Olalle – vie! Nämä jätkät ovat valmiita itsenäisyyspäivän tv-maratoniin. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Olalle – vie! Nämä jätkät ovat valmiita itsenäisyyspäivän tv-maratoniin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Suomalaiskansalliseen tapaan itsenäisyyspäivänä peruutetaan sohvalle eikä poistutakaan siitä koko päivänä. Tässä opas itsenäisyyspäivän tehokkaaseen tv-maratoniin!

Klo 6.51

Sehän on tiistaipäivä, joten luonnollinen kello herättää sinut varmasti tähän aikaan, jolloin voit katsoa Pikku Kakkosen Nimipäiväonnittelun TV2:lta. Itsenäisyyspäivänä nimipäiviään viettävät Niilo, Niko, Niklas, Niki ja Nikolai. Hmm, Nikolai, sehän Venäjän tsaarien nimi, mitä tällä oikein yritetään piiloviestiä?

Klo 8.05

Ihmiset rakastavat vompatteja, siiseleitä ja muita kaukomaiden pörröisiä otuksia, joiden varjoon on vähän jäänyt majava, tuo mainio, kotimaastammekin löytyvä otus. Avaran luonnon Majavien valtakunta TV1:llä seuraa kahden vuoden ajan noiden loiskuttelijoiden elämää.

Klo 11.20

Uusi kanava TLC näyttää vanhoja tuttuja ohjelmia. Illan pukuloistoon voi aloittaa virittäytymisen Prameat mustalaishäät -realityllä, joka on amerikkalainen versio mainiosta, joskin hämäävästi nimetystä brittisarjasta Maailman övereimmät juhlat. Siinähän tirkistellään irlantilaisten kiertolaisten elämää.

Klo 12.00

Nyt kaikki hommat seis ja pois muilta kanavilta! Tuntematon sotilas Teemalta itsenäisyyspäivänä on vähintään yhtä tärkeä tv-tapaus kuin joulurauhan julistus jouluaattona. Jos ihan nousisi ylös ja katsoisi seisaaltaan!

Klo 15.20

Tuntemattoman jälkeen on 20 minuutin verryttely- ja pizzantilaustauko ennen kuin siirrytään seuraavaan sotaohjelmaan. TV1:ltä tulee kotimainen Dokumenttiprojektin Sota ja mielenrauha, joka kertoo sodan vaikutuksesta mieleen.

Klo 16.30

Nyt on sotaa taas parin tunnin tarpeiksi, joten tarvitaan kevennystä. Itsulipäivän kunniaksi kotimainen hääohjelma Suomen ihanimmat häät MTV3:lla esittelee uusintajaksossaan sulhon, joka heräsi koomasta ja kosi.

Klo 17.00

Onko pizzaa vielä vai täytyykö tehdä uusi tilaus? Nimittäin TV1:n kello viiden uutisista alkaa maratonin tasatempoinen, korkeasykkeinen jakso. Uutisten jälkeen alkaa klo 17.10 Itsenäisyyspäivän paraati, jonka jälkeen klo 17.55 mennään valmistelu- ja taustaohjelmassa Kohti linnan juhlia.

Klo 18.55

No nyt NE viimeinkin alkavat TV1:llä! Ja samma på svenska klo 18.50 Femillä.

+ Päivän elokuva

Itsenäisyyspäivän tunnelmaan omalla tavallaan sopii inhottava kauhuelokuva Puhdistuksen yö (K16), joka alkaa TV5:lla klo 21. Pääosassa on kuitenkin ihana Ethan Hawke. Ja tiedoksi, että Tuntematon sotilas ei ole elokuva, se on kulttuuri-insituutio.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00