Kimmo Vehviläinen oli luovuttaa Selviytyjissä. ”Olin kuin koulukiusattu pikkupoika, jonka kanssa kukaan ei leiki. Mä olin vain niin yksin”, hän kertoo. Kuva: Nelonen
Kimmo Vehviläinen oli luovuttaa Selviytyjissä. ”Olin kuin koulukiusattu pikkupoika, jonka kanssa kukaan ei leiki. Mä olin vain niin yksin”, hän kertoo. Kuva: Nelonen

Psykologi Laura Stenroosin mukaan Selviytyjät-ohjelma on kilpailijoille paljon rankempi kuin miltä se kotisohvalla näyttää.

Selviytyjät-ohjelman tuottaja Mirko Baas kertoi hiljattain Me Naisille, että kuvauksissa oli koko ajan mukana psykologi Laura Stenroos. Tämä johtuu siitä, että ohjelma on sen verran rankka henkisesti.

– Laura jutteli kilpailijoiden kanssa päivittäisten kisojen tai heimoneuvostojen yhteydessä. Hän teki uskomattoman hyvää työtä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, Baas kertoi maaliskuussa.

”Ihmiset eivät halunneet paljastua.”

Laura Stenroos vieraili tällä viikolla Radio Aallon Dynastia-ohjelmassa, jossa puitiin Kimmo Vehviläisen romahtamista kuvauksissa. Vehviläinen oli luovuttaa, mutta tuli toisiin ajatuksiin juteltuaan Stenroosin kanssa. Kaksikko kävi läpi Vehviläisen primitiivisiä tunteita, mutta kovin monen muun kanssa Stenroos ei käynyt syvällisiä keskustelua, vaikka nämä olisivatkin olleet henkisesti huonossa kunnossa. Syvällinen keskusteleminen kilpailijoiden kanssa oli Stenroosin mukaan käytännössä lähes mahdotonta.

– Ongelma oli siinä, että kilpailijoiden piti olla niin paljon kuvauksissa. Aikaa oli todella vähän, ja koko ajan oli joku vähän iholla. Jos olisin ottanut kontaktia johonkin kilpailijaan ja kysellyt, miten tällä menee, niin tällä ihmisellä olisi ollut vaara paljastua. En voinut alkaa osoittelemaan. Ihmiset eivät halunneet paljastua. Ja oli vaikea järjestää tilanteita, joissa olisi voinut jutella. Mutta muutama pakollinen keskusteluhetki jokaisella toki oli, Stenroos kertoi radiohaastattelussa.

”Valmistauduimme siihen, että joku haluaa jättää kisan kesken.”

Stenroosin mukaan ohjelma on kilpailijoille henkisesti paljon rankempi kuin miltä se kotisohville näyttää. Myös Mirko Baas kertoi aikaisemmin, että tuotantoryhmä varautui romahduksiin.

– Kyseessä on haastava tv-sarja. Valmistauduimme siihen, että joku haluaa jättää kisan kesken. Samassa paikassa (Filippiineillä) kuvattiin vuonna 2016 kuuden eri maan Selviytyjiä. Yksikään ei selvinnyt ilman, että joku ei olisi keskeyttänyt. Mutta ihmisen terveys menee aina tv-ohjelman edelle, joten kilpailijalla on aina mahdollisuus keskeyttää kisa, Baas kertoi.

Videolla Kimmo Vehviläinen ja Laura Stenroos kertovat, mitä Kimmolle oikein tapahtui, kun tämä oli luovuttaa. Video: Radio Aalto
 

Me Naiset ja Radio Aalto kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään koiraneidin kiusallista vaivaa.      

IS TV-LEHTI: Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos ei ole itse terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmaa. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

”Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa.”

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun. Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Yliopistollinen eläinsairaala, TV2 klo 20.00