Lauren Graham (Lorelai) ja Alexis Bledel (Rory) näyttelevät äitiä ja tytärtä sarjassa Gilmoren tytöt. Kuvat: Reuters
Lauren Graham (Lorelai) ja Alexis Bledel (Rory) näyttelevät äitiä ja tytärtä sarjassa Gilmoren tytöt. Kuvat: Reuters

Kiitospäivä on amerikkalainen juhla, mutta tänä vuonna sitä sopii odottaa Suomessakin.

Netflix on vihdoin paljastanut, että se julkaisee Gilmoren tyttöjen uuden kauden kiitospäivänä 25. marraskuuta.

Tähän saakka Netflixin itse tuottamat sarjat ovat ilmestyneet samaan aikaan Yhdysvalloissa ja Suomessa. Toivottavasti myös Gilmoren tyttöjen 8. tuotantokausi.

Gilmoren tyttöjen odotettujen uusien jaksojen uunituore traileri julkaistiin keskiviikkona 27.7. sarjan Twitter-sivuilla.

Voit katsoa sen tästä:

Se oli kirjaimellisesti kuin yhtään aikaa ei olisi kulunut

”Aikuinen versio vanhoista jaksoista”

Lorelaita näyttelevä Lauren Graham kertoo LA Timesin jutussa, että vanhaan rooliin sujahtaminen 10 vuoden jälkeen oli helppoa.

– Se oli kirjaimellisesti kuin yhtään aikaa ei olisi kulunut. Se ei ollut yhtään vaikeaa, vaan helppoa ja riemukasta, Graham kuvailee.

Hänen mukaansa uusi tuotantokausi on kuin aikuinen versio vanhoista jaksoista.

– Se ei ole enää tarina pikkutytöstä, joka käy lukiota, vaan aikuisesta naisesta... He ovat kasvaneet, mutta silti pysyneet entisellään, näyttelijä kuvailee.

Lue Me Naisten juttu siitä, mitä tähän mennessä tiedämme tulevasta kaudesta.

Neljä vuodenaikaa, mutta vain kolme Gilmorea

Perinteistä 22 jakson mittaista kautta ei tällä kertaa ole luvassa, vaan uusi tuotantokausi tuotantokausi koostuu neljästä 90 minuutin jaksosta. Kuten traileri kertoo, jokainen jakso keskittyy yhteen vuodenaikaan.

– Syksy, talvi, kevät, kesä. Vuodenajat voivat vaihtua, mutta jotkut asiat eivät ikinä, traileri lupaa, kun se esittelee tuttuja paikkoja Stars Hollow'sta.

Uuden tuotantokauden nimi on A Year in the Life, vuosi elämästä. Siinä kolme sukupolvea Gilmoren naisia, Lorelai, Rory ja Emily (Kelly Bishop) totuttelevat muutoksiin.

Niistä suurin koskee varmasti sitä, että naiset ovat nyt kolmistaan ilman Roryn isoisää. Richard Gilmorea näytellyt Edward Herrmann menehtyi viime vuoden alussa syöpään.

Kelly Bishop näyttelee Emily Gilmorea, Lorelain äitiä. Kuva: Reuters
Kelly Bishop näyttelee Emily Gilmorea, Lorelain äitiä. Kuva: Reuters

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00