Sanni on Noora-äidin ja Nuutti-pojan, yhteinen suosikkiartisti. Nuutti kuvassa oikealla ja Noora tämän vieressä. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Sanni on Noora-äidin ja Nuutti-pojan, yhteinen suosikkiartisti. Nuutti kuvassa oikealla ja Noora tämän vieressä. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Nuutti ei normaalisti käy keikoilla, vaikka pitääkin musiikista. Suomi Love -jaksossa hän pääsee tapaamaan suosikkiartistinsa Sannin ja kuuntelemaan lempikappaleensa keskellä metsää.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa 11-vuotias Nuutti saa kokea jotain, mikä ei normaalisti olisi mahdollista. Nuutti on autistinen, eikä käy keikoilla, koska siellä on paljon tungosta ja melua. Suomi Lovessa Nuutin äidin, Nooran, ystävät ovat kuitenkin järjestäneet yllätyksen Nuutille ja Nooralle. Äiti ja poika pääsevät Sannin yksityiskeikalle keskelle metsää, Espoon Nuuksion kansallispuistoon. 

”Nuutti istuskeli esityksen jälkeen ja kirjoitti: Ystäväni Sanni.”

– Nuutti ei puhu, mutta kirjoittaa ikäisekseen poikkeuksellisia havaintoja ympäristöstä. Hän kommunikoi myös eleillä. Nuutti onkin sanonut, että ihmisten pitäisi puhua vähemmän ja kuunnella enemmän, Nooran ystävä Reetta kertoo jaksossa.

Jaksossa Sanni esittää akustisesti Nuutin lempikappaleen Jos mä oon oikee. Nuutin äiti Noora ei ole uskoa todeksi ystäviensä Reetan ja Sailan järjestämää yllätystä.

– Tunnelmat on tosi lämpimät. Näki, että Nuutti vapautui ja nautti siitä sillä tavalla, että hän lähti liikkeelle ja liikkui musiikin tahtiin. Nuutti istuskeli esityksen jälkeen ja kirjoitti: Ystäväni Sanni, Noora kertoo esityksen jälkeen.

”Hän on varmasti kokenut liiankin usein olevansa ulkopuolinen.”

Nooran mukaan Jos mä oon oikee -kappale on auttanut Nuuttia käsittelemään ulkopuolisuuden tunteitaan. Biisin kertosäkeessä lauletaan näin: Jos mä oon oikee, miks kadulla mun läpi kävellään? Jos oon oikee, miksen muista omaa nimeänikään?

– Nuutti on kirjoittanut: Tuntuu kuin häviäisin olemasta. En tunne mitään. Hän on varmasti kokenut liiankin usein olevansa ulkopuolinen. Tämä kappale on auttanut Nuuttia eheytymään siinä tunteessa, Noora sanoo.

Noora (toinen oikealta) liikuttui ystäviensä Sailan (vas.) ja Reetan (oik.) yllätyksestä.
Noora (toinen oikealta) liikuttui ystäviensä Sailan (vas.) ja Reetan (oik.) yllätyksestä.

Suomi Love TV1:lla la klo 21.15.

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.