Taitavat tulkitsijat Harrison Ford ja Kristin Scott Thomas tarkastelevat oikukkaita sydämiään. Kuva: TV5
Taitavat tulkitsijat Harrison Ford ja Kristin Scott Thomas tarkastelevat oikukkaita sydämiään. Kuva: TV5

Keski-ikäisille naisille ei kirjoiteta Hollywoodissa rooleja, joten niitä on vaikea päästä näyttelemään. Illan elokuva kannattaa katsoa jo ihan nostalgiamielessä, sillä pääosaa esittävä Kristin Scott Thomas hurmaa karismallaan.

Muistatteko vielä Kristin Scott Thomasin? Viileänkauniin brittiläisen näyttelijän, joka valittiin 1990-luvulla monille maailman seksikkäin nainen- tai maailman kaunein näyttelijä -listoille?

Siihen aikaan hänellä oli isoja rooleja leffoissa kuten Neljät häät ja yhdet hautajaiset, Vaarallinen tehtävä, Englantilainen potilas, Hevoskuiskaaja tai nyt pitkästä aikaa televisiossa nähtävässä draamassa Oikukkaat sydämet.

Scott Thomas on toki jatkanut näyttelemistä myös 2000-luvulla, mutta isoja elokuvia on ollut vuoden 2001 Gosford Parkin jälkeen yhä vähemmän. Näyttelijä on syntynyt vuonna 1960. Hän on siis ikänsä vuoksi armotta pudonnut Hollywoodin A-listalta. (Toki klassisesti koulutettu nainen on jatkanut uraansa esimerkiksi näyttämöllä Lontoossa, jossa keski-ikäisiä naisia oikeasti esittävät keski-ikäiset naiset.)

Scott Thomas ei tosiaankaan ole ainoa kuuluisa naisnäyttelijä, joka on kadonnut. Heitä ovat myös vielä suuremmat superstarat Michelle Pfeiffer, Meg Ryan, Jodie Foster, Demi Moore, Sharon Stone, Geena Davis ja Uma Thurman. Keski-iän juoksuhiekka on jo ainakin osittain imaissut myös seuraavat uhrinsa, kuten Julia Robertsin, Gwyneth Paltrow’n, Nicole Kidmanin ja Kate Winsletin.

Näyttelijä Russell Crowe sanoi taannoin haastattelussa, että keski-ikäisille naisnäyttelijöille löytyisi kyllä töitä Hollywoodista, jos he suostuisivat näyttelemään ikäisiään naisia, eivätkä odottaisi tulevansa valituksi 25-vuotiaiden rooleihin. Saanemme epäillä. Keski-ikäisille naisille ei kirjoiteta rooleja, joten niitä on vaikea päästä näyttelemään. Viisikymppiset ja sitäkin vanhemmat miehet voivat kyllä päästä näyttelemään päärooleja, mutta heidän vastanäyttelijöikseen valitaan korkeintaan kolmekymppisiä naisia, ja roolit on myös kirjoitettu tuon ikäisille.

Ja jos joitakin kypsiä naisrooleja on tarjolla, ne menevät joko Meryl Streepille tai Helen Mirrenille.

Oikukkaat sydämet ei ole 1990-luvun parhaita elokuvia missään tapauksessa. Mutta siinä on kaksi karismaattista pääosanesittäjää – Scott Thomasin rinnalla Harrison Ford – joiden takia se kannattaa ilman muuta nautiskella. Jo ihan nostalgiamielessä.

Oikukkaat sydämet, TV5 pe 12.6. klo 21.00

Lue myös:

Tämä on paras ikä – naiset kertovat miksi

Leffataivaan kestotähdet: Suorapuheinen supertähti Meryl Streep

Palkittu näyttelijä Helen Mirren Me Naisille: "Pitkä parisuhde on paras saavutukseni"

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30