– Jollakin oudolla tavalla tuntuu, että olisin pettänyt itseni lisäksi kilautuskaverieni ja kaikkien muidenkin minut tuntevien ihmisten odotukset, Haluatko miljonääriksi -ohjelmasta tyhjin käsin lähtenyt Johannes Hidén kirjoittaa blogissaan.

Kotikatsomosta on helppo huudella, mutta liveyleisön edessä tilanne on aina toinen. Jokainen Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa kilpaillut varmasti tietää tämän. Ja sen sai tämän viikon jaksossa kokea myös Johannes Hidén, 34. Helsinkiläinen ohjelmistokehittäjä halusi miljonääriksi, mutta kilpailu tyssäsi jo toiseen kysymykseen. 200 euron arvoinen kysymys kuului: Mikä valtio on Monacon ainoa rajanaapuri? Vaihtoehdot olivat A. Kreikka B. Espanja C. Sveitsi ja D. Ranska.

Johannes sanoi jaksossa olevansa aika varma vastauksesta ja päätti lyhyen pohdinnan jälkeen lukita Espanjan.

– Se on Johannes sellanen juttu, että toivottavasti äijästä tulee miljonääri niitä pelejä kehittämällä, sillä tää meni perseelleen. Se oli Ranska, juontaja Jaajo Linnonmaa sanoi jaksossa.

Johannes oli todella pettynyt ja poistui studiosta välittömästi. Jakso on kuvattu syksyn alussa, mutta Johannes on yhä pettynyt suoritukseensa. Se selviää hänen lauantai-iltana julkaimastaan blogikirjoituksesta. Yli 16 000 merkin pituisessa postauksessaan Johannes pohtii perusteellisesti alisuoriutumistaan.

"Minulle tämä on itsetutkiskelua ja terapiaa: keino purkaa suurta pettymystä, analysoida, mitä oikeastaan tapahtui ja miksi."

– Voit lukea tämän kirjoituksen miten haluat: koottuina meriselityksinä, yleisenä avautumisena, ylipitkänä analyysinä lyhyestä kilpailutilanteesta tai minä vain. Minulle tämä on itsetutkiskelua ja terapiaa: keino purkaa suurta pettymystä, analysoida, mitä oikeastaan tapahtui ja miksi, sekä toivon mukaan oppia tästä jotain. Samalla toki yritän myös lieventää vaikutelmaa siitä, miten kujalla ehkä näytin olevan Euroopan maantieteestä, Johannes aloittaa kirjoituksensa.

Johannes ei ollut lauantain jaksossa ainut, jonka kilpailu päättyi jo alkuvaiheessa. Kuva: Nelonen
Johannes ei ollut lauantain jaksossa ainut, jonka kilpailu päättyi jo alkuvaiheessa. Kuva: Nelonen

Uusi ja jännittävä tilanne

Johannes käy kirjoituksessaan perusteellisesti läpi kilpailun kaikki vaiheet alkukarsinnasta lähtien ja kertoo, mitä hän kussakin vaiheessa ajatteli. Hän selittää myös, miksi vastasi niin kuin vastasi.

– Ajattelin, että Monaco ei sijaitse millä tahansa rannikolla vaan nimenomaan Välimeren rannalla. Tämä sinänsä oikea käsitys yhdistettynä tuohon väärään käsitykseeni siitä, että Ranskalla ei olisi suoraa yhteyttä Välimereen, antoi ymmärtää, että Monaco olisikin Espanjan naapuri. Päädyin tällä tavoin ajattelemaan, että ehkäpä se Monaco sitten on Espanjan itärannikolla.

"Kehitin itselleni tunteen siitä, että paikalla oleva studioyleisö odottaisi minun jo päättävän."

Johanneksen kirjoituksesta selviää myös, että kilpailijan tuolilla paineet voivat olla joskus kovat.

– Huomattuani, etten tiedä suoraan oikeaa vaihtoehtoa, enkä osaa sulkea kolmea vaihtoehtoa pois, kehitin aika nopeasti itselleni tunteen siitä, että paikalla oleva studioyleisö odottaisi minun jo päättävän, mitä tehdä. Eihän tilanteessa oikeasti niin kiire ole, mutta tilanne on ensimmäistä kertaa tällä tavalla tv-ohjelmassa esiintyvälle sen verran uusi ja erikoinen, että eipä tuon tunteen torjumiseenkaan osannut oikein varautua. Toisin kuin jostain kumman syystä olin ehkä olettanut, tuollaisessa tilanteessa en vain osannutkaan ajatella kirkkaasti.

2759269

Miksei käyttänyt oljenkorsia?

Tätä moni katsoja saattoi jäädä miettimään. Varsinkin kun Johannes ei vaikuttanut olevan täysin varma vastauksestaan, ja Jaajokin kysyi, onko Johannes nyt aivan varma. Samaa on Johannes itsekin miettinyt kilpailun jälkeen.

"Tämä on se asia, mikä tuntuu vaikeimmalta antaa itselle anteeksi."

– Monaco-kysymys oli juuri sellainen kysymys, johon yleisöoljenkorsi olisi varmasti auttanut. Kilautuskaverikin olisi hyvin todennäköisesti tietänyt vastauksen, ja 50-50:kin olisi auttanut minut 67%:n todennäköisyydellä eteenpäin. Lisäksi riskinotosta mahdollisesti säästyvä hyöty ei ollut mitenkään järkevässä suhteessa riskin negatiiviiseen puoleen eli pelin päättymiseen ja kaikkien oljenkorsien menettämiseen, joten minun olisi ehdottomasti pitänyt oljenkorteen tarttua. Tämä on se asia, mikä tuntuu vaikeimmalta antaa itselle anteeksi.

Vaikka suurimmalle osalle raha on tärkein motiivi osallistua kilpailuun, Johannekselle se ei sitä ollut.

– Paljon enemmän häiritsee moni muu asia kuten se, etten päässyt edes näkemään, mihin asti pääsisin minulle sattuvalla kysymyspatteristolla olettaen, että käyttäisin oljenkorsia silloin kun niitä tarvitsen. Kyllähän sitä totta kai jäi myös tunne, että jätin itsestäni todellista(kin) hömelömmän vaikutelman. Jollakin oudolla tavalla tuntuu samalla, että olisin pettänyt itseni lisäksi kilautuskaverieni ja kaikkien muidenkin minut tuntevien ihmisten odotukset kisassa pärjäämiseni suhteen.

Omasta pettymyksestään huolimatta Johannes antaa tuleville kilpailijoille vinkkejä, miten ohjelmaan kannattaa hänen mielestään valmistautua.

Johanneksen kirjoituksen voit lukea kokonaan täältä.

Lauantaina esitetty jakso tulee uusintana Neloselle su klo 19.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Kysely

Uskaltaisitko sinä mennä Haluatko miljonääriksi -ohjelmaan?

En.
En.
59.3%
Kyllä.
Kyllä.
40.6%
Ääniä yhteensä: 145

Brad Pitt esittää monisäikeisen, toiminnalla ladatun rikostrillerin pääosassa palkkamurhaajaa.

IS TV-LEHTI: Hurja rikosdraama Killing Them Softly sijoittuu New Orleansin rujoimmille kujille, niille, joilla ei turisteja näy. Andrew Dominikin ohjaama elokuva on komea sukellus konnien, narkkarien ja palkkatappajien moraalittomaan maailmaan, jossa jokainen on valmis oman edun tavoittelussaan käyttämään muita hyväkseen.

Rikollisjengien pelirahat ryöstäneiden kahden toivottoman hölmön pikkukonnan jahtaaminen käynnistää rujon kostotarinan. Ruma, likainen ja satuttavasti väkivaltainen elokuva vie järjestäytyneen yhteiskunnan takapihoille, jossa raha, aseet ja nyrkit ovat ainoita lakeja. Media puskee taustalla uutisia USA:n presidentinvaaleista, joiden puhtoiset korulauseet ovat kuin toisesta maailmasta. Runsaan dialogin saattelemassa, ilkeästi päällekäyvässä ja huumeisen levottomassa tykityksessä rikolliset ryöstävät rikollisia ja tappavat toisiaan.

Pelkästään miesrooleja tarjoavan elokuvan pääosissa ovat huippuvedossa olevat Brad Pitt ja James Gandolfini, jotka näyttelevät kolkon ammattinsa osaavia ammattitappajia. Todella iholle menevän roolin tekee myös Ray Liotta pataansa oikein kunnolla saavana konnana. Toiminnalla ladattu trilleri perustuu George V. Higginsin romaaniin.

Killing Them Softly, Hero klo 21.00

Iso-Britannian kuningasperheen elämää kuvaava The Crown palaa ruutuun ensi vuonna uusin kasvoin.

Netflixin huippusuositun The Crown -sarjan kolmas kausi starttaa ensi vuonna. Luvassa on runsaasti uutta jännitettävää, sillä kolmannella tuotantokaudella siirrytään kuvaamaan aikaa vuosien 1964 ja 1970 välillä. Samalla myös kaikki sarjan avainnäyttelijät vaihtuvat.

Kuningatar Elisabet II:n roolin ottaa haltuunsa Olivia Colman, 44. Kahdella ensimmäisellä kaudella nuorta kuningatarta näytteli Claire Foy. Lue lisää: 

Kuningattaren siskoa, prinsessa Margaretia uudella kaudella esittää puolestaan legendaarinen brittinäyttelijä Helena Bonham Carter, 52.

Helena on pitkällä urallaan esittänyt lukuisia kertoja menestyksekkäästi voimakastahtoisia naishahmoja. Myös prinsessa Margaretia pidetään juurikin sellaisena: temperamenttisena, terävä-älyisenä ja karismaattisena tyyppinä.

Epäilemättä Helena sopii siis täydellisesti rooliin. Saman vahvistaa myös Netflixin eilen illalla julkaisema kuva, jossa nähdään Helena ensimmäistä kertaa Margaretina.

Ensimmäisen otoksen perusteella Helena on nappivalinta nuorta Margaretia näytelleen Vanessa Kirbyn, 30, seuraajaksi. Helenan olemuksesta huokuu Margaretille tyypillinen, kylmäkiskoinen eleganssi. Ja kieltämättä voimme kuvitella, että Vanessa Kirby saattaa parinkymmenen vuoden kuluttua näyttää jokseenkin Helena Bonham Carterilta.

Aiemmissa haastatteluissa Helena on kertonut jännittävänsä uutta roolia prinsessana. Näin hän kertoi The Guardianille:

– En tiedä kummasta olen enemmän kauhuissani – siitä, että teen oikeutta oikealle prinsessa Margaretille vai siitä, että seuraan Vanessa Kirbyn prinsessa Margaretin jalanjäljissä. Ainoa asia, jonka voin luvata, on se, että olen lyhyempi kuin Vanessa. 

Vanessa Kirby näytteli prinsessa Margaretia The Crownin kahdella ensimmäisellä kaudella. Kuva: Netflix
Vanessa Kirby näytteli prinsessa Margaretia The Crownin kahdella ensimmäisellä kaudella. Kuva: Netflix

Helena on näytellyt uransa aikana monia ikonisia hahmoja, kuten Harry Potter -sarjan Bellatrix Lestrangea. Hänet on palkittu Bafta-palkinnolla roolistaan elokuvassa Kuninkaan puhe. Elokuvassa hän näytteli ketäpä muutakaan kuin prinsessa Margaretin äitiä, Yorkin herttuatar Elisabetia

Luvassa riipaisevaa rakkautta

Helena Bonham Carterin kuvan lisäksi Netflix julkaisi eilen otoksen Ben Danielsista, 54,, joka näyttelee sarjan tulevalla kaudella Margaretin aviomiestä Antony Armstrong-Jonesia eli Snowdonin 1. jaarlia. Ben Daniels korvaa sarjassa Matthew Gooden, 40.

Avioparista julkaistujen kuvien oheen on kirjoitettu sanat ”toivo” ja ”kipu”. Sanat viittaavat Margaretin ja Antonyn myrskyisään suhteeseen.

Pariskunta avioitui vuonna 1960. Kaksikon häitä pidetään ensimmäisinä moderneina kuningashäinä Iso-Britanniassa. Vuonna 1978 pari päätyi eroon lukuisien skandaalien jälkeen. Ennen eroa oli paljastunut esimerkiksi Margaretin suhde huomattavasti häntä itseään nuorempaan puutarhuri Roddy Llewellyniin. Antonyn ja Margaretin ero oli ensimmäinen kuninkaallinen avioero sitten vuoden 1901.

Tosielämän Margaret siskonsa kuningatar Elisabet II:n kanssa vuonna 1993. Kuva: Reuters
Tosielämän Margaret siskonsa kuningatar Elisabet II:n kanssa vuonna 1993. Kuva: Reuters