Tällä hetkellä Salatut elämät -sarjassa on vain kaksi alusta asti mukana ollutta näyttelijää: oikealla ylhäällä Esko Kovero (sarjassa Ismo Laitela) ja hiljattain comebackin tehnyt Maija-Liisa Peuhu (Ulla Taalasmaa). Kuva MTV3, muut kuvat MN-arkisto
Tällä hetkellä Salatut elämät -sarjassa on vain kaksi alusta asti mukana ollutta näyttelijää: oikealla ylhäällä Esko Kovero (sarjassa Ismo Laitela) ja hiljattain comebackin tehnyt Maija-Liisa Peuhu (Ulla Taalasmaa). Kuva MTV3, muut kuvat MN-arkisto

Salatut elämät -ohjelma täyttää tänään 15 vuotta. Sen kunniaksi muistelemme menneitä. Muistitko vielä nämä tutut Salkkari-kasvot?

Kai Vaine

Iina Kuustosen eksä Kai Vaineen hahmo Ilari Pesonen pyöritti sarjassa kahta nuorta naista: Inkaa (Saija-Reetta Kotirinta) ja Aamua (Henna Tanskanen). Naisia enemmän Ilaria kiinnostivat kuitenkin globalisaation vastustaminen ja eläinten oikeudet. Kai Vaine näytteli sarjassa vuosina 2002–2003. Nykyään Kai esittää seksikästä Niklas Järvelää Uusi päivä -sarjassa. Lisäksi hänellä on iso rooli pari viikkoa sitten ensi-iltansa saaneessa Ei kiitos! -elokuvassa.

Mariko Pajalahti

Mariko näytteli sarjassa vuosina 1999-2000 Virpi Hurmetta, jonka hampaita koristivat hammasraudat. Virpi oli palavasti rakastunut Sakuun (Jasper Pääkkönen), muttei saanut aitoa vastakaikua tunteilleen. Salkkari-uran jälkeen Mariko breikkasi Kwan-yhtyeessä Tidjanin kanssa. Vuonna 2007 hän voitti Tanssii tähtien kanssa -kilpailun Aleksi Seppäsen kanssa, mutta sen jälkeen häntä ei ole julkisuudessa juuri näkynyt.

Jasper Pääkkönen

Jasper Pääkkösen näyttelijänura alkoi Salkkareiden Saku Salinina vuonna 1999. Kun hänen roolihahmonsa poistui sarjasta vuonna 2002, teinifanien sydämiin jäi tyhjyys. Salkkariuran jälkeen Jasper Pääkkönen on näytellyt monissa Aleksi Mäkelän elokuvissa, kuten Pahat pojat, Rööperi ja useissa Vares-elokuvissa. Leffauran lisäksi Jasper tunnetaan intohimoisena perhokalastajana, joka puhuu kaloista aina kun siihen on mahdollisuus.

Myös Jasperin isä Seppo Pääkkönen näytteli sarjassa vuonna 2001.

Kristo Salminen

Kristo Salminen esitti sarjassa Toni Veijalaista, jonka työt vaihtelivat pitsakuskin pestistä hämäriin sijoitusbisneksiin. Toni aiheutti usein kismaa Vainion siskosten välille ja vaihtoikin isosisko Katjan (Anu Koskinen) pikkusisko Jenniin (Anu Palevaara). Kristo Salminen oli mukana sarjassa vuosina 1999–2000 ja 2003–2004. Tällä hetkellä Kristo on pääosassa Kansan mies -sarjassa. Lisäksi hänellä on kiinnitys Helsingin Kansallisteatteriin.

Jaana Saarinen

Jaana Saarinen näytteli toimittaja Maarit Salinia vuosina 1999–2003 ja palasi sarjaan vuosiksi 2006–2008. Maaritin heikkous oli alkoholi ja joskus myös ukkomiehet. Tiukassa tilanteessa Maarit oli kuitenkin aina se, joka yritti pelastaa ystävänsä, lapsensa ja lapsenlapsensa pulasta.

Jaana Saarisen näyttelijäura alkoi jo lapsena Molskis, sanoi Eemeli, molskis! -elokuvasta. Vuonna 2007 hänet palkittiin Venla-palkinnolla tv-sarjasta Hopeanuolet. Saarinen muistetaan myös Talent-tuomarina ja PMMP:n Lautturi-musiikkivideosta.

Hänen poikansa Sampsa Tuomala näytteli Salkkareissa Sampo Kaukovaaraa 2000-luvun lopulla.

Sami Uotila

Sami Uotila oli Salkkareiden paha poika Aki Nikkinen vuosina 1999–2002. Aki oli istunut linnassa ja hänellä oli aina meneillään jotain hämärää. Akin suuri rakkaus oli Jenni Vainio (Anu Palevaara) ja paras kaveri Markus Ekholm (Andrei Sandberg). Salattujen elämien jälkeen Aki on esiintynyt useissa musikaaleissa ja hän kuuluu Helsingin Kaupunginteatterin vakionäyttelijöihin. Samia on pyydetty monta kertaa takaisin sarjaan.

Miia Nuutila

Miia Nuutila käväisi vuonna 2001 sarjassa Anna Järvisenä, joka oli Laura Kivirannan (Piitu Uski) työkaveri asianajotoimistossa. Ennen Salkkareita Miia näytteli Isänmaan toivoissa ja Salkkareiden jälkeen Tahdon asia -sarjassa sekä FC Venus -elokuvassa. Tällä hetkellä Miia juontaa Maajussille morsian -ohjelmaa.

Saija Lentonen

Saija Lentosen roolihahmo oli hoitoalalla työskentelevä Sara Polvijärvi, joka saapui Pihlajakadulle Yhdysvalloista vuonna 2009. Saralla oli yhteinen salaisuus lääkäri-Miikan (Juha-Pekka Mikkola) kanssa. Ennen Salkkareita Saija on nähty Levottomat- ja Sooloilua-elokuvissa sekä tv-sarjassa Headhunters. Viime vuonna hän oli tv-ruudussa joka torstai Kerran viikossa -ohjelmassa.

Juho Milonoff

Juho Milonoff piipahti sarjassa vuonna 2000 Jaska Aarnion roolissa. Jaska oli extreme-lajeihin hurahtanut kiipeilynopettaja, joka oli ihastunut Katjaan (Anu Koskinen). Juho Milonoff on ollut vuosia KOM-teatterin näyttelijä ja hän on näytellyt kymmenissä tv-sarjoissa, kuten Käenpesä, Pasila ja Klikkaa mua. Milonoff on naimisissa näyttelijä Vilma Melasniemen kanssa.

Aleksi Sariola

Aleksi Sariola oli Salkkareitten varakkaan perheen koulukiusaaja Kentsu Ojala. Pikkuhiljaa Kentsusta tuli esille toinenkin puoli, kun hän aikuistui Barbaari-nimisen baarin pitäjänä. Aleksi näytteli sarjassa vuosina 2000–2005. Sen jälkeen hän teki musiikkia nimellä Illi. Tällä hetkellä Aleksi juontaa Pientä pintaremonttia -ohjelmaa.

Myös nämä tunnetut kasvot ovat näytelleet sarjassa:

Venla Saartamo, Vera Kiiskinen, Anu Sinisalo, Jouko Keskinen, Susanna Indrén, Inga Sulin, Teemu Lehtilä, Markku Toikka, Tuija Piepponen, Saija Palin, Olga Temonen, Hunks-Mauno eli Mauno Ahonen, Minna Turunen ja Rinna Paatso.

Salatut elämät MTV3:lla ma-pe klo 19.30.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00

Kuningatar Elisabet II:n elämästä kertovan hittisarjan toinen kausi on nyt katsottavissa Netflixissä. Mitkä koukuttavan sarjan tapahtumista ovat historiankirjojen valossa totta – ja mitkä eivät?

Prinssi Philip lähti seikkailemaan ja jätti Elisabetin yksin

Totta. Kakkoskauden yksi suurista teemoista on prinssi Philipin etsikkoaika. Vuonna 1956 mies todella lähti viideksi kuukaudeksi seilaamaan pitkin poikin maailman meriä rehvakkaassa herraseurassa. Hänen rinnallaan oli aviokriisissä rypevä Mike Parker (1920–2002), joten myös prinssin moraali joutui epäilyttävään valoon. 

Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix
Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix

Prinssi Philip oli rakastunut ballerinaan

Ei todisteita! Kun Elisabet sujauttaa tv-sarjassa miehensä matkalaukkuun kirjeen, hän  törmää medaljonkiin, jossa on ballerina Galina Ulanovan kuva. Sarjassa annetaan ymmärtää, että kuvassa oli prinssin salainen rakastettu.

Galina Ulanova (1910-1998) oli tosiaan venäläinen ballerina, ja hän saapui Lontooseen uransa loppuvaiheessa vuonna 1956, mutta hän ei tuntenut prinssiä. 

Tanssijarakastetun hahmo perustunee huhuun, jonka mukaan Philipillä olisi ollut suhde Pat Kirkwoodin (1921–2007) kanssa vuonna 1948 (samaan aikaan, kun Elisabet oli raskaana, auts). Tanssija-näyttelijä itse tyrmäsi aina suhdehuhut ja sanoi heidän olleen vain ystäviä. 

Pääministeri ei uskonut Lontoon savusumun vaarallisuuteen, sitten avustaja kuoli

 Osittain totta, osittain ei. Pääministeri Winston Churchill (1874–1965) ei tosiaan tahtonut uskoa Lontoon tappavaan savusumuun, ja kyllä vuonna 1952 savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman. Savusumun takia bussiturmassa menehtynyt avustaja on kuitenkin keksitty hahmo, joka on kirjoitettu useamman Churchillin entisen avustajan muistelmien pohjalta.

Prinsessa Margaretilla oli kielletty suhde Peter Townsendiin 

Totta. Hävittäjälentäjä ja ylitallimestari Peter Townsend (1914–1995) ja prinsessa Margaret todella rakastuivat, mutta koska miehellä oli takanaan avioero, avioliitto ei tullut kysymykseenkään. Kakkoskaudenkin prinsessalla on edessään lisää historiallisesti paikkansapitävä sydänsuruja.

Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix
Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix

Prinssi Philip pakotti poikansa karuun ja kaukaiseen sisäoppilaitokseen

Valitettavasti totta. Kuningataräiti toivoi, että herkkä nuorukainen olisi saanut jäädä opiskelemaan lähemmäs kotia, mutta prinssi Philip vaati, että hänen poikansa lähtee Gordonstounin tiukkakuriseen sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Prinssi Philip oli itse opiskellut siellä ja viihtynyt. Charles kuitenkin vihasi aikaansa opinahjossa, ja on kuvaillut sitä ”vankeusrangaistukseksi”.  

Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix
Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix

The Crownin toinen kausi nyt Netflixissä.