Angel Coulbyn esittämä Jessie taitaa jazzin.
Angel Coulbyn esittämä Jessie taitaa jazzin.

Sarjan pääosassa on fiktiivinen yhtye Louis Lester Band.

Stephen Poliakoff on arvostettu brittiläinen käsikirjoittaja ja ohjaaja. Monet muistavat muutaman vuoden takaa hänen hienon minisarjansa Kadonnut prinssi. Se kertoi 1900-luvun alun tositarinan kuningasperheen nuorimmasta pojasta, jota piiloteltiin epilepsian takia, kunnes hän teini-ikisenä kuoli. Prinssi John oli kuningas Yrjö VI:n nuorin veli eli kuningatar Elisabetin setä.

Kadonneen prinssin tarinaa kirjoittaessaan Poliakoff tutki kuningasperhettä. Häntä jäi kiinnostamaan tieto, että kuningas Yrjö V:n viidestä pojasta varsinkin Johnin isoveljet George ja Henry olivat innokkaita jazz-musiikin ystäviä. Heidän esimerkkinsä sai tietysti yläluokan mukaan, ja niin 1930-luvun Lontooseen syntyi jazz-buumi. Mustat orkesterit ja solistit pääsivät soittamaan hotelleille ja klubeille, joihin värillisillä ei muuten olisi ollut asiaa.

Vanha anekdootti on nyt poikinut uuden sarjan: Poliakoffin uutuus Murtuva maailma kertoo juuri jazzin kulta-ajasta ennen toista maailmansotaa. Siinä vilahtavat myös prinssit, vaikka pääosaan he eivät ole päässeet.

Sarjan pääosassa on nimittäin fiktiivinen yhtye Louis Lester Band, jonka ovela musiikkikriitikko nostaa suosion huipulle ja pelastaa samalla  konkurssikypsän, vanhan hotellin. Maine kasvaa, kun bändiin liittyy myös kaksi taitavaa naissolistia. Mutta suosio ei koskaan ikuista, kovin harvoin edes pitkäikäistä, sen saa Louis Lester Bandkin huomata.

Poliakoffin sarja on taitava ajankuva ja todella kaunista katseltavaa. Myös näyttelijäsuoritukset toimivat. Louis Lesteriä esittää 12 Years a Slave -elokuvasta Oscar-ehdokkaana ollut Chiwetel Ejiofor. Vielä jos satut olemaan jazzin ystävä, tämä sarja kruunaa viisi seuraavaa tiistaitasi.

Murtuva maailma, TV1 ti 24.6. klo 21.00

Kotimaisia Selviytyjiä on tiedossa toinen kuumottava kausi keväällä 2019.

Tänä keväänä on jännitetty tunnettujen suomalaisten pärjäämistä viidakko-olosuhteissa, ja samaa on tiedossa ensi keväänä. Uuden Selviytyjät Suomi -kauden sankarit ovat nimittäin jo matkalla kohti Filippiinejä ja Caramoan saaristoa. 

Matkaan lähti yhteensä 16 kilpailijaa: 

 • Aerobicin maailmanmestari Tuuli Matinsalo
 • Juontaja Lola Odusoga
 • Entinen jääkiekkoilija Niklas Hagman
 • Fitness-urheilija Eevi Teittinen
 • Tubettaja ja radiojuontaja Veronica Verho
 • Muusikko Olli Herman
 • Malli Vilma Bergenheim
 • Laulaja Virpi Kätkä
 • Tosi-tv:n ammattilainen Sauli Koskinen
 • Entinen jääkiekkoilija Hannes Hyvönen
 • Entinen painija ja poliitikko Marko Asell
 • Miss Suomi 2013 Lotta Näkyvä
 • Kulttuurin tuottaja Wallu Valpio
 • Jääkiekkomaalivahti Noora Räty
 • Tubettaja Miska Haakana
 • Muusikko Kim Herold

Jääkiekko on siis hyvin edustettuna, samoin musiikin maailma.

Äkkiseltään on vaikea sanoa, onko mukana Juhana Helmenkalastajan kaltaista superjuonittelijaa. Monikin kilpailijoista toki vakuuttelee olevansa kova peluri. 

Vastakkaistakin näkemystä kyllä löytyy:

– Mä oon kiltti. Mulla menee kaikki muut ihmiset edelle ja sit mä tuun perässä, ex-kiekkoilija Hannes Hyvönen kuvailee ohjelman tiedotteessa.

Lähtijöitä jännittävät erityisesti saaren alkeelliset olosuhteet ja se, miten väsymyksen ja ärsyyntymisen kanssa pärjää.

Toisaalta muusikko Kim Herold kaavailee oppivansa saarella meditoimaan, löytävänsä itsensä sekä rauhan ja pääsevänsä eroon kahviriippuvuudesta.

Selviytyjät Suomi -ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Eläinäidit-dokumentti kuvaa emon ja vastasyntyneen poikasen uniikkia suhdetta lämpimästi.

IS TV-LEHTI: Tiesitkö, että oranki ei irrota otettaan poikasestaan kertaakaan ensimmäiseen neljään kuukauteen?

Eläimet toimivat hyvin samalla tavalla kuin ihmiset, kun ne saavat jälkeläisiä. Emoilla on uskomaton kyky suojella ja hoivata omia poikasiaan, mistä Prisman lämminhenkinen, kolmiosainen Eläinäidit-dokumentti antaa lukuisia esimerkkejä.

Esimerkiksi ensimmäistä kertaa äidiksi tuleva tamma ei ymmärrä koko tilannetta eikä koe äidillisiä tunteita ennen varsansa syntymää, mutta oman varsan haju laukaisee aivan hetkessä hoivavietin ja hormonitoiminnan. Tammat alkavat heti nuolla ja koskea varsojaan ja suojella niitä vaistomaisesti. Emojen aistit ovat avainasemassa poikasten tunnistamisessa ja hoivaamisessa.

Emot opettavat poikasensa syömään ja nousemaan pystyyn. Ensimmäiset tunnit ja päivät ovat elintärkeitä, koska monet ulkopuoliset vaarat uhkaavat.

Esimerkiksi karitsan emo nuolee vastasyntynyttä poikastaan 80 kertaa minuutissa, jotta verenkierto lähtee käyntiin ja karitsa pääsee jaloilleen. Eri lajien poikasilla on käsittämätön kyky nousta pystyyn jo muutamassa minuutissa tai tunnissa. Kirahvinpoikaset pystyvät laukkaamaan jo synnyinpäivänään.

Dokumentti kertoo hyvin koskettavat tarinat myös eräästä Clara-hylkeestä sekä pikkugorilla Joannesta ja tämän äidistä Imanista. Se, miten hoivavietillä varustettu emo hyväksyy nukutuksen aikana syntyneen Joannen poikasekseen parin viikon tauon jälkeen, lämmittää sydäntä.

Prisma: Eläinäidit, TV1 ke klo 19.00.