Tämäkin Netflixin Friends From College -sarja on ladattavissa omalle mobiililaitteelle. Kuva: Netflix
Tämäkin Netflixin Friends From College -sarja on ladattavissa omalle mobiililaitteelle. Kuva: Netflix

Hyvää netti-tv-palveluissa on se, että niitä voi katsoa kännyköiden ja tablettitietokoneiden avulla kaikkialla siellä, missä on kunnon nettiyhteys. Huono puoli on se, että netti ei vieläkään ole jokaisen niemennokan – tai kesämökin – etuoikeus.

IS TV-LEHTI: Usein varsinkin mökkireissuilla ollaan pelkästään kännykän datayhteyden varassa. Jos lähettyvillä ei ole teleoperaattorin 3G- tai 4G-mastoa, HBO Nordicin Game of Thronesin tai C Moren suorien Formula 1 -lähetysten suoratoistokuva saattaa pätkiä tai pysähtyä tyystin.

Apuun tulevat Viaplay ja Netflix. Niissä osan ohjelmista voi ladata ennen matkaa talteen mobiililaitteeseen. Sieltä sen voi myöhemmin katsoa ilman nettiyhteyttä.

Viaplaylle ohjelmien lataaminen talteen on ollut keskeinen kilpailuvaltti vuodesta 2012 alkaen.

–Ladattavien ohjelmien tarjonta on Viaplaylla muihin netti-tv-palveluihin verrattuna kaikkein suurin, Viaplayn toimitusjohtaja Jonas Karlén hehkutti toukokuussa Helsingissä.

Hehkutukseen on aihettakin: Viaplayn koko tv-sarjatarjonnasta yli 90 prosenttia on ladattavissa ja katsottavissa ilman nettiyhteyttä – ja lastensarjoista peräti kaikki.

Elokuvien kohdalla prosenttiosuus on pienempi, mutta silti vaikuttava: hiljattain lisätyistä elokuvista ladattavien listalta löytyvät esimerkiksi Marvel-seikkailu Doctor Strange, jännäri Snowden ja animaatio Doria etsimässä.

Myös Netflix alkoi tarjota latausmahdollisuutta viime marraskuussa. Valinnanvarasta ei ole sielläkään puutetta: esimerkiksi useimmat Netflixin itse tuottamista sarjoista ja elokuvista voi jo ladata talteen, samoin monet vanhemmista elokuvista.

Lataukset onnistuvat toistaiseksi vain iOS- ja Android-käyttöjärjestelmää käyttävissä älypuhelimissa ja tablettitietokoneissa, kunhan niissä on tuoreimmat versiot Viaplayn ja Netflixin sovelluksista.

”Lataamista ei kannattaa jättää mökkivalmistelujen viimeiseksi puuhaksi, jos muu perhe odottaa jo autossa.”

Lataukset vievät laitteesta paljon tilaa: Viaplay arvioi yhden elokuvan tarvitsevan tyypillisesti 2–3 gigatavua ja sarjan yhden jakson 0,7–2 gigaa, pituudesta riippuen.

Kannattaa myös muistaa, että ohjelmien lataaminen saattaa kestää mobiililaitteen tallennustilan toimintahitauden vuoksi huomattavan kauan – jopa silloin, kun käytössä on nopea laajakaistayhteys ja vikkelä langaton nettitukiasema.

Lataamista ei siis kannattaa jättää mökkivalmistelujen viimeiseksi puuhaksi, jos muu perhe odottaa jo autossa.

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Illan dokumentissa pohditaan, miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos.

IS TV-LEHTI: Suomalainen dokumenttiohjaaja John Webster vietti perheineen vuoden käyttämättä öljyä ja syntyi dokumenttielokuva Katastrofin aineksia (2008). Nyt hän palaa jälleen ympäristöaiheeseen.

Webster suuntaa dokumentin Tulevilla rannoilla (2017) tulevaisuuden lapsenlapsenlapselleen. Pienet keltaiset kumisaappaat tepsuttavat 50 vuoden päässä, vuonna 2063 syntyneen kuvitellun Dorit-tytön elämässä. Silti dokumentin ote on vahvasti tässä päivässä. Miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos?

Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Websterin vaimon puheenvuoro on kuvaava. Ilmastonmuutoksen tärkeys on arvoasteikolla noin sijalla 4/10. Edelle astuvat muun muassa lainanmaksu ja työterveys. Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Dokumentti on henkilökohtainen ja tunteellinen. Se esittää faktoja, mutta vetoaa ihmiskunnan perihyvyyteen – jos sitä on. Missiona on näyttää, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

Websterin dokumentti toivoo yleistä heräämistä. Se, ettei osa maailmasta joudu veden alle tai että lastemme jälkeläiset saavat puhdasta vettä, on omalla vastuullamme.

Satojen tuntien materiaalista huolimatta dokumentti etenee kauniisti ja rauhallisesti ja yhdistää nykyelämämme yhteiselle ihmiskunnan aikajanalle.

Se myös kertoo mielenkiintoisen, evoluutioon perustavan syyn sille, miksi meidän on hankala ryhtyä oikeasti toimiin.

Dokumenttiprojekti: Tulevilla rannoilla, TV1 ma klo 21.30

HUOH

Tänään tv:ssä: Näytä tämä kaunis dokumentti ilmastonmuutoksen epäilijälle – mieli saattaa muuttua

Juuri tuollaisten ihmisten takia, kuin ensimmäinen kommentoija, olemme tässä tilanteessa, kun kukaan ei tee mitään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Harmi, että et todennäköisesti elä enää silloin, kun maapallo tuhoutuu tämän päivän ihmisten tekojen takia. Ei ole kyse mielipiteistä vaan faktoista... Harmi että suurin osa ihmisistä ei jaksa perehtyä asioihin, vaan kieltää kaiken epämiellyttävän.
Lue kommentti