sitten aihe ponnahti esiin. Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty, Donner kertoi ET-lehdelle ensi-illan aikaan.

Elokuva keskittyy vuosiin 1949–1968, joiden aikana Ratia perustaa Marimekon ja johdattaa sen menestykseen.

Elokuvan rakenne on niin sanottu metafiktio eli siinä on tarina tarinan sisällä. Armi elää! lähestyy päähenkilöään tarinarakenteen kautta, jossa teatteriseurue valmistelee näytelmää Ratiasta. Minna Haapkylä esittää näyttelijää, joka esittää Armi Ratiaa tämän elämästä kertovassa näytelmässä.

”Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti.”

Ratkaisu korostaa, ettei kyse ole elämäkerrasta, joka noudattaisi orjallisesti henkilöhistoriaa tai tapahtumien kronologiaa.

– Koska en pidä perinteisestä biografiaelokuvasta, meni kauan ennen kuin keksin tämän teatteri-meta-filmijutun. Ratkaisun ansiosta voidaan liikkua eri aikatasoilla, Donner perusteli ET-lehdelle.

Armi ja Viljo Ratialla on kolme lasta: Ristomatti, Anttimatti ja Eriika. Heistä Ristomatti Ratia on jatkanut äitinsä jalanjäljillä suunnittelumaailman huipulle.

Elokuvan ensi-illan aikaan Ristomatti Ratia kommentoi MTV:lle, että hänen mielestään Armi elää! oli onnistunut elokuva Armista.

– Donner on meidän perhetuttu, joten luotin häneen. Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti, Ratia analysoi.

–Jos elokuvassa jotain negatiivista oli, niin vähän turhan isoksi nousi tuo alkoholin osuus. Se pulloon tarttuminen jäi elokuvasta mieleen. Armissa oli kuitenkin paljon muita tärkeitä puolia.

Kotikatsomo: Armi elää!, TV1 su klo 21.05