Kaappaus keittiössä tuo kokkaamisen ilon suomalaiskeittiöihin.

Uudessa ruokaohjelmassa Kaappaus keittiössä ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen kiertää viemässä hyvän kotiruoan ilosanomaa kokkaustaidottomiin perheisiin ympäri Suomea.

Kari, miten sinut otettiin vastaan?
Hyvin. Joissain paikoissa piti tietty piti jumpata enemmän, mutta aina jäi hieno fiilis, kun kolmen päivän jälkeen lähdettiin pois.

Oliko jokin tietty ongelma, johon törmäsit melkein kaikissa keittiöissä?
Kysymykset olivat aika lailla samoja. Mikä on oikea valmistustapa? Milloin ruoka on kypsää? Miten se maustetaan? Melkein kaikilta puuttui rohkeutta ja iloa ja ylpeyttä omasta tekemisestä. Yksi iso ongelma oli myös, että ruokaa ei maisteltu lainkaan kokkausvaiheessa.

Pystyitkö tekemään suuria muutoksia?
Eniten yllätyin, kun palasin kahden kuukauden tauon jälkeen nollatilanteesta lähteneen helsinkiläisen yksinhuoltajaäidin keittiöön ja tämä latoi pöytään sellaiset karitsapullat ja guacamolet että oksat pois. Suurin vaikutus visiitilläni oli varmaan ensimmäisen jakson kangasniemeläisessä perheessä tai myöhemmin nähtävässä Ristiinan perheessä. Myös Porissa lopputulos oli aika huikea.

Heitä viisi parasta vinkkiä kotikokille!
1. Osta aina tuoreita ja mielellään kotimaisia raaka-aineita.
2. Uskalla kokeilla! Erehdyksen kautta pääsee herkullisimpiin lopputuloksiin.
3. Tee esimerkiksi viikon ruokalista seinälle ja noudata sitä. Älä mene ilman ostoslistaa kauppaan.
4. Pidä aina jääkaapissa perustarvikkeita, kuten juureksia voita, parmesaania ja salaattiaineksia.
5. Kokoa vähintään kerran viikossa perhe yhteen. Tee kokkauksesta ja ruokailusta yhteinen, rauhallinen hetki. Se on kulttuuria.

Aihisen salainen ase: Valkoisella balsamicolla marinoitu vihannessalaatti

porkkanaa
parsakaalia
kukkakaalia
fenkolia
retiisejä

Marinadi:
rypsiöljyä (2/3 nestemäärästä)
valkoista balsamico-etikkaa (1/3 nestemäärästä)
suolaa
ripaus sokeria
tuoreita yrttejä, esim. timjamia ja rosmariinia, kokonaisina oksina

Pese ja pilko vihannekset ja keitä niitä hetki höyrykattilassa. Vihannesten tulee pehmetä hieman, mutta niissä pitää olla napakka purupinta.

Tee marinadi. Se saa tuntua hieman ylimaustetulta sillä lämpimät vihannekset imevät itseensä paljon makua.

Kaada kuumat vihannekset marinadiin maustumaan ja jäähtymään ainakin puoleksi tunniksi.

Kaappaus keittiössä,
MTV3 ti 16.4. klo 21

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10