Aino, 30, on sekaisin. Parantaisiko pikkukaupunki?

Kolmekymppinen Aino (Miina Turunen) on menettänyt elämänhalunsa ja yrittää itsemurhaa. Se menee pieleen, ja äiti roudaa vastentahtoisen Ainon kotiin pikkukaupunkiin, jossa kaikki ovat vähintään yhtä sekaisin kuin Aino – mutta eri tavalla.

Aluksi Ainoa eivät piristä edes komeat nuoret miehet, kuten kylän uusi farmaseutti tai reipas haudankaivaja, mutta sitten hän saa lääkäriltä vakavia uutisia ja kaikki muuttuu. Elämän suunta, tarkoitus ja ilo löytyvät, kun aikaa on enää rajatusti jäljellä.

Marja Pyykön tunnin mittanen tragikomedia on kaunis pieni elokuva, joka luottaa tunnelmiin ja kuviin. Tarina itsessään saattaisi toimia paremmin vielä lyhyempänä.

Tässä lepää Aino Koski, TV1 klo 22.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30

Suomalaiset sukeltajat löysivät meren pohjasta todellisen yllätyksen: kaksi natsien uponnutta sukellusvenettä.

IS TV-LEHTI: Helmikuussa 1945 läheltä Ahvenanmaan Föglötä löytyi saksalaisupseerin jäinen ruumis. Kyseessä oli kapteeniluutnantti Wilhelm von Trotha, joka oli toiminut natsien U-745-sukellusveneen päällikkönä. Mutta missä oli itse alus ja sen muu miehistö?

National Geographicin dokumentissa Suomalaissukeltajat natsimysteerin jäljillä (Nazi Death Sub, 2012) ryhmä suomalaisia sukeltajia selvittää syvyyksiin kätkeytyvää salaisuutta vuosikymmeniä myöhemmin. Kyseessä on sukellustutkimusryhmä Badewanne (saksaksi kylpyamme), joka on erikoistunut Suomenlahden meriarkeologiaan.

Ryhmä tutki kymmenen vuoden ajan U-745-tapausta. Viimein vuonna 2012 se paikansi aluksen mahdollisen uppoamispaikan. Oli aika painua pinnan alle.

Dokumentti ei juutu pelkkään natsimysteeriin, se avaa näkökulman myös koko Itämeren merkitykseen toisessa maailmansodassa.

Dokumentin keskiössä ovat sukeltajat Juha Flinkman ja Jussi Kaasinen, joiden innostus tarttuu kotisohvalle. Merenpohjassa sukeltajia odottaakin todellinen yllätys: peräti kaksi natsien uponnutta sukellusvenettä, U-745 ja U-676.

Kummankin aluksen kohtaloksi koitui Vantaa 3:ksi ristitty miinakenttä Hangon eteläpuolella. Von Trotha oli ilmeisesti ainoa aluksestaan ulos päässyt. 150 kilometrin päähän ajautuneella ruumiilla oli päällään pelastusliivit.

Dokumentti ei juutu pelkkään natsimysteeriin, vaan se avaa näkökulman myös koko Itämeren merkitykseen toisessa maailmansodassa. Meriyhteys Pohjois-Ruotsiin oli Saksalle elintärkeä, sillä sen kautta kulki huomattava osa natsien sotateollisuuden kaipaamasta rautamalmista.

Dokumentti raottaa kiinnostavasti saksalaisten sukellusveneiden roolia toisessa maailmansodassa.

Sama tutkimusryhmä sukeltaa tutkimaan myös saksalaisalukset upottaneita miinoja laskeneen miinalaiva Louhen hylkyä. Vuonna 1916 vesille laskettu alus kuului alunperin Venäjän keisarikunnan laivastoon, mutta se jäi itsenäistymisen jälkeen Suomelle. Höyrylaiva palveli lähes kolme vuosikymmentä, aina uppoamiseensa asti.

Vuonna 1945 uponneen Louhen uskottiin pitkään osuneen miinaan. 2000-luvulla kuitenkin selvisi, että aluksen uppoamisen takana olikin saksalaisen U-370-sukellusveneen ampuma torpedo. Tämän vahvistavat myös Badewannen tutkimukset.

Dokumentti raottaa kiinnostavasti saksalaisten sukellusveneiden roolia toisessa maailmansodassa. Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill nimesi ne jopa yhdeksi saksalaisten vaarallisimmista aseista. Silti höyrylaivavanhus koitui kahden huippumodernin sukellusaluksen kohtaloksi.

Suomalaissukeltajat natsimysteerin jäljillä, National Geographic to klo 21.00

Kyllästynyt

Tänään tv:ssä: Innostus välittyy kotisohvalle asti – suomalaiset löysivät Itämerestä natsien uponneet sukellusveneet

Onko toimittaja selvittänyt, että kaikki kyseseisissä aluksissa palvelleet omasivat puolueen jäsenkirjan, vai oliko pakko vain lähteä samalle linjalle iltapäivälehtien kanssa, koska otsikolla myydään ... Pyöriihän tällähetkellä samalla kanavalla myös sarja, jossa japanilaisetkin on niputettu natseiksi ... *huoh*
Lue kommentti