Ohjaaja Therese Shechter puhuu illan dokumentissa neitsyydestä myös omakohtaisesti.
Ohjaaja Therese Shechter puhuu illan dokumentissa neitsyydestä myös omakohtaisesti.

Miten sinä menetit neitsyytesi? Ja miksi ihmeessä sillä on mitään väliä?

Suunnilleen näillä kysymyksillä alkaa ohjaaja Therese Shechterin mahtava dokumentti Irti neitsyydestä. Shechter tarkastelee neitsyyttä niin monesta eri näkökulmasta, että lopputulos on kuin monikerroksinen kakku, jonka jotkut kerrokset ovat hyvin, hyvin omituisia. Neitsyys  historian, lääketieteen, myyttien, uskonnon, pornoteollisuuden ja bisneksen vinkkelistä on vasta osa ilotulituksen lailla etenevää elokuvaa. Taustalla dokumentissa kulkee kuvaus Shechterin omasta seksuaalisuudesta, neitsyyden menettämisestä ja rakastumisesta.

On aika helppo ajatella, ettei neitsyys ole moderneissa länsimaissa, kuten Suomessa, enää niin kovin iso juttu. Mutta kyllä se on. Vaikka kyse on vain fyysisestä tapahtumasta, jossa penis menee ensimmäisen kerran vaginaan, kummasti vain hommaan liittyy edelleen uskomuksia ja odotuksia. Perusoletus on, että tämä tapahtuma on nuorelle naiselle suuri virstanpylväs, jonka jälkeen hän ei ole enää entisellään. Siksi vieläkin tytöt käyttävät paljon aikaa ja kokevat paljon huolta miettiessään ekaa kertaansa.

Terävimmillään dokumentti on käsitellessään uskontoa ja erityisesti USA:n konservatiivisten piirien neitsyyttä korostavaa Purity-liikettä, joka suomalaiseen silmään vaikuttaa suoraan sanottuna sairaalta. Karmeanhauskimmillaan elokuva on esitellessään vanhoja keinoja, joilla naisen neitsyyttä tarkistettiin. Niihin kuului muun muassa pään- ja kaulanympäryksen mittaaminen sekä istuttaminen savuavan ämpärin päällä. Eniten epäuskoa herättävät uudelleen neitsyeksi -leikkaukset sekä netistä tilattavat tekoimmenkalvot.

Tämän dokumentin katsottuasi et koskaan enää ajatteli naiseuttasi samalla tavalla.

Irti neitsyydestä, to 3.7. Teema klo 21.00

Uutuussarja Farang imaisee mukaansa Thaimaan synkkään kuumuuteen.

IS TV-LEHTI: Ola Rapace näyttelee Malin Lind Lagerlöfin ja Stefan Thunbergin uudessa trillerisarjassa ruotsalaista rikollista, joka pakenee kotimaastaan Thaimaan lämpöön.

Koukuttavassa sarjassa Rickard elää Phuketin saarella ja puuhailee laittomuuksia. Perheensä hylännyt, rikostoverinsa kavaltanut mies ei voi palata koskaan enää Ruotsiin. Lomaheilanakin elantoaan ansaitseva mies säikähtää, kun tajuaa, että hänen tyttärensä on saapunut etsintäreissulle.

15-vuotias Thyra (Louise Nyvall) ei ole nähnyt isäänsä kymmeneen vuoteen. Rickard seuraa varjoista Thyran käänteitä, ja kun tytär sotkeutuu huumehankaluuksiin, kuohahtaa isänvaisto.

Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Sarjassa katsotaan aurinkoisen lomasaaren pimeälle puolelle ja hämäräkujille. Tunnelma on synkkä, hikinen ja nuhruinen – siis vahvasti aito. Skandinoirin ja Thaimaan lämmön kontrasti on kiehtova.

Näin tumman ei tarinan alun perin tosin pitänyt olla. Tuottaja Anna Wallmark Avelin on kertonut, että Rapacen piti näytellä poliisia, joka ratkoo turistien aurinkorantapulmia kepeään sävyyn ja romanttisessa hengessä.

Ei tullut kepeää sävyä – tuli Farang, jossa paratiisielämä on vain päälle liimattua kulissia. Kahdeksanosaisen sarjan aikana isä ja tytär joutuvat hengenvaaraan. Vangitsevuutta lisää jokaisen jakson lopun cliffhanger, joka usuttaa katsomaan äkkiä lisää.

Farang, MTV3 su klo 22.30

Hjallis Harkimo saa illan uudessa keskusteluohjelmassa viereensä poikansa Joelin. 

IS TV-LEHTI: Liikemies ja kansanedustaja Hjallis Harkimo on jo tuttu näky tv:n keskusteluohjelman vetäjänä, mutta nyt hän saa aisaparikseen poikansa Joel Harkimon.

Uudessa Harkimot -talk show’ssa he jututtavat kotimaisia eturivin tähtiä ja heidän perheenjäseniään.

– Idea ohjelmaan lähti siitä, että olen tehnyt keskusteluohjelmaa monta vuotta yksin ja halusin tehdä jotain uutta. Olemme aina olleet Joelin kanssa läheisiä, ja nyt saamme ennen kaikkea olla enemmän yhdessä. Se on hienoa, Hjallis sanoo.

”En halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa.”

Isänsä jalanjäljissä politiikkaan ja liike-elämään siirtynyt Joel ei ollut aluksi varma, haluaako hän lähteä vetämään keskusteluohjelmaa.

– Aluksi ajattelin, ettei talkshow ole minun juttuni, koska en halua olla joku ylimääräinen osa isän vanhaa ohjelmaa enkä ole kiinnostunut julkisuudesta. Mutta ajattelen tämän huikeana kokemuksena, koska olen tosi kiinnostunut ihmisistä.

Kussakin jaksossa yksi julkisuudesta tuttu henkilö ja tämän lapsi tai vanhempi tapaa Harkimot.

Aloitusjaksossa nähdään vaikeasta isä-poika -suhteestaan avautuvat Joonas ja Vesa-Matti Loiri.

Keskusteluiden ydin muodostuu vieraiden elämän tähtihetkistä ja kipukohdista, joiden kautta myös Harkimot avautuvat syvällisemmin omasta isä-poika-suhteestaan.

– En koe olevani haastattelija, vaan keskustelija. Reflektoin vieraiden ajatuksia myös omiin vanhempiini ja lapsuuteeni, Joel sanoo.

Hjallis uskoo, että hän on pystynyt antamaan myös omalla toiminnallaan opastusta tv-työhön.

– Joel tykkää tehdä kanssani juttuja, ja toivon tietysti, että hän myös oppii minulta jotain asioita. Mutta Joel saa tehdä ohjelmassa kyllä ihan kaikkea, mikä häntä huvittaa.

”Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Isä on tekijämies.”

Joel sanoo oppineensa isältään etenkin periksiantamattomuutta.

– Paljon olen oppinut, sillä olen seurannut tarkkaan, mitä isä touhuaa. Olen aina arvostanut hänen päättäväisyyttään. Isä on tekijämies.

Isä ja poika ovat luonteeltaan melko erilaisia.

– Se on hyväkin asia, sillä täydennämme toisiamme. Isä on välillä vilkas kuumakalle, itse olen vähän iisimpi. Olen myös se, joka saa ensimmäisenä kuulla, jos joku asia ei ole mennyt hyvin.

Tulevissa jaksoissa tavataan myös Jutta Gustafsberg ja tytärpuoli Camilla Jussila, jääkiekkoilijalegenda Kimmo Timonen ja äiti Marja-Liisa, Hjalliksen pikkuveli Roy Harkimo ja tytär Amanda.

Harkimot, TV5 su klo 21.00