Rebecca Viitala, Sara Soulié ja Manuela Bosco nymfeinä.
Rebecca Viitala, Sara Soulié ja Manuela Bosco nymfeinä.

Suomalaisten lisäksi myös saksalaiset ja italialaiset katsovat Nymfejä. Miten Suomessa katsojapulaa kärsivä sarja on otettu ulkomailla vastaan?

MTV3:n hehkutetusta Nymfit-sarjasta on esitetty kaksi jaksoa. Ensimmäisellä jaksolla katsojia oli 416 000, toisella enää 189 000. Nymfit kilpailee haastavalla ohjelmapaikalla aikaisemmin alkaneen Nelosen Mustat lesket -sarjan ja TV2:n suositun Satuhäiden kanssa.

– Yritämme tarjota sitä (sarjaa) mahdollisimman paljon Katsomossa ja toivoa, että ihmiset katsovat sitä tallennettuna, MTV3:n ohjelmajohtaja Kristiina Werner-Autio toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Sarjan oikeudet on myyty noin 50 maahan. Ennen Suomea sitä on esitetty jo Saksassa, Italiassa ja Serbiassa. Miten nymfit on otettu ulkomailla vastaan?

– Emme ole saaneet virallisia katsojalukuja, mutta tiedän, että sarja on vastannut odotuksia, Nymfit-sarjaa tuottavan Fisher Kingsin Matti Halonen kertoo.

Saksassa Nymfejä on näytetty Nelosen Ruutu-palvelua vastaavassa netti-tv:ssä (MyVideo.de), jossa se on kerännyt Halosen mukaan yli 600 000 katselua ja saanut katsojien antamista tähdistä hyvän keskiarvon.

– Italiasta tiedän vain sen, että kaikki on mennyt odotuksien mukaisesti. Kakkoskausi haluttaisiin jo ostaa, Halonen kertoo.

Italiassa Nymfejä näytetään Sky Uno -kanavalla.

Nymfit-sarjasta julkaistiin myös Sari Luhtasen ja Miikko Oikkosen kirjoittama kirja Nymfit – Montpellierin legenda, jonka toinen osa ilmestyy elokuussa ja kolmas osa vuonna 2015.

– Myös kirjan kustannusoikeudet on myyty monelle suurelle kustantajalle. Kiinnostus on ollut suurta, Halonen sanoo.

Nymfit MTV3-kanavalla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

Nymfit alkaa: tällaista ei ole ennen nähty Suomessa

Nymfit-sarjan Rebecca Viitala serkustaan: "Olemme Pihlan kanssa läheisiä"

Manuela Bosco Nymfit-sarjasta: Minun oli tarkoitus dubata roolini italiaksi

Yle Areenan kesäohjelmisto hellii romanttisten elokuvien ystäviä.

IS TV-LEHTI: Yle Areenan kesän romanttisten elokuvien ehdoton tähti on Rachel Leigh Cook, 38, joka nähdään pääosassa peräti kolmessa Areenan kesäelokuvassa.

Mallina uransa aloittanut Cook ponnahti tähdeksi jo teini-ikäisenä ja esiintyi 1990-luvulla lukuisissa suosituissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lastenlikkojen klubi (1995) ja Sinussa on se jokin (1999) tekivät näyttelijästä aikansa teini-idolin.

Hollywood-tähteys on sittemmin vaihtunut kiireiseen lapsiperheen arkeen, mutta viime vuosina Cook on palannut hiljalleen takaisin näyttelemisen pariin.

Nykyään Cook tunnetaan etenkin kepeiden chick flick -tv-elokuvien sankarittarena. Chick flick -termillä viitataan elokuviin, joissa pääosassa nähdään yleensä nuori sinkkunainen, joka monen kommelluksen kautta löytää elämäänsä rakkauden.

Mikäpä olisikaan parempaa hurmaavassa kesäelokuvassa kuin sympaattinen sankaritar ja elokuvan lopussa kuultavat maagiset sanat: Minä rakastan sinua.

Erityisen suosituiksi Cookin tähdittämistä romanttisista elokuvista ovat nousseet Autumn in the Vineyard ja sen jatko-osa Summer in the Vineyard, jotka Cook myös tuotti. Vancouverin henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa kuvatut elokuvat perustuvat kirjailija Marina Adairin samannimisiin teoksiin.

Vuonna 2016 ja 2017 julkaistuissa tv-elokuvissa Cook esittää Frankieta, joka joutuu olosuhteiden pakosta jakamaan viinitilan omistuksen kilpailevan viinisuvun komean Naten (Brendan Penny) kanssa. Kuten arvata saattaa, lempi leiskuu viinitilalla, kun entiset vihamiehet joutuvat lyömään hynttyyt yhteen voittaakseen viinikilpailun.

Talvella 2018 julkaistussa Frozen In Love -elokuvassa Cook puolestaan esittää Marya, joka taistelee huonosti menestyvän kirjakauppansa kanssa. Marylle tarjoutuu erikoinen mahdollisuus saada apua kirjakaupalleen, jos hän suostuu auttamaan pahan pojan maineessa olevaa jääkiekkoilija Adamia (Nial Matter).

”Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista.”

Cook on kertonut haastatteluissa elokuvan olevan yksi hänen uransa rakkaimmista projekteista, sillä elokuvan juoni on hänen käsialaansa.

– Sain idean elokuvaan vuosia sitten. Olin katsonut Frasier-sarjaa, ja pidin ideasta näytellä hahmoa, joka on vähän liian fiksu. Urheiluelokuvat olivat pakkomielteeni, joten mietin, miten saisin nämä kaksi asiaa yhdistettyä. Sitten minulla välähti. Idea on ollut takaraivossani kaikki nämä vuodet, Cook on kertonut Huffington Postin haastattelussa.

Perhe-elämän ja kiireisen kuvausaikataulun yhdistäminen on näyttelijän mukaan ollut melkoinen haaste. Alunperin Hallmark Channelille kuvatut tv-elokuvat on nimittäin tehty hyvin nopealla aikataululla.

– Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista. Elämä kahden pienen lapsen kanssa ja kuvauspaikan ja kodin välillä matkustaminen on tehnyt asioista entistä vaikeampaa.

A Wish Come True, Valentine Ever After, Love is Complicated, Autumn in the Vineyard, Summer in the Vineyard ja Frozen in Love julkaistaan Yle Areenassa to 21.6. klo 6.00.  Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 31.8. asti.

Illan kiehtovassa dokumentissa sukelletaan sienien maailmaan. Niitä on kaikkialla: luonnossa, ihmisen elimistössä ja jopa ydinreaktoreissa.

IS TV-LEHTI: Kanadalainen luontodokumentti Sienien maailma (The Kingdom: How Fungi Made Our World, 2018) avaa silmät sienten vaikutukselle ihmisten elämään ja olemassaoloon.

Ohjelma kertoo sienien tarinan miljardin vuoden takaa tähän päivään. Jääkauden jälkeen mikrobit alkoivat asuttaa maata, ja pikkuhiljaa bakteerit ja sienet loivat yhteistyössä elävän planeettaamme.

Dokumentti alleviivaa sitä, ettei luontoa eikä edes meitä olisi olemassa ilman sienten määrätietoista etenemistä ja kehittymistaitoa. Yksi löytö oli merkittävä nykyelomme kannalta niin hyvässä kuin pahassa: homesienestä eristetty penisilliini sai ihmismäärän kolminkertaistumaan. Toisaalta populaation kasvu aiheutti myös ilmaston lämpenemisen.

Kanadassa sieni-infektio ktyptokokkoosi levisi ihmisiin ilmaston lämpenemisen takia ja aiheutti ison epidemian. Ohjelmasta käy ilmi, että sieni oli vuosikausien saatossa kehittänyt kuoren, jota esimerkiksi ameebat eivät voi maaperässä syödä. Valitettavasti sama suojamekanismi estää myös kehon syöjäsolujen reaktion.

Äärimmäisen kiinnostava dokumentti tuo lopuksi esiin sen, miten niin olemassaolomme kuin mahdollinen tuhomme on maailmaamme hallitsevan yli viiden miljoonan sienilajin käsissä – eli ei siis välttämättä ihmisen käsissä ollenkaan.

Prisma: Sienien maailma, TV1 klo 19.00