Moni taisi toivoa 1990-luvulla, että sairaalassa odottaisi Teho-osaston John Carter (Noah Wyle, kuvassa oikealla). Kuva: Reuters
Moni taisi toivoa 1990-luvulla, että sairaalassa odottaisi Teho-osaston John Carter (Noah Wyle, kuvassa oikealla). Kuva: Reuters

Kuka 1990-luvun ikonisista miesnäyttelijöistä on sinun suosikkisi?

Beverly Hills 90210:n Jason Priestley

Gif: Tumblr

Jason Priestleyn esittämän Brandon Walshin hymy sai yhdeksänkymmentäluvun teinit sekaisin.

Beverly Hills 90210:n Luke Perry

Gif: Tumblr

”Huomattavan paljon sain kulumaan aikaa miettimällä, onko Beverly Hillsissä ihanampi Jason Priestley vai Luke Perry (sarjassa Dylan). Useimmissa pohdinnoissa päädyin Lukeen – se oli sitä aikaa, kun pahan pojan imago vei aina voiton”, kertoo eräs fani.

Villin pohjolan John Corbett

Gif: Tumblr

Jos miehet ruutupaidoissa ovat juttusi, muistat todennäköisesti  John Corbettin Villissä pohjolassa. Sittemmin näyttelijä on hurmannut muun muassa Sinkkuelämän Aidanina.

Teho-osaston George Clooney

Gif: Tumblr

Vuosikymmenet vaihtuvat, mutta jotkin asiat eivät ikinä muutu: kaikki rakastavat George Clooneya.

Teho-osaston Noah Wyle

Gif: Tumblr

Noah Wylen Teho-osasto-hahmo John Carter on älyttömän sympaattinen. Juuri sellainen lääkäri, jonka vastaanotolle haluaisi itse mennä.

Twin Peaksin Kyle MacLachlan

Gif: Tumblr

Agentti Dale Cooper selvitti Laura Palmerin murhaa Twin Peaksissa. Kyle MacLachlan on sittemmin nähty muun muassa Sinkkuelämän Charlotten puolisona.

Twin Peaksin Dana Ashbrook

Gif: Tumblr

Dana Ashbrookin näyttelemä Bobby vetosi varsinkin niihin Twin Peaks -faneihin, joille Cooper oli turhan aikuismainen.

Dawson's Creekin James Van Der Beek

Gif: Tumblr

Onko mitään ysärimpää kuin Dawson's Creek ja James Van Der Beek?

Dawson's Creekin Joshua Jackson

Gif: Tumblr

Jos Dawson Leery ei ollut makuusi, saatoit tykätä Joshua Jacksonin esittämästä Paceysta.

Kolmas kivi auringosta -sarjan Joseph Gordon-Levitt

Gif: Tumblr

Joseph Gordon-Levitt oli monen idoli myös high school -leffa 10 Things I Hate About Youn (1999) ansiosta.

Kuka oli sinun suosikkitähtesi 1990-luvulla? Kerro kommentissa!

Kysely

Kuka oli sinun suosikkisi?

Luke Perry.
Luke Perry.
23.6%
George Clooney.
George Clooney.
21.4%
Noah Wyle.
Noah Wyle.
18.9%
John Corbett.
John Corbett.
9.9%
Joseph Gordon-Levitt.
Joseph Gordon-Levitt.
8.3%
Jason Priestley.
Jason Priestley.
6.0%
Kyle MacLachlan.
Kyle MacLachlan.
4.5%
Joshua Jackson.
Joshua Jackson.
4.3%
Dana Ashbrook.
Dana Ashbrook.
2.6%
James Van Der Beek.
James Van Der Beek.
1.0%
Ääniä yhteensä: 574

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00