Ian McShanea kismittää vieläkin, että HBO ei jatkanut Deadwoodia. Kuva: Reuters
Ian McShanea kismittää vieläkin, että HBO ei jatkanut Deadwoodia. Kuva: Reuters

Harva asia maan päällä ärsyttää niin paljon kuin se, että television suosikkisarja, tuo arjen henkireikä, lopetetaan kesken kaiken.

Juuri kun yliluonnollinen, mystiseen hotelliin sijoittuva kauhudraama 666 Park Avenue alkoi muuttua kiinnostavaksi (siis aivan överiomituiseksi), sen esitys lopetettiin. Okei, pieni sarjatauko, sehän on ihan normaalia. Paitsi ettei sittenkään. Tovi myöhemmin ABC ilmoitti päättävänsä sarjan tekemisen sen kolmanteentoista jaksoon. 666 Park Avenueta voi muuten katsoa kesällä Subilla – tasan sen yhden kauden verran.

Eikä 666 Park Avenue ei ole ainoa laatuaan. Jos ihmettelit, mitä seuraaville sarjoille kävi, ne kokivat saman kohtalon.

1. Panttivangit. Suomessa rikosdraamaa Panttivangit (Hostages) esitettiin MTV3-kanavalla yhden kauden eli 15 jakson verran.

2. Carrien päiväkirjat. Sinkkuelämää-sarjasta tutun Carrien nuoruusvuosiin sijoittuva Carrien päiväkirjat (The Carrie Diaries) lopetettiin toisen tuotantokauden jälkeen. Sarjaa on näyttänyt Suomessa Sub ja sen toinen tuotantokausi nähdään kesällä.

3. Almost Human. Fox päätti lopettaa Lost-sarjan tehneen JJ Abramsin tuottaman televisiosarjan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen. Sarja kertoi poliisipareista, joista toinen oli ihminen ja toinen androidi. Almost Human Subilla 9.6.

Näyttelijä Clea DuVall nähtiin Carnivàlessa. Kuva: Reuters

4. Carnivàle. Se HBO:n mielettömän sekava mutta kutkuttava kertomus kiertävästä sirkuksesta ja metodistisaarnaajasta. Carnivàlen suunnitellusta kuudesta kaudesta toteutettiin vain kaksi. HBO lopetti sarjan vuonna 2005, koska sen saama suosio oli ollut "vain hillittyä". Kaikki katsojissa heränneet kysymykset jäivät ilman vastauksia.

5. Kyle XY. Sarjassa alasti metsästä herännyt ja muistinsa menettänyt teinipoika yrittää selvittää, kuka hän on. Viimeisessä jaksossa Kylestä paljastuu vaikka mitä, muun muassa hänen isänsä henkilöllisyys, mutta siihenpä tarina sitten jäikin. ABC-kanava lopetti Kyle XY:n kolmen tuotantokauden jälkeen vuonna 2009.

6. Sukuvika. Sukuvika (Arrested Development) voitti useita Emmy-palkintoja, mutta silti FOX lopetti sen neljännen tuotantokauden jälkeen. Sarjan jatkoksi suunniteltiin pitkään elokuvaa, mutta sekään ei ole nähnyt päivänvaloa.

7. Firefly. Buffy-sarjan luojan Joss Whedonin länkkäriä ja scifiä yhdistelevä Firefly lopetettiin ensimmäiseen tuotantokauteen, koska se oli liian kallis eikä kerännyt tarpeeksi katsojia. Sarjan jatkoksi syntyi elokuva Serenity. Vielä kymmenen vuotta sarjan päättymisen jälkeen sen fanit toivovat jatkoa.

8. Deadwood. HBO:n suuren rahan länkkäri, julma ja synkkä Deadwood lopetettiin kolmanteen tuotantokauteen. Sarjan pääosaa näyttelevä britti Ian McShane on avautunut useaan otteeseen tulikivenkatkuisesti sarjan typistämisestä. Hänen mielestään tarina olisi tarvinnut vähintään kaudet 4 ja 5 päättyäkseen komeasti.

Eliza Dushku nähtiin Dollhousessa. Kuva: Reuters

9. Dollhouse. Myös tälle Joss Whedonin luomukselle kävi köpelösti. Eliza Dushkun tähdittämä scifi päätettiin lopettaa toiseen tuotantokauteen. Ainoastaan sarjan avauskausi on näytetty Suomessa.

10. Freeks and Geeks. 2000-luvun alussa nähty kulttisarja toimi muun muassa James Francon ja Seth Rogenin ponnahduslautana kuuluisuuteen. Freeks and Geeksiä tehtiin yksi tuotantokausi. Sarjan luoja Judd Apatow kertoi vielä muutama kuukausi sitten Variety-lehdelle olevansa katkera Freeks and Geeksin lopettamisesta.

Puuttuiko joku ärsyttämään jäänyt sarjalopetus listalta? Kommentoi ja kerro mielipiteesi!

Kaikki Me Naisten vinkit päivän televisioon löydät täältä.

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00