Nymfit-kolmikko Rebecca Viitala, Sara Soulie ja Manuela Bosco.
Nymfit-kolmikko Rebecca Viitala, Sara Soulie ja Manuela Bosco.

Nymfejä on mainostettu etukäteen runsaalla paljaalla pinnalla. Se on aivan turhaa.

Kreikkalaisten tarujen nymfit ovat jumalaisen kauniita, kuolemattomia ja vaarallisia. Heidän perivihollisiaan ovat satyyrit, jotka ovat jahdanneet nymfejä läpi vuosituhansien ja jahtaavat edelleen. He kaikki elävät meidän joukossamme, vaikka meillä ei tietenkään ole siitä aavistustakaan.

Maikkarin uutuussarjan päähenkilö, nuori Didi on tietämättään nymfi. Asia selviää hänelle karulla tavalla, kun hän harrastaa ensimmäistä kertaa seksiä poikaystävänsä kanssa, ja tämä kuolee. Didi tempaistaan kotoaan, ja hänen uusiksi huoltajikseen ilmoittautuvat salaperäiset kaunottaret Kati ja Nadia. Opastus nymfiyteen alkaa. Mutta satyyrit ovat jo Didin jäljillä pahaenteisen pomonsa Erikin johdolla.

Nymfit on myyty jo useaan kymmeneen maahan eri puolilla maailmaa, eikä ihme. Se on täysin kansainväliset mitat täyttävää fantasiaa. Tällaista kotimaista sarjaa ei ole aikaisemmin nähty.

Parin ensimmäisen kerran korvaan särähtää, kun sarjan juonessa hypätään vaikkapa historialliseen Ranskaan ja kaikki puhuvat suomea. Siinä vaiheessa on helppo muistuttaa itselleen, että joka ainoassa Hollywood-tuotannossa muinais-Ranskassa puhuttaisiin englantia, mikä on tietysti aivan yhtä väärin. Siihen on vain totuttu. Nyt totutaan suomeen.

Nymfejä on mainostettu etukäteen runsaalla paljaalla pinnalla. Se on aivan turhaa. Sarja on kaunis ja aistikas, kuten pääosanesittäjänsä Sara Soulié, Rebecca Viitala, Manuela Bosco ja ah-niin-komea Ilkka Villi, mutta ei yhtään pornahtava. Syyt katsoa ovat aivan toiset, ja niitä on paljon.

Nymfit,

MTV3 ma klo 21.00

Lue myös:

Illka Villi, piirretty mies

Manuela Bosco Nymfit-sarjasta: "Minun oli tarkoitus dubata roolini italiaksi"

Nymfit-sarjan Rebecca Viitala serkustaan: "Olemme Pihlan kanssa läheisiä"

Louis Theroux pureutuu illan dokumentissa anoreksiaan, eikä hän takerru helpoimpiin selityksiin.

IS TV-LEHTI: Louis Theroux on palannut Amerikka-dokumenttiensa jälkeen Britanniaan. Hän tutustui kahden lontoolaisen hoitoyksikön potilaisiin, joilla on anoreksia nervosa: patologinen syömisen ja lihomisen pelko.

Potilaita kuunnellessa ei jää epäselväksi, kuinka vakavasta sairaudesta on kyse. Pahimmillaan he ovat nälkiinnyttäneet itsensä niin, että normaali liikuntakyky on mennyt, kuulo ja näkö heikentyneet ja sydän pettämässä – ja silti he saattavat itse kieltää sairautensa. Fyysiset ja psyykkiset oireet tekevät hoitokokonaisuudesta vaativan, eikä vaikeimpien tapausten kohdalla ole toivoakaan täydellisestä parantumisesta. Potilaita joudutaan valvomaan WC-käynneistä lähtien. Heitä pidetään jopa väkisin hengissä.

Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ei takerru helpoimpiin selityksiin, kuten muodin ja median vääristyneisiin kauneusihanteisiin. Pitkäaikaispotilas Jess sanoo, ettei kyse ole kauneudesta, vaan monimutkaisista psykologisista ongelmista, jotka tulevat pintaan itseruoskintana. Kertomuksissa toistuu hyytävä arvottomuuden kokemus. Anoreksialle ei ole löydetty yleispätevää tieteellistä selitystä, ja neuvottomuus tekee läheistenkin osasta raskaan.

Suomessa tuskin voisi tehdä dokumenttia, jossa yksittäisten mielenterveyspotilaiden asioita ruoditaan näin avoimesti hoitohenkilökuntaa myöten. Theroux’n uteliaan empaattisessa metodissa on ongelmansa, mutta tulos on ravisteleva.

Theroux ja anoreksia, TV2 klo 22.05

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00