Jaajo Linnonmaan mukaan jotkut alkuspiikit jouduttiin kuvaamaan jopa viisi kertaa, jos valot eivät olleet täsmälleen oikeassa kohdassa. Kuva: Nelonen
Jaajo Linnonmaan mukaan jotkut alkuspiikit jouduttiin kuvaamaan jopa viisi kertaa, jos valot eivät olleet täsmälleen oikeassa kohdassa. Kuva: Nelonen

Jaajon mukaan Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa meno on kuin Linnan juhlissa. Paitsi sen jälkeen, kun hän pääsee esittämään kysymyksiä.

Tähän mennessä Jaajo Linnonmaa on puhunut Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa muun maussa kimppakivasta hotellista, vaimon näppäristä sormista ja jyystöfestivaaleista. Lisäksi yhdessä jaksossa Jaajo letkautti, että Kardashianin perheestä tulee mieleen kannut.

Moni on pitänyt siitä, että Jaajo saattaa letkauttaa asioita, joita ei olisi voinut kuvitella kuulevan edellisten juontajien, Lasse Lehtisen ja Ville Klingan, suusta. Mutta jotkut ovat taas pitäneet sutkautuksia liian härskeinä. He ovat ihmetelleet, miten tämä sallitaan maailman suosituimmassa formaatissa, jossa moni asia suunniteltu sekunnilleen.

Radio Aallon haastattelussa Jaajo selvensi ohjelman sääntöjä.

"Siinä mennään vähän niin kuin Linnan juhlissa eli sovitun kaavan mukaan."

– Haluatko miljonääriksi on maailman tunnetuin ja suurin formaatti, joten voitte vaan kuvitella, että siinä mennään vähän niin kuin Linnan juhlissa eli sovitun kaavan mukaan. Kaiken pitää mennä vimpan päälle: valojen, grafiikoiden, efektien, tunnusmusiikin, Jaajo kertoi.

Jaajon tilannekomiikkaan ei ohjelmassa kuitenkaan puututa.

– Sitten kun pelaaminen alkaa, ainut häiritsevä tekijä on se, että joku sanoo, että kohta mennään mainoskatkolle.

2432214

Tämä asia jännittää eniten

Jaajo on kokenut juontaja, mutta silti yksi asia jännitti kuvauksissa. Ohjelman 12 jaksoa kuvattiin alkuvuonna kuudessa päivässä.

– Mua jännitti eniten se, onko kysymyksessä joku vieraskielinen sana. En ole nähnyt kysymyksiä etukäteen. Ohjelmaa yritetään tehdä livenomaisesti, ja saman tien kun kysymys tulee ruutuun, mä alan lukemaan sitä. Se pitää rykäistä kerralla.

2420259

Erityisen vaikeaa Jaajolle ovat olleet ranskankieliset sanat.

Jaajon mukaan hän on saanut kuulla myös julkisesti hyväntuulista kuittailua ohjelman oljenkorsista, kuten kaverille kilauttamisesta.

Hiljattain Jaajo oli lähimarketissaan ostamassa broileria. Hän kertoi tiskin takana olevalle myyjälle määrätietoisesti, että ottaa vasemmassa yläkulmassa olevan broilerin.

– Sitten siinä oli noin 65-vuotias nainen, joka kommentoi mulle: ”Ei tarvinnut kilauttaa kaverille”.

2420392

Haluatko miljonääriksi lauantaisin Nelosella kello 20.00.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00