Prisma studiossa ollaan tällä kertaa vitsikkäitä.

Prisma studiossa paljastetaan tänään Suomen hauskin vitsi. Kaiken takana on pari vuotta vanha brittitutkimus, jossa etsittiin maailman hauskinta vitsiä. Ehdotuksia tuli ympäri maailmaa, yhteensä yli 40 000 ja niiden joukosta valittiin hauskin vitsi.

Se on tässä: Kaksi metsästäjää kulkee metsässä, kun toinen yhtäkkiä kaatuu maahan eikä vaikuta hengittävän. Toinen metsästäjä soittaa välittömästi hätänumeroon.

– Ystäväni on kuollut! Mitä teen?

– Rauhoittukaa ensin ja varmistakaa, että hän todella on kuollut, vastaa hätäkeskus.

Hetken hiljaisuuden jälkeen kuuluu laukaus ja miehen ääni palaa linjalle.

– Selvä, mitä nyt tehdään?

Suomalaisvitsejä tai -arviointeja brittitutkijat eivät juuri saaneet. Siksi Prisma Studio selvittää nyt, mikä on Suomen tutkitusti hauskin vitsi. Ehdotuksia on kerätty yleisöltä. Niitä pääsee vielä viime hetkellä lukemaan ja äänestämään täällä.

Me valitsimme jo oman suosikkimme. Se on tässä:

Etelän mies Lapissa

Etelän mies kyllästyi kiireiseen työhönsä ja muutti Lappiin asumaan yksin. Hän nautiskeli aikansa yksinäisyydestä ja hiljaisuudesta. Muutaman viikon jälkeen yksinäisyys alkoi kuitenkin pikkaisen ahdistaa ja hän kaipasi muuta seuraa. Kuin tilauksesta tuli paikalle Lapin mies.

– Terve mie oon siun naapuri, esitteli mies itsensä.

Näin varmaan olikin, vaikka lähimpään naapuriin oli useamman kilometrin matka. Lapin mies jatkoi vielä puhettaan.

– Mulla on illalla juhlat. Tulethko mukkhaan?

Etelän mies ilahtui kovasti ja kutsusta ja vastasi:

– Totta kai. Kyllä tässä oon seuraa kaivannutkin.

– Tervetulhoo kello 18 illalla, sanoi Lapin mies ja huikkasi vielä lähteissään:

– Muista sitten että siellä jhuuaan. Siellä jhuuaan niin, että kaikki on ihan hirveessä humalahssa.

– Ei haittaa yhtään, tässä on oltu selvin päin siitä asti kun muutin tänne.

Voit olla varma, että tulen paikalle.

Vielä ovella Lapin mies muisti yhden asian.

– Ai niin sitten siellä myös taphellaan, taphellaan niin, että läski tummuu.

Tämä jo vähän arvelutti etelän miestä, mutta hän ajatteli, että pienen tappelun varmaan kestää, kun kerta pääsee juhlimaan.

– Ei haittaa, hän vakuutteli Lapin miehelle.

Vielä ennen lähtöä pohjoisen mies huikkasi ovelta.

– Haittaako muuten, että siellä sitten naijjaan, naijjaan niin, että tyrät rythkyy.

Tästähän etelän mies vain innostui.

– Voit olla varma, että minä oon paikalla. Mutta ketäs sinne on kutsuttu?

– Ei sinne tule muita kuin sie ja mie.

Prisma studio,

TV1 ti klo 20.00

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Rikosdraama Monster - Aileen Wuornos kertoo suomalaiset sukujuuret omaavan sarjamurhaajan synkän tositarinan.

IS TV-LEHTI: Aileen Wuornos (1956–2002) kasvoi karuissa oloissa. Lasten hyväksikäytöstä tuomittu skitsofreenikko-isä hirttäytyi vankilassa 1969. Teiniäiti hylkäsi kaksi lastaan Aileenin ollessa nelivuotias. Heidät adoptoivat Troyssa, Michiganissa asuneet isovanhemmat, joiden sukujuuret olivat Iin Olhavassa.

Alkoholi, pahoinpitelyt ja insestiset suhteet olivat arkea isovanhempien luona. Wuornos tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 14-vuotiaana – isoisänsä ystävän raiskaamana. Wuornos sai jo 18-vuotiaana tuomion ampuma-aserikoksesta ja päätyi Floridaan liftailevaksi prostituoiduksi.

Pitkä syöksykierre päättyi seitsemän miehen murhaamiseen 1989–90. Wuornos ja mukana kulkenut tyttöystävä jättivät useita johtolankoja, ja ratkaiseva virhe oli pantata uhrien omaisuutta. Wuornos pidätettiin 9. tammikuuta 1991.

Wuornos tunnusti surmat, mutta vetosi itsepuolustukseen. Vähän ennen kuolemaansa hän myönsi tehneensä kaikki veriteot ryöstötarkoituksessa, mutta kertomukset vaihtelivat niin usein, että totuus jäi hämäräksi.

Monsterin (2003) lisäksi Wuornosista on tehty useita elokuvia, kirjoja ja jopa oopperaesitys. Kuuluisimpia ovat Nick Broomfieldin kaksi dokumenttielokuvaa, Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992) ja Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003).

Elokuva: Monster - Aileen Wuornos , AVA klo 21.00