Malla Malmivaara, Pihla Viitala ja Wanda Dubiel.
Malla Malmivaara, Pihla Viitala ja Wanda Dubiel.

Mustilla leskillä on pari viikkoa aikaa koukuttaa katsojansa, ennen kuin sen kilpailijaksi samalle ohjelmapaikalle ilmoittautuu Maikkarin odotettu kotimainen fantasiasarja Nymfit.

Kaunis kesäviikonloppu merenrantahuvilassa. Läsnä kolme komeaa miestä ja heidän kauniit vaimonsa, kaikki hyviä ystäviä keskenään. Huvilalla syödään hienosti ja juodaan kalliisti. Kaikki näyttää idylliseltä, mutta nopeasti paljastuu, että miehet ovat suoraan sanottuna aika kusipäitä. Ennen kuin viikonloppu on ohi, äijät ovat kuolleet ja vaimoista on tullut leskiä.

Nelosen uusi kotimainen draamasarja Mustat lesket ei ehdi edes kunnolla alkaa, kun ollaan jo tässä tilanteessa. Kun tapahtumia lähdetään kerimään auki, katsojaa kiinnostaisi aika paljon tietää, olivatko miehet todella niin pahoja, että ansaitsivat kuolla. Siihen kysymykseen sarja kai vastaa hiljalleen, kun jaksaa odottaa.

Sitä ennen kyllä mietityttää, miksi naiset eivät vain ole lähteneet lätkimään kurjista liitoistaan. Ensisilmäyksellä näyttää siltä, että suurin syy on raha: miehet ovat harrastaneet tuottoisia hämäräbisneksiä ja vaikka mustat lesket ovat vihanneet siippojaan, näiden tarjoamaa elintasoa vastaan heillä ei näytä olevan mitään. Samppanja ja osterit kelpaavat kyllä. Makean näköinen elämä, alituinen rahasta puhuminen sekä puutarhavajasta löytyvät puoli miljoonaa euroa takaavat sen, että mammona on aika lailla tapahtumien ytimessä koko ajan. Se tekee muuten hienosta ja tunnelmallisesta sarjasta väkisinkin aika kylmän ja etäisen.

Mustien leskien naiskolmikkoa Veeraa, Johannaa ja Kirsiä esittävät Pihla Viitala, Wanda Dubiel ja Malla Malmivaara. Heistä Veera nousee parin ensimmäisen jakson keskushenkilöksi, kun taas Kirsi jää lähes karikatyyrimaiseksi tyhmäksi blondiksi. Kaikki kolme tuovat kuitenkin omalla tavallaan esiin sarjan suurta dilemmaa: miten esittää surevaa leskeä, kun ei oikeasti itketä ja maailma on täynnä houkutuksia, kuten valkoisia Audeja, mustia rakastajia ja naapurin ihania yksinhuoltajaisiä.

Mustilla leskillä on pari viikkoa aikaa koukuttaa katsojansa, ennen kuin sen kilpailijaksi samalle ohjelmapaikalle ilmoittautuu Maikkarin odotettu kotimainen fantasiasarja Nymfit.

Mustat lesket,

Nelonen ma klo 21.00

Lue myös:

Mikko Leppilampi: "Mustat lesket on maailmanluokan sarja"

HBO:n hittisarjat Westworld ja Handmaid’s tale saavat ihan pian jatkoa. Listasimme kummastakin sarjasta viisi asiaa, joita odotamme.

Westworld

1. Valtavasti jännitystä. Westworld kertoo tarinan villin lännen teemapuistosta, jonne rikkaat menevät etsimään jännitystä elämäänsä. Puiston asukkaat ovat täydellisesti ihmisiä muistuttavia androideja, joille vieraat voivat tehdä mitä tahansa. Androidit pitävät itseään ihmisinä ja todellisuuttaan aitona. Ensimmäisen kauden ajan sarjan tarina keskittyi siihen, että androidit alkoivat pikkuhiljaa ymmärtää asetelman. Viime kauden lopulla puiston robottiasukkaat havahtuivat todellisuuteensa. Eivätkä he ole uuden kauden trailerin perusteella siitä erityisen innoissaan. ”Tämä maailma on valhe ja tämän maailman on kuoltava”, sarjan yksi päähenkilöistä Dolores sanoo trailerilla kohtalokkaasti.

2. Vastauksia isoihin kysymyksiin. Mitä robotit aikovat nyt, kun ne ovat löytäneet oman päätösvaltansa? Kuinka isoksi kapina paisuu? Tapetaanko kaikki ihmiset? Ovatko robotit aidosti vapaita? Kuinka monta puistoja on? Onko niitä kuinka monta sisäkkäin? Missä on oikea ulkomaailma? Ykköskausi jätti ilmaan paljon kysymyksiä, joihin toivottavasti saadaan vastauksia.

3. Yhä pidempiä jaksoja. Westworldin tuotannosta vastaavat Jonathan Nolan ja Lisa Joy kertoivat EW:n haastattelussa, että uudella kaudella nähdään jaksoja, jotka ovat reippaasti yli tunnin mittaisia. ”Avausjakso on vähän yli 70 minuutin mittainen. Neljäs jakso – joka on yksi suosikeistani – kestää vähän yli tunnin. Ja kauden finaali vain jatkuu ja jatkuu – se on melko eeppinen”, kaksikko intoili pari päivää sitten.

Mitä robotit aikovat nyt, kun ne ovat löytäneet oman päätösvaltansa?

4. Paljon väkivaltaa. Sarjan ensimmäisellä kaudella vuodatettiin runsaasti verta ja lähestulkoon mässäiltiin väkivallalla. Ykköskauden lopulla androidit alkoivat tappaa ihmisiä, vaikka niiden ei siihen pitänyt kyetä. Tappaminen ja väkivalta jatkuvat taatusti tulevallakin kaudella.

5. Vuoden isoin tv-tapahtuma. Westworldin tuore kausi on todennäköisesti monessa mielessä vuoden tv-tapaus, koska maailman suosituin sarja Game of Thrones palaa viimeisen kauden jaksoilla vasta ensi vuonna.

Westworldin 2. kausi alkaa 23.4. HBO:lla. Traileri:

Lue lisää sarjasta:


The Handmaid’s Tale

1. Surullisenkuuluisat siirtokunnat. Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan, jonka tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Miesten johtamassa yhteiskunnassa harvat yhä lisääntymiskykyiset naiset on alistettu orjiksi ja synnytyskoneiksi, eikä heillä ole juurikaan pakoreittejä tilanteesta, sillä kapinoijia odottaa reissu siirtokuntiin. Atwoodin kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona, joka ihmisen eteen voi tulla. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan. Sarjan tekijät ovat kertoneet, että nyt kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

2. Yllättävä aloitus. ”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, sarjan päähenkilöä Offredia näyttelevä Elisabeth Moss kertoi TV Guiden haastattelussa.

Tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten?

3. Kapinahenkeä. Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hahmo on entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

4. Hautajaiset. Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta kuka kuolee ja miten? Sitä jännitämme.

5. Lisää ahdistavaa tunnelmaa. Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella.

Handmaid's Talen 2. kausi alkaa 26.4. HBO:lla. Traileri:

Lue lisää sarjasta:

Varoitus, tähän sarjaan jää helposti koukkuun!

IS TV-LEHTI: Suosittu kotimainen rikossarja Sorjonen (2016-) nähdään uusintana. Syksyllä on luvassa toinen tuotantokausi. Pääosissa jatkavat Ville Virtanen, Matleena Kuusniemi, Olivia Ainali, Anu Sinisalo, Lenita Susi ja Ilkka Villi.

Ensimmäisen kauden jaksot keräsivät keskimäärin miljoona katsojaa. Sarja on myös myyty yli 40 maahan. Sorjonen on tuonut näkyvyyttä Lappeenrannalle, sillä sen kuvauspaikoille on järjestetty kävelykierroksia.

Suomen ensimmäiseksi Nordic noir -sarjaksi luonnehdittu Sorjonen palkittiin 2016 parhaan draamasarjan Kultaisella Venlalla, samoin Ville Virtanen ja Anu Sinisalo parhaina näyttelijöinä.

Viidestä erillisestä rikostapauksesta koostuva 11-osainen ensimmäinen tuotantokausi on koukuttava. Sarja oli pakkoa katsoa lähes putkeen, kun se ilmestyi Yle Areenaan.

Tarinassa toimii uskottavasti perhe-elämän ja raskaan työn yhteensovittamisen vaikeus. Vaikka replikointi on paikoitellen suttuista, Ville Virtasen surullisen hahmon ritaria muistuttavassa päähenkilössä on jotain riipaisevaa, kuten myös Anu Sinisalon mystisessä ja moniulotteisessa Lenassa.

Sarjan alussa omaperäinen rikostutkija Kari Sorjonen haluaa antaa enemmän aikaa perheelleen ja muuttaa Lappeenrantaan. Vakavien rikosten yksikössä työskentely ei kuitenkaan tarjoa luppoaikaa. Venäjän rajan läheisyyskin värittää osaltaan rikoksia.

Kotikatsomo: Sorjonen, TV1 su klo 21.05