Agentti Cooper palaa pian ruutuun. Kuva: MTV
Agentti Cooper palaa pian ruutuun. Kuva: MTV

David Lynchin hittisarjan uusi kausi nähdään Suomessa HBO Nordicilla toukokuussa.

Tammikuussa selvisi, että uuden Twin Peaksin ensimmäinen jakso nähdään Yhdysvalloissa 21. toukokuuta. Vielä tuolloin ei kuitenkaan tiedetty, milloin ja mistä sarjan pääsee Suomessa katsomaan. Nyt nämä molemmat asiat ovat selvinneet. Twin Peaks nähdään HBO Nordicilla 22. toukokuuta alkaen. Yhdysvalloissa Showtime-kanava julkaisee neljä jaksoa kerrallaan, mutta HBO Nordic ei vielä ole kertonut, toteutuuko sama Suomessa vai julkaistaanko täällä yksi jakso kerrallaan.

Tähän mennessä uudesta kaudesta tiedetään sen verran, että aloitusjakso kestää kaksi tuntia. Yhteensä jaksoja on 18. Agentti Cooperia näytelleen Kyle MacLachanin lisäksi sarjassa nähdään jopa 35 muuta alkuperäisnäyttelijää, kuten Sherilyn Fenn, Sheryl Lee, Peggy Lipton, Russ Tamblyn ja Grace Zabriskie. Mukana on myös monia kuuluisuuksia, kuten Naomi Watts, Jim Belushi, Laura Dern, Monica Bellucci ja Amanda Seyfried

Myös legendaarista Log Ladya eli "Pölkkyrouvaa" näytelleen Catherine Coulsonin piti olla mukana, mutta hän menehtyi syöpään syksyllä 2015. 

Laura Dern, Naomi Watts, Jim Belushi, Naomi Watts ja David Duchovny ovat Twin Peaksin uusia näytelijöitä. Kuvat: Shutterstock ja Reuters
Laura Dern, Naomi Watts, Jim Belushi, Naomi Watts ja David Duchovny ovat Twin Peaksin uusia näytelijöitä. Kuvat: Shutterstock ja Reuters

Showtimen toimitusjohtaja David Nevins kuvaili tammikuussa New York Timesissa sarjan paluuta ”puhtaalla heroiinilla terästetyksi versioksi David Lynchistä”.

Aloituspäivämäärästä kertoi Suomessa ensimmäisenä Suomen Kuvalehti.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00