Johanneksen Haluatko miljonääriksi -kilpailu tyssäsi Monaco-kysymykseen. Kuva: Nelonen
Johanneksen Haluatko miljonääriksi -kilpailu tyssäsi Monaco-kysymykseen. Kuva: Nelonen

– Jollakin oudolla tavalla tuntuu, että olisin pettänyt itseni lisäksi kilautuskaverieni ja kaikkien muidenkin minut tuntevien ihmisten odotukset, Haluatko miljonääriksi -ohjelmasta tyhjin käsin lähtenyt Johannes Hidén kirjoittaa blogissaan.

Kotikatsomosta on helppo huudella, mutta liveyleisön edessä tilanne on aina toinen. Jokainen Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa kilpaillut varmasti tietää tämän. Ja sen sai tämän viikon jaksossa kokea myös Johannes Hidén, 34. Helsinkiläinen ohjelmistokehittäjä halusi miljonääriksi, mutta kilpailu tyssäsi jo toiseen kysymykseen. 200 euron arvoinen kysymys kuului: Mikä valtio on Monacon ainoa rajanaapuri? Vaihtoehdot olivat A. Kreikka B. Espanja C. Sveitsi ja D. Ranska.

Johannes sanoi jaksossa olevansa aika varma vastauksesta ja päätti lyhyen pohdinnan jälkeen lukita Espanjan.

– Se on Johannes sellanen juttu, että toivottavasti äijästä tulee miljonääri niitä pelejä kehittämällä, sillä tää meni perseelleen. Se oli Ranska, juontaja Jaajo Linnonmaa sanoi jaksossa.

Johannes oli todella pettynyt ja poistui studiosta välittömästi. Jakso on kuvattu syksyn alussa, mutta Johannes on yhä pettynyt suoritukseensa. Se selviää hänen lauantai-iltana julkaimastaan blogikirjoituksesta. Yli 16 000 merkin pituisessa postauksessaan Johannes pohtii perusteellisesti alisuoriutumistaan.

"Minulle tämä on itsetutkiskelua ja terapiaa: keino purkaa suurta pettymystä, analysoida, mitä oikeastaan tapahtui ja miksi."

– Voit lukea tämän kirjoituksen miten haluat: koottuina meriselityksinä, yleisenä avautumisena, ylipitkänä analyysinä lyhyestä kilpailutilanteesta tai minä vain. Minulle tämä on itsetutkiskelua ja terapiaa: keino purkaa suurta pettymystä, analysoida, mitä oikeastaan tapahtui ja miksi, sekä toivon mukaan oppia tästä jotain. Samalla toki yritän myös lieventää vaikutelmaa siitä, miten kujalla ehkä näytin olevan Euroopan maantieteestä, Johannes aloittaa kirjoituksensa.

Johannes ei ollut lauantain jaksossa ainut, jonka kilpailu päättyi jo alkuvaiheessa. Kuva: Nelonen
Johannes ei ollut lauantain jaksossa ainut, jonka kilpailu päättyi jo alkuvaiheessa. Kuva: Nelonen

Uusi ja jännittävä tilanne

Johannes käy kirjoituksessaan perusteellisesti läpi kilpailun kaikki vaiheet alkukarsinnasta lähtien ja kertoo, mitä hän kussakin vaiheessa ajatteli. Hän selittää myös, miksi vastasi niin kuin vastasi.

– Ajattelin, että Monaco ei sijaitse millä tahansa rannikolla vaan nimenomaan Välimeren rannalla. Tämä sinänsä oikea käsitys yhdistettynä tuohon väärään käsitykseeni siitä, että Ranskalla ei olisi suoraa yhteyttä Välimereen, antoi ymmärtää, että Monaco olisikin Espanjan naapuri. Päädyin tällä tavoin ajattelemaan, että ehkäpä se Monaco sitten on Espanjan itärannikolla.

"Kehitin itselleni tunteen siitä, että paikalla oleva studioyleisö odottaisi minun jo päättävän."

Johanneksen kirjoituksesta selviää myös, että kilpailijan tuolilla paineet voivat olla joskus kovat.

– Huomattuani, etten tiedä suoraan oikeaa vaihtoehtoa, enkä osaa sulkea kolmea vaihtoehtoa pois, kehitin aika nopeasti itselleni tunteen siitä, että paikalla oleva studioyleisö odottaisi minun jo päättävän, mitä tehdä. Eihän tilanteessa oikeasti niin kiire ole, mutta tilanne on ensimmäistä kertaa tällä tavalla tv-ohjelmassa esiintyvälle sen verran uusi ja erikoinen, että eipä tuon tunteen torjumiseenkaan osannut oikein varautua. Toisin kuin jostain kumman syystä olin ehkä olettanut, tuollaisessa tilanteessa en vain osannutkaan ajatella kirkkaasti.

2759269

Miksei käyttänyt oljenkorsia?

Tätä moni katsoja saattoi jäädä miettimään. Varsinkin kun Johannes ei vaikuttanut olevan täysin varma vastauksestaan, ja Jaajokin kysyi, onko Johannes nyt aivan varma. Samaa on Johannes itsekin miettinyt kilpailun jälkeen.

"Tämä on se asia, mikä tuntuu vaikeimmalta antaa itselle anteeksi."

– Monaco-kysymys oli juuri sellainen kysymys, johon yleisöoljenkorsi olisi varmasti auttanut. Kilautuskaverikin olisi hyvin todennäköisesti tietänyt vastauksen, ja 50-50:kin olisi auttanut minut 67%:n todennäköisyydellä eteenpäin. Lisäksi riskinotosta mahdollisesti säästyvä hyöty ei ollut mitenkään järkevässä suhteessa riskin negatiiviiseen puoleen eli pelin päättymiseen ja kaikkien oljenkorsien menettämiseen, joten minun olisi ehdottomasti pitänyt oljenkorteen tarttua. Tämä on se asia, mikä tuntuu vaikeimmalta antaa itselle anteeksi.

Vaikka suurimmalle osalle raha on tärkein motiivi osallistua kilpailuun, Johannekselle se ei sitä ollut.

– Paljon enemmän häiritsee moni muu asia kuten se, etten päässyt edes näkemään, mihin asti pääsisin minulle sattuvalla kysymyspatteristolla olettaen, että käyttäisin oljenkorsia silloin kun niitä tarvitsen. Kyllähän sitä totta kai jäi myös tunne, että jätin itsestäni todellista(kin) hömelömmän vaikutelman. Jollakin oudolla tavalla tuntuu samalla, että olisin pettänyt itseni lisäksi kilautuskaverieni ja kaikkien muidenkin minut tuntevien ihmisten odotukset kisassa pärjäämiseni suhteen.

Omasta pettymyksestään huolimatta Johannes antaa tuleville kilpailijoille vinkkejä, miten ohjelmaan kannattaa hänen mielestään valmistautua.

Johanneksen kirjoituksen voit lukea kokonaan täältä.

Lauantaina esitetty jakso tulee uusintana Neloselle su klo 19.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Kysely

Uskaltaisitko sinä mennä Haluatko miljonääriksi -ohjelmaan?

En.
En.
59.3%
Kyllä.
Kyllä.
40.6%
Ääniä yhteensä: 145

C More -kanavalla nähtävää Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät.

IS TV-LEHTI:  Supersuosittu ruotsalainen komediasarja Solsidan hurmasi suomalaiset tv-katsojat vuosina 2010–2015. Myös Onnea onkimassa -nimellä tunnettu sarja nousi kasvoi todella ikoniseksi ja sitä on esitetty Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Norjassa, Tanskassa ja Belgiassa.

Nyt sarjasta on tehty myös suomalainen versio. Komediasarja Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät Eero Ritala, Elena Leeve, Pekka Strang, Anna-Maija Tuokko, Santtu Karvonen ja Pirjo Heikkilä. Uutuussarjan on ohjannut Marja Pyykkö ja käsikirjoittanut Melli Maikkula.

Komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Tuotantoyhtiö Zodiak Finlandin kehityspäällikkönä toimivan Petteri Summasen mukaan sarja ei ole suora käännös ruotsalaisesta esikuvastaan, vaan se on käsikirjoitettu uusiksi suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi.

Tavallisten ihmisten arkeen sijoittuva komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Ritala ja Leeve esittävät sarjan keskiössä olevia hammaslääkäri-Anttia ja hänen raskaana olevaa puolisoaan Saaraa, jotka muuttavat Antin lapsuudenkotiin Porvoon Poutaniemeen. Antti on miellyttämishaluinen ja joutuu aina hassuihin tilanteisiin, Saara on puolestaan hieman boheemimpi, mutta se, jolla on yleensä jalat maassa. Vastaavat hahmot Solsidanissa ovat Alex (Felix Herngren) ja Anna (Mia Skäringer).

Toisena pääparina sarjassa nähdään Strangin ja Tuokon esittämät Markus ja Mette. Hyvätuloinen suuren yrityksen johtaja ja hänen ulkoisista asioista pikkutarkka vaimonsa elävät hulppeissa oloissa. Pienet asiat paisuvat Markuksen päässä suuriksi ongelmiksi ja Metelle on todella tärkeää, miltä kaikki näyttää ulkopuolisten silmissä. Alkuperäissarjassa hahmoja vastaavat Fredde (Johan Rheborg) ja Mickan (Josephine Bornebusch).

”Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu.”

Yksi Solsidanin hahmokaartin hulvattomimmista ja samalla raivostuttavimmista henkilöistä on Ove (Henrik Dorsin), jota voisi kuvailla ehkä maailman ärsyttävimmäksi naapuriksi. Myös suomalaisversiosta löytyy vastaava hahmo, Jorma, jota esittää Santtu Karvonen. Pirjo Heikkilä puolestaan nähdään Jorman vaimona, Tittana, joka kuuluu hahmogalleriassa samaan kategoriaan kuin Ove. Titan hahmon esikuvana Solsidanissa on Malin Cederbladhin esittämä Anette.

Suomalaisnäyttelijöillä on suuret saappaat täytettävinään. Lähes kaikki heistä olivat jossain vaiheessa vähän jännittyneitä tulevasta ja vastaanotosta, mutta kuvausten alkaessa jännitys poistui.

– Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu, Leeve kertoo.

– Teemme hahmot omalla tavallamme, emmekä ala plagioimaan muita, kaikki toteavat.

– Hahmot kyllä joutuvat samoihin tilanteisiin, mutta jokainen näyttelijä tuo persoonaansa roolityöhönsä. Tämä sarja on ihan oma maailmansa – ei mitään Ruotsi-meininkiä, Ritala kiteyttää.

Onnela, C More to 23.11. alkaen

Onko ollut ikävä Alexia, Mickania, Freddeä, Annaa tai Ovea? Katso kuvista, miltä he näyttävät suomalaisversiossa.

Vihdoin! Suomi saa oman Solsidanin, kun Onnela ilmestyy katsottavaksi C More -suoratoistopalveluun torstaina. Ruotsalainen sarja on ollut Suomessa menestys, joten suomalaisversioltakin on lupa odottaa paljon. C More on nyt julkaissut kuvat hahmoista – ja ainakin ulkoisesti niissä on samaa henkeä kuin alkuperäisissä hahmoissa.

Fredde ja Mickan ovat Suomessa Markus ja Mette. Heitä näyttelevät Pekka Strang ja Anna-Maija Tuokko. Alex ja Anna on muutettu puolestaan Antiksi ja Saaraksi. Heitä näyttelevät Eero Ritala ja Elena Leeve. Ove ja Anette ovat suomalaisversiossa Jorma ja Titta. Jormaa näyttelee Santtu Karvonen ja Tittaa Pirjo Heikkilä.

Tältä Onnelan hahmot näyttävät Solsidaniin verrattuna

Fredde ja Mickan ovat Markus ja Mette


Suomen Mette ja Markus.
Anna-Maija Tuokko on Mette ja Pekka Strang Markus.
Ruotsin Mickan ja Fredde.
Mickan ja Fredde.
 


Alex ja Anna ovat Antti ja Saara


Eero Ritala on Antti ja Pirjo Heikkilä Saara.
Ruotsin Anna ja Alex.
 


Fredde ja Anette ovat Jorma ja Titta


Pirjo Heikkilä on Titta ja Santtu Karvonen Jorma.
Ove ja Anette.
 

Sivuraiteilla-blogin Emilia katsoi Onnelan ensimmäisen jakson ennakkoon. Lue lisää:

Onnela on katsottavissa C More -suoratoistopalvelussa to 23.11. alkaen. Jaksoja julkaistaan kaksi torstaisin. Niitä on yhteensä 10. Sarja tulee myöhemmin katsottavaksi MTV3:lle ja Katsomoon.