"Putouksen uusi jengi on todella freesi ja kaikkien kanssa on ihanaa tehdä töitä", Minka Kuustonen kiittelee. Kuva: Sanoma-arkisto/Jouni Harala
"Putouksen uusi jengi on todella freesi ja kaikkien kanssa on ihanaa tehdä töitä", Minka Kuustonen kiittelee. Kuva: Sanoma-arkisto/Jouni Harala

Näyttelijä Minka Kuustonen seuraa isosiskonsa Iina Kuustosen viitoittamaa tietä ja esiintyy uudella Putous-kaudella. – Minulla on jo kasa sketsihahmoja valmiina. Aion valita niistä huonoimman.

Näyttelijä Minka Kuustonen, 31, on supersuositun viihdeshow Putouksen uusi tähti. Hän on ohjelmaan osallistumisesta innoissaan ja onnellinen.

– Tärkeintä on uskaltaa heittäytyä. Näyttelijänä olen tottunut valmistautumaan rooleihini pitkän kaavan mukaan, mutta Putouksessa se tarkoittaa, että heitän päähäni peruukin, otan hassun äänen ja se on siinä. Aionkin tehdä ohjelmassa kaikki mahdolliset virheet ja mokat ja nauraa itselleni, Minka kertoo.

Minka seuraa isosiskonsa Iina Kuustosen jalanjälkiä, sillä Iina nousi aikanaan Putouksesta koko kansan tietoisuuteen. Iinalta Minka onkin saanut ohjelman teosta paljon käytännön tietoa.

–Suosikkini Iinan sketsihahmoista on Jani-Petteri. Minulla onkin jo kasa sketsihahmoja valmiina. Aion valita niistä huonoimman – sen, jonka kanssa minulla on itselläni hauskinta.

Minkan muita komediallisia esikuvia ovat muun muassa Kummeli ja Siskonpeti. Ulkomaisista näyttelijöistä hän fanittaa Amy Schumeria ja Jennifer Lawrencea.

– Arvostan monipuolisia naisia, jotka eivät ota itseään liian vakavasti. Jennifer Lawrencen kompastuminen Oscareissa oli ihanaa, kun hän vain nauroi itselleen eikä välittänyt mistään.

Kermakakku naamaan

Uusi Putous-porukka on Minkan mielestä "todella freesi". Ohjelmaa varten koekuvattiin paljon näyttelijöitä. Minkan mukaan lopulliseen kokoonpanoon valittiin ihmisiä, jotka rakastavat improvisointia, hahmojen luomista ja ovat hyviä ryhmätyöntekijöitä.

”Mukana on paljon suurelle yleisölle uusia tyyppejä.”

– Moni oli minulle tuttuja ennestään, mutta suurelle yleisölle mukana on myös paljon uusia tyyppejä. Meitä kaikkia yhdistää se, että olemme ihan pataan pudonneita, ja se on hyvä se.

Putouksen trailerikin on jo kuvattu. Kuvaukset päättyivät siihen, että Minkan naamaan lätkäistiin kermakakku.

– Se oli ihanaa, unelmieni täyttymys. Otin kermavaahdosta kaiken ilon irti ja hieroin sitä kasvoihini antaumuksella. On vapauttavaa päästä roiskimaan ja leikkimään.

Putouksen uusi tuotantokausi alkaa MTV3:lla 21. tammikuuta.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00