Ei moitteen sanaa Suomen ensimmäisestä oikeasta sairaalasarjasta, vaan kehuja.

Jokaisen Teho-osaston, Greyn anatomian, Housen, Chicagon lääkäreiden ja Sairaalan sykkeen ystävän on nyt syytä huutaa hurraata ja kovaa: Suomeen on viimeinkin saatu ensimmäinen, ihan oikea sairaalasarja. Ja hyvä sellainen.

TV2:n Syke on lajityyppinsä täysiverinen edustaja. Sairaalasarjojen ikuisella lääketiede–ihmissuhde-janalla se sijoittuu selkeästi lähemmäs Teho-osastoa kuin esimerkiksi Greyn anatomian suhdesoppaa. Lääketieteelliseen uskottavuuteen ja yksityiskohtiin on panostettu, eikä Sykkeestä juuri löydy tältä saralta erheitä, vaikka innokkaimmat varmasti alkavat niitä heti kaivaa.

Erityisen hienoa ja raikasta on, että Sykkeen pääosassa nähdään nimenomaan sairaanhoitajia, jotka ovat monissa sairaalasarjoissa jääneet täysin statistin osaan.

Sarjan neljä pääosahenkilöä ovat Lenita (Lena Meriläinen), Marleena (Tiina Lymi), Johanna (Leena Pöysti) ja Iiris (Iina Kuustonen). Heistä jokainen on alusta saakka kokonainen ihminen, jolla on oma historiansa ja taakkansa. Lenitan mies on sydänkohtauksen jäljiltä koomassa, Marleena on ajautunut äärimmäisiin tekoihin selviytyäkseen raskaasta työstä, Johannan kunnianhimo kalahtaa yhteen auvoisen perhe-elämän kanssa ja Iiris ei pääse pakoon työtään seuralaispalvelussa, jonka avulla on rahoittanut opiskelunsa.

Sarjan tärkeisiin lääkärihahmoihinkin tutustutaan heti alussa. Huumoria sarjaan tuovat Jarkko Niemen esittämä tiukkapipoinen Holopainen sekä pätevyydeltään hieman kyseenalainen johtava lääkäri Marjut (Jaana Pesonen). Antti Luusuanniemen Max on perinteinen hurmurivalkotakki. Myöhemmin sarjaan liittyy myös Matti Ristisen näyttelemä sympaattinen anestesialääkäri.

Sykkeen suola ovat silti kiinnostavat potilastapaukset, joita nähdään jokaisessa jaksossa vähintään kaksi. Heti aluksi panokset ovat kovat, kun Johanna ja Max singahtavat hakemaan sydäntä Norjasta.

Syke, TV2 klo 21.00

Tästä jutusta JSN antoi langettavan päätöksen 25.2.2015

Lue myös:

Iina Kuustonen sydänleikkauksessa tv-roolia varten: "Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin."

Tällaisia ovat uuden Syke-sairaalasarjan hahmot

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30