Beyoncé esiintyi Kelly Rowlandin ja Michelle Williamsin kanssa Super Bowlin väliajalla viime vuonna. Tämä kuva läpäisi ulkonäöstään tarkan supertähden seulan. Kuva MVphotos.
Beyoncé esiintyi Kelly Rowlandin ja Michelle Williamsin kanssa Super Bowlin väliajalla viime vuonna. Tämä kuva läpäisi ulkonäöstään tarkan supertähden seulan. Kuva MVphotos.

Mitä olisi Super Bowl ilman kohuja?

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä selviää taas amerikkalaisen jalkapallon mestaruus, kun Denver Broncos ja Seattle Seahawks kohtaavat Super Bowlissa. Ottelun ohella odotettuja ovat myös julkkiksia vilisevät tv-mainokset sekä väliaikashow, jonka tähtiä ovat tänä vuonna muun muassa laulaja Bruno Mars sekä rock-yhtye Red Hot Chili Peppers.

Yli 100 miljoonaa katsojaa joka vuosi keräävän Super Bowlin historiaan mahtuu värikkäitä esityksiä ja erikoisia kohuja. Tuorein kohu syntyi tammikuussa näyttelijä Scarlett Johanssonin SodaStream-mainoksesta, jonka esittäminen tapahtumassa kiellettiin. Scarlett hörppii mainoksessa tyytyväisenä soodavettä ja tokaisee lopuksi: ”Sorry, Coke and Pepsi.”

Nähtäväksi jää, irtoaako Super Bowlista vielä lisää kohuja. Nämä tapahtumat ainakin puhuttivat pitkään:

Beyoncén epäimartelevat kuvat, 2013

Vaikka Beyoncén show’ta ylistettiin yhtenä kaikkien aikojen parhaimpana Super Bowl -esityksenä, kohu siitäkin silti irtosi. Supertähti ei ollut tyytyväinen hänestä napattuihin, epäimarteleviin keikkakuviin, joissa hänen kasvoillaan oli toinen toistaan hullunkurisempia ilmeitä. Beyoncén lehdistöedustaja yritti estää kuvien julkaisemisen, mutta turhaan. Super Bowlin jälkeen Beyoncé asetti kuvaajille porttikiellon Mrs. Carter -maailmankiertueelleen ja palkkasi sen sijaan oman valokuvaajansa ottamaan hänestä "vain kauniita kuvia.”

M.I.A:n keskisormen vilautus, 2012

Madonnan, M.I.A:n ja Nicki Minaj’n esitys nousi otsikoihin, kun M.I.A vilautti tv-kameralle keskisormea kesken Madonnan Give Me All Your Luvin’ -biisin. Tv-yhtiö reagoi eleeseen blurraamalla kuvan, mutta pari sekuntia liian myöhään. Vahinko oli jo tapahtunut. Madonna tuomitsi tempauksen myöhemmin tyhmäksi ja lapselliseksi.

The Black Eyed Peasin floppiveto, 2011

Kriitikot lyttäsivät täysin The Black Eyed Peas -yhtyeen keikan Super Bowlissa kolme vuotta sitten. Sitä haukuttiin "tuskalliseksi katsottavaksi", "jättiläismäiseksi munaukseksi" ja Rolling Stone -lehti nimesi sen jopa ”urheiluhistorian kamalimmaksi väliaikaesitykseksi.” Suurimman tuomion saivat huono koreografia, nuotin vierestä laulaminen sekä Fergien epäonnistunut tulkinta Guns N’ Roses -bändin Sweet Child O' Mine -klassikosta.

Janetin nänni, 2004

Kukapa ei muistaisi laulaja Janet Jacksonin Nipplegate-kohua! Janet esiintyi Super Bowlin väliajalla yhdessä Justin Timberlaken kanssa, mutta aivan keikan lopussa Justin repäisi palan Janetin korsettitopista ja paljasti tämän oikean rinnan. Vaikka Janetin nännin päällä oli sopivasti hopeinen koru ja vilahdus kesti vain sekunnin, se poiki CBS-televisiokanavalle puoli miljoonaa valitusta. Juttua puitiin lopulta oikeudessa asti. Rinnan paljastamista seliteltiin "vaatteiden toimintahäiriönä". Tarkoitus kun ei ollut vilauttaa ihan niin paljoa.

Super Bowl -spektaakkeli suorana lähetyksenä Nelonen Pro -kanavilla klo 01 alkaen.

Lue myös:

Superparin roisi esitys suututti perheenäidit

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00

Kuningatar Elisabet II:n elämästä kertovan hittisarjan toinen kausi on nyt katsottavissa Netflixissä. Mitkä koukuttavan sarjan tapahtumista ovat historiankirjojen valossa totta – ja mitkä eivät?

Prinssi Philip lähti seikkailemaan ja jätti Elisabetin yksin

Totta. Kakkoskauden yksi suurista teemoista on prinssi Philipin etsikkoaika. Vuonna 1956 mies todella lähti viideksi kuukaudeksi seilaamaan pitkin poikin maailman meriä rehvakkaassa herraseurassa. Hänen rinnallaan oli aviokriisissä rypevä Mike Parker (1920–2002), joten myös prinssin moraali joutui epäilyttävään valoon. 

Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix
Joskus prinssinkin pitää vain jättää kaikki ja mennä. Kuva: Netflix

Prinssi Philip oli rakastunut ballerinaan

Ei todisteita! Kun Elisabet sujauttaa tv-sarjassa miehensä matkalaukkuun kirjeen, hän  törmää medaljonkiin, jossa on ballerina Galina Ulanovan kuva. Sarjassa annetaan ymmärtää, että kuvassa oli prinssin salainen rakastettu.

Galina Ulanova (1910-1998) oli tosiaan venäläinen ballerina, ja hän saapui Lontooseen uransa loppuvaiheessa vuonna 1956, mutta hän ei tuntenut prinssiä. 

Tanssijarakastetun hahmo perustunee huhuun, jonka mukaan Philipillä olisi ollut suhde Pat Kirkwoodin (1921–2007) kanssa vuonna 1948 (samaan aikaan, kun Elisabet oli raskaana, auts). Tanssija-näyttelijä itse tyrmäsi aina suhdehuhut ja sanoi heidän olleen vain ystäviä. 

Pääministeri ei uskonut Lontoon savusumun vaarallisuuteen, sitten avustaja kuoli

 Osittain totta, osittain ei. Pääministeri Winston Churchill (1874–1965) ei tosiaan tahtonut uskoa Lontoon tappavaan savusumuun, ja kyllä vuonna 1952 savusumu aiheutti 12 000 ihmisen kuoleman. Savusumun takia bussiturmassa menehtynyt avustaja on kuitenkin keksitty hahmo, joka on kirjoitettu useamman Churchillin entisen avustajan muistelmien pohjalta.

Prinsessa Margaretilla oli kielletty suhde Peter Townsendiin 

Totta. Hävittäjälentäjä ja ylitallimestari Peter Townsend (1914–1995) ja prinsessa Margaret todella rakastuivat, mutta koska miehellä oli takanaan avioero, avioliitto ei tullut kysymykseenkään. Kakkoskaudenkin prinsessalla on edessään lisää historiallisesti paikkansapitävä sydänsuruja.

Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix
Ykköskaudella Margaret (Vanessa Kirby) rakastui Peter Townsendiin (Ben Miles), kakkoskaudella seuraa lisää kuninkaalliselle sopimattomia suhteita. Kuva: Netflix

Prinssi Philip pakotti poikansa karuun ja kaukaiseen sisäoppilaitokseen

Valitettavasti totta. Kuningataräiti toivoi, että herkkä nuorukainen olisi saanut jäädä opiskelemaan lähemmäs kotia, mutta prinssi Philip vaati, että hänen poikansa lähtee Gordonstounin tiukkakuriseen sisäoppilaitokseen Skotlantiin. Prinssi Philip oli itse opiskellut siellä ja viihtynyt. Charles kuitenkin vihasi aikaansa opinahjossa, ja on kuvaillut sitä ”vankeusrangaistukseksi”.  

Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix
Nuori Charles (Billy Jenkins) vihasi vuosiaan Gordonstonin siäsoppilatoksessa. Kuva: Netflix

The Crownin toinen kausi nyt Netflixissä.