Man of the Year -elokuva esitetään TV5-kanavalla sunnuntaina 17.8. Williamsin lisäksi leffassa nähdään Lewis Black (vas.) ja Christopher Walken (oik.) Kuva: MVPhotos
Man of the Year -elokuva esitetään TV5-kanavalla sunnuntaina 17.8. Williamsin lisäksi leffassa nähdään Lewis Black (vas.) ja Christopher Walken (oik.) Kuva: MVPhotos

Myös Netflixistä löytyy muutama Robin Williamsin taidonnäyte.

Maanantaina kuolleen Robin Williamsin muiston kunniaksi esitetään televisiossa kolme hänen elokuvaansa. Kaksi leffoista nähdään ensi sunnuntaina 17.8. ja yksi sunnuntaina 7.9.

Kapteeni Koukku (Hook, 1991) nähdään TV5-kanavalla 17.8. klo 18.05. Williams esittää perhe-elokuvassa aikuiseksi kasvanutta Peter Pania, joka joutuu palaamaan Mikä-mikä-maahan, kun kapteeni Koukku kidnappaa hänen lapsensa. Elokuva sai aikoinaan viisi Oscar-ehdokkuutta.

Man of the Year (2006) nähdään heti Kapteeni Koukun jälkeen klo 21.00. Williams esittää draamakomediassa suositun, poliittisen puheohjelman juontajaa, joka yllättää kaikki pyrkimällä USA:n presidentiksi.

Jumanji (1995) esitetään sunnuntaina 7.9. klo 18.55. Seikkailuelokuvassa kaksi lasta pelaa löytämäänsä salaperäistä lautapeliä ja vapauttaa pelissä vuosikymmeniä vankina olleen miehen (Robin Williams).

Myös Netflix tarjoaa monia Williamsin leffoja

Robin Williams Zelda-tyttärensä kanssa Happy Feet -elokuvan ensi-illassa marraskuussa 2006. Kuva: Shutterstock

Daily Mailin mukaan Robin Williamsin elokuvien myynti Amazon-verkkokaupassa nousi välittömästi näyttelijän kuoleman jälkeen. Tiistai-iltana Mrs. Doubtfire oli myydyimpien listalla sijalla 3, Good Will Hunting sijalla 6, Hyvää huomenta Vietnam (Good Morning, Vietnam) sijalla 9 ja draama-komedia Patch Adams sijalla 12. Williams sai Good Will Hunting -elokuvasta parhaan sivuosan Oscarin vuonna 1998.

TV5:n esitettävien kolmen elokuvan lisäksi Williamsin leffoja voi katsoa Suomessa myös esimerkiksi verkkovideopalvelu Netflixissä. Sieltä löytyvät nämä leffat:

Kuolleiden runoilijoiden seura (Dead Poets Society, 1989)

Kapteeni Koukku (Hook, 1991)

Good Will Hunting (1997)

Robots (2005, Williams ääninäyttelijänä)

The Aristocrats (2005, dokumentissa on lukuisia koomikoita, myös Robin Williams)

Happy Feet (2006, Williams ääninäyttelijänä)

Robin Williams voitti Oscarin Good Will Hunting -elokuvan sivuroolista vuonna 1998. Kuva: Reuters

Lue myös:

Robin Williams koki koomikkoystävänsä kohtalon – taisteli vuosia päihdeongelmien kanssa

Rakastettu näyttelijä Robin Williams on kuollut

Robin Williams Me Naisille vuonna 2011: "Olen tunteissani ääripäiden sekoitus"

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30