Ohjaaja Therese Shechter puhuu illan dokumentissa neitsyydestä myös omakohtaisesti.
Ohjaaja Therese Shechter puhuu illan dokumentissa neitsyydestä myös omakohtaisesti.

Miten sinä menetit neitsyytesi? Ja miksi ihmeessä sillä on mitään väliä?

Suunnilleen näillä kysymyksillä alkaa ohjaaja Therese Shechterin mahtava dokumentti Irti neitsyydestä. Shechter tarkastelee neitsyyttä niin monesta eri näkökulmasta, että lopputulos on kuin monikerroksinen kakku, jonka jotkut kerrokset ovat hyvin, hyvin omituisia. Neitsyys  historian, lääketieteen, myyttien, uskonnon, pornoteollisuuden ja bisneksen vinkkelistä on vasta osa ilotulituksen lailla etenevää elokuvaa. Taustalla dokumentissa kulkee kuvaus Shechterin omasta seksuaalisuudesta, neitsyyden menettämisestä ja rakastumisesta.

On aika helppo ajatella, ettei neitsyys ole moderneissa länsimaissa, kuten Suomessa, enää niin kovin iso juttu. Mutta kyllä se on. Vaikka kyse on vain fyysisestä tapahtumasta, jossa penis menee ensimmäisen kerran vaginaan, kummasti vain hommaan liittyy edelleen uskomuksia ja odotuksia. Perusoletus on, että tämä tapahtuma on nuorelle naiselle suuri virstanpylväs, jonka jälkeen hän ei ole enää entisellään. Siksi vieläkin tytöt käyttävät paljon aikaa ja kokevat paljon huolta miettiessään ekaa kertaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terävimmillään dokumentti on käsitellessään uskontoa ja erityisesti USA:n konservatiivisten piirien neitsyyttä korostavaa Purity-liikettä, joka suomalaiseen silmään vaikuttaa suoraan sanottuna sairaalta. Karmeanhauskimmillaan elokuva on esitellessään vanhoja keinoja, joilla naisen neitsyyttä tarkistettiin. Niihin kuului muun muassa pään- ja kaulanympäryksen mittaaminen sekä istuttaminen savuavan ämpärin päällä. Eniten epäuskoa herättävät uudelleen neitsyeksi -leikkaukset sekä netistä tilattavat tekoimmenkalvot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämän dokumentin katsottuasi et koskaan enää ajatteli naiseuttasi samalla tavalla.

Irti neitsyydestä, to 3.7. Teema klo 21.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla