Taitavat tulkitsijat Harrison Ford ja Kristin Scott Thomas tarkastelevat oikukkaita sydämiään. Kuva: TV5
Taitavat tulkitsijat Harrison Ford ja Kristin Scott Thomas tarkastelevat oikukkaita sydämiään. Kuva: TV5

Keski-ikäisille naisille ei kirjoiteta Hollywoodissa rooleja, joten niitä on vaikea päästä näyttelemään. Illan elokuva kannattaa katsoa jo ihan nostalgiamielessä, sillä pääosaa esittävä Kristin Scott Thomas hurmaa karismallaan.

Muistatteko vielä Kristin Scott Thomasin? Viileänkauniin brittiläisen näyttelijän, joka valittiin 1990-luvulla monille maailman seksikkäin nainen- tai maailman kaunein näyttelijä -listoille?

Siihen aikaan hänellä oli isoja rooleja leffoissa kuten Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Vaarallinen tehtävä, Englantilainen potilas, Hevoskuiskaaja tai nyt pitkästä aikaa televisiossa nähtävässä draamassa Oikukkaat sydämet.

Scott Thomas on toki jatkanut näyttelemistä myös 2000-luvulla, mutta isoja elokuvia on ollut vuoden 2001 Gosford Parkin jälkeen yhä vähemmän. Näyttelijä on syntynyt vuonna 1960. Hän on siis ikänsä vuoksi armotta pudonnut Hollywoodin A-listalta. (Toki klassisesti koulutettu nainen on jatkanut uraansa esimerkiksi näyttämöllä Lontoossa, jossa keski-ikäisiä naisia oikeasti esittävät keski-ikäiset naiset.)

Scott Thomas ei tosiaankaan ole ainoa kuuluisa naisnäyttelijä, joka on kadonnut. Heitä ovat myös vielä suuremmat superstarat Michelle Pfeiffer, Meg Ryan, Jodie Foster, Demi Moore, Sharon Stone, Geena Davis ja Uma Thurman. Keski-iän juoksuhiekka on jo ainakin osittain imaissut myös seuraavat uhrinsa, kuten Julia Robertsin, Gwyneth Paltrow’n, Nicole Kidmanin ja Kate Winsletin.

Näyttelijä Russell Crowe sanoi taannoin haastattelussa, että keski-ikäisille naisnäyttelijöille löytyisi kyllä töitä Hollywoodista, jos he suostuisivat näyttelemään ikäisiään naisia, eivätkä odottaisi tulevansa valituksi 25-vuotiaiden rooleihin. Saanemme epäillä. Keski-ikäisille naisille ei kirjoiteta rooleja, joten niitä on vaikea päästä näyttelemään. Viisikymppiset ja sitäkin vanhemmat miehet voivat kyllä päästä näyttelemään päärooleja, mutta heidän vastanäyttelijöikseen valitaan korkeintaan kolmekymppisiä naisia, ja roolit on myös kirjoitettu tuon ikäisille.

Ja jos joitakin kypsiä naisrooleja on tarjolla, ne menevät joko Meryl Streepille tai Helen Mirrenille.

Oikukkaat sydämet ei ole 1990-luvun parhaita elokuvia missään tapauksessa. Mutta siinä on kaksi karismaattista pääosanesittäjää – Scott Thomasin rinnalla Harrison Ford – joiden takia se kannattaa ilman muuta nautiskella. Jo ihan nostalgiamielessä.

Oikukkaat sydämet, TV5 pe 12.6. klo 21.00

Lue myös:

Tämä on paras ikä – naiset kertovat miksi

Leffataivaan kestotähdet: Suorapuheinen supertähti Meryl Streep

Palkittu näyttelijä Helen Mirren Me Naisille: "Pitkä parisuhde on paras saavutukseni"

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10