Janne ja Tiia Ahonen vuonna 2008. Parilla on vuonna 2001 ja vuonna 2008 syntyneet pojat. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Janne ja Tiia Ahonen vuonna 2008. Parilla on vuonna 2001 ja vuonna 2008 syntyneet pojat. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

– Ei kai kukaan toivo taloudellisia vaikeuksia, mutta meidän kohdalla ne ovat tehneet hyvää, mäkihyppääjä Janne Ahosen puoliso Tiia Ahonen kertoo Mertaranta ja legendat -ohjelmassa.

Mäkihyppääjä Janne Ahonen, 39, ja hänen puolisonsa Tiia Ahonen kertovat tiistaina esitettävässä Mertaranta ja legendat -ohjelmassa, millaista on, kun tulot putoavat huimasti. Huippuvuosina Ahosella riitti sponsoreita ja palkintorahaa. Hän pystyi hankkimaan lähes kaiken minkä halusi – oli omakotitalo poreammeineen ja aina tuliterä auto.

– Tuli paljon kaikkea, eikä siinä oppinut arvostamaan sitä kaikkea. Oli itsestään selvää, että pystyi vaihtamaan autoja ja ostelemaan, mitä haluaa. Hintalappua ei tarvinnut katsoa, eikä vanhaakaan tarvinnut välttämättä myydä tieltä pois, Janne Ahonen muistelee Mertaranta ja legendat -ohjelmassa.

”Olemme nyt enemmän kuin kiitollisia.”

Vuonna 2013 Ahosen tulot laskivat edellisvuoden tuloista yli 104 000 euroa:  hän tienasi vain tuhat euroa. Samana vuonna uutisoitiin myös, että Ahosen ART Sport -yritykselle oli kertynyt rästejä yli 50 000 euron verran. Lisäksi Ahoselle oli kertynyt henkilökohtaista ulosottovelkaa. Ahonen sai sittemmin hoidettua velkansa, ja vuonna 2014 hänen uutisoitiin olevan ”velaton mies”.

Ahosen vaimo Tiia Ahonen kertoo ohjelmassa, että talousvaikeudet ovat opettaneet koko perhettä arvostamaan kaikkea, mitä heillä nykyään on.

– Ei kai kukaan toivo taloudellisia vaikeuksia, mutta meidän kohdalla ne ovat tehneet hyvää. Olemme nyt enemmän kuin kiitollisia. Olen aina sanonut, että en tarvitse kuin punaisen tuvan ja perunamaan. Meni hetki, että ymmärsi sen, ettei raha tuo onnea – mutta se hetki tuli, Tiia Ahonen kertoo.

Janne Ahosen lisäksi Mertaranta ja legendat -ohjelmassa ovat mukana ratakelaaja Leo-Pekkä Tähti, balettitanssija Minna Tervamäki, vapaaottelija Makwan Amirkhani, jääkiekkoilija Marko Jantunen, keihäänheittäjä Heli Rantanen, jääkiekkoilija Sami Kapanen ja taitoluistelija Laura Lepistö.

Mertaranta ja legendat TV5:llä tiistaisin kello 21.00.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Roosa-Ankka

Millaista on pudota yltäkylläisyydestä köyhyyteen? Janne Ahosen Tiia-vaimo kertoo tv:ssä

Oppia ikä kaikki kirjoitti: Jo ainakin toinen mäkihyppääjä, joka ei tajunnut laittaa rahojaan sukanvarteen silloin kuin sitä tuli ikkunoista ja ovista. Todella tyhmää. Olisi kannattanut olla järkevämpi rahankäytön suhteen niin ettei tarvitsisi nyt olla tilittämässä naistenlehdessä. Kerrohan vielä miten tuo jälkiviisastelusi auttaa Jannea, Tiia tai ketään muutakaan? Jos he olisivat laittaneet rahaa säästöön ja olisivat nyt varoissaan niin todennäköisesti inisisit pröystäilevästä elämäntyylistä.
Lue kommentti

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00