Julia Roberts tekee nappisuorituksen tositapahtumiin perustuvassa draamaelokuvassa Erin Brockovich. Kuva: TV5
Julia Roberts tekee nappisuorituksen tositapahtumiin perustuvassa draamaelokuvassa Erin Brockovich. Kuva: TV5

Julia Roberts voitti roolistaan sinnikkäänä kansalaisoikeuksien puolustajana parhaan naisnäyttelijän Oscarin.

Tositapahtumiin perustuva draama kuuluu sarjaan liian usein uusittavat elokuvat, mutta ehkäpä juuri sen takia sitä ei itse asiassa ole tullut katsotuksi pitkään aikaan?

Aina kun Hollywood tekee tositarinasta menestyselokuvan, mieleen jää kaihertamaan kysymys, kuinka paljon leffasta oli oikeasti totta. Erin Brockovichin kohdalla vastaus on: yllättävänkin paljon.

Erin Brockovich (Julia Roberts) oli oikeasti lakitoimiston sihteeri, jolla ei ollut mitään lakikoulutusta ja hän oikeasti sattumalta törmäsi rutiinijuttua hoitaessaan ympäristörikoksiin, jotka johtivat yhteen Yhdysvaltojen historian suurimmista yhteiskanteista.

Myös monet kiehtovat yksityiskohdat ovat totta. Brockovich oikeasti osasi ulkoa kaikkien 634 yhteiskanteeseen osallistuvan nimet ja tiedot. Hän nimittäin kärsi dysleksiasta, joka oli kouluajoista lähtien pakottanut hänet opiskelemaan asiat nimenomaan ulkoa, koska hänen oli muuten vaikea sisäistää lukemaansa.

Entä miltä osin tarina ei sitten pitänyt paikaansa?

Elokuvan sympaattinen motoristi (Aaron Eckhart) ei ollut ihan niin hurmaava tyyppi kuin mitä annetaan ymmärtää. Hänen esikuvansa oli kyllä olemassa, mutta suhteesta Brockovichin kanssa ei tullut mitään. Myöhemmin tämä ”George” uhkaili Brockovichin ex-aviomiehen kanssa paljastavansa Brockovichin ja tämän pomon (elokuvassa Albert Finney) salasuhteen, jos tilille ei tipahtaisi rahaa. Kiristysyritys ei kuitenkaan onnistunut.

Sikäli tarina ei myöskään vastaa totuutta, että lakitaistelu ympäristörikoksen tehnyttä jättiyritystä vastaan ei suinkaan päättynyt sille määrättyihin korvauksiin. Surullista kyllä suurin osa kanteessa mukana olleista ei vieläkään ole saanut rahojaan.

Erin Brockovich, TV5 ke 26.8. klo 22.00

Lue myös:

Pretty Woman -elokuvan loppu onkin huijausta! Näin tarinan oli tarkoitus päättyä

Näitä näyttelijöitä mahtaa kaduttaa – kieltäytyivät hittirooleista

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen