Sami Uotila palaa Salatut elämät -sarjaan 13 vuoden tauon jälkeen. Kuva: MTV3
Sami Uotila palaa Salatut elämät -sarjaan 13 vuoden tauon jälkeen. Kuva: MTV3

Salkkarit palaa ruutuun. Ja niin myös tuttu pahis, Aki Nikkinen.

Taas koittaa se aika syksystä, kun Salatut elämät palaa ruutuun. Tänä syksynä pari vanhaa hahmoa palaa sekoittamaan sarjan juonikuvioita. Kari Taalasmaan lisäksi Pihlajakadulle paluumuuton tekee pahapoika, Sami Uotilan näyttelemä Aki Nikkinen. Muistatko vielä nämä legendaariset Nikkis-Akin hetket:

Tyyne Puustisen tappaja

Salatut elämät starttasi vuonna 1999 tilanteesta, jossa Seppo ja Ulla löysivät Tyyne Puustisen kotoaan kuolleena. Esimerkiksi Saku Salin oli jossain vaiheessa epäiltynä murhasta, mutta lopulta selvisi, että Aki surmasi Tyynen vahingossa.

Naistenmies

Kaikki salkkarifanit muistavat, että Jenni oli Akin suurin heikkoudenkohde. Silti Aki ehti pelehtiä myös esimerkiksi Lauran ja parhaan ystävänsä Markuksen äidin Karinin kanssa. Video todistaa Akin pettämättömät pelimiehen liikkeet.

Riitapukari

Aki ehti riidellä miltei jokaisen Pihlajakadun asukkaan kanssa. Kaikista eniten hän kuitenkin kiusasi Ismoa, joka ei voinut sietää Akia.

Näistä Aki myös muistetaan:

Perusti Barbaarin Markuksen kanssa. Myöhemmin selvisi, että Markuksella ja Akilla on sama isä. Aki luuli tappaneensa Markuksen, joten hän poistui Pihlajakadulta ja myi Elinalle osuutensa Barbaarista markalla.

Oli mukana huumebisneksessä ja joutui vankilaan. Hän kuitenkin esitti mielisairasta, jotta pääsisi pois.

Oli se sarjan hämärä tyyppi, joka käytti häikeäilemättä heikompiaan hyväksi.

Sarjan uudet jaksot alkavat maanantaina 25.8. MTV3-kanavalla klo 19.30.

Lue myös:

Salatut elämät päihittää Kotikadun ennätyksen

Näillä tunnetuilla näyttelijöillä on Salkkari-menneisyys

Kaikki Salattuihin elämiin liittyvät jutut löydät täältä.

He ovat paenneet -elokuva nojaa kotimaiselle elokuvalle epätyypillisesti viihteen sijaan taiteeseen.

IS TV-LEHTI: Kotimaisilla elokuvilla ei useinkaan ole mitään tekemistä taiteen kanssa, sen sijaan viihdettä riittää yllin kyllin.

Suomi-elokuvassa taide on kirosana, jota suuri yleisö karttaa. Sen sijaan moni ulkomainen, hyvinkin taiteellinen teos saattaa meillä menestyä.

Sitä harvinaisempaa taiteellista ja omaperäistä linjaa edustaa J-P Valkeapää, jonka lupaava esikoiselokuva oli Muukalainen vuonna 2009.

Harmillisen harvakseltaan ohjaavan Valkeapään toisessa pitkässä elokuvassa He ovat paenneet änkyttävä sivaripoika ja itseään viiltelevä mielipuolityttö kohtaavat.

Joni (Teppo Manner) saapuu siviilipalvelukseen ongelmanuorten hoitokotiin ja tutustuu siellä potilaana olevaan, äkkipikaiseen Raisaan (Roosa Söderholm). Yhdessä kaksi yksinäistä lähtee pakomatkalle halki kesäisen Suomen.

”Taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.”

Tarinassa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista – loppuhuipennuksen Michael Ciminonin Kauriinmetsästäjien (1978) tyylistä, venäläisen ruletinpeluun kaltaista kohtausta lukuun ottamatta. Ennemminkin taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.

Vastaavanlaisia visuaalisia ratkaisuja ei kotimaisessa elokuvassa ole juuri ennen nähty. Yhteiskunnan ulkopuolisille, nuoruutensa viime hetkiä viettäville Jonille ja Raisalle aikuisten maailma on epämääräisten normien ja sääntöjen läpipääsemätön viidakko, josta voi vain paeta kauas ja syvälle luonnon helmaan.

Teattereissa elokuva sai vain noin 3 100 katsojaa, mutta se keräsi ansaitusti neljä Jussi-palkintoa: paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus.

Kotikatsomo: He ovat paenneet (2014), TV1 su klo 21.30

 

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00